Η πρώτη μέρα του World Travel Market London 2023 – της πιο σημαντικής ταξιδιωτικής και τουριστικής εκδήλωσης στον κόσμο – ξεκίνησε με ορισμένες σημαντικές διεθνείς συγκεντρώσεις.

Η Σύνοδος Υπουργών WTM, που διανύει τώρα το 17ο έτος της, είχε 40 εκπροσώπους παρόντες για το 2023. Η φετινή σύνοδος, σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών (UNWTO) και το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC), είχε τον τίτλο Transforming Tourism Through Νεολαία και Εκπαίδευση.

Η Natalia Bayona, Εκτελεστική Διευθύντρια του UNWTO επεσήμανε ότι «ο τουρισμός είναι κάτι περισσότερο από τη διοίκηση ξενοδοχείων», δηλώνοντας ότι το 80% των σχετικών πτυχίων επικεντρώθηκε σε αυτό το θέμα.

Μεταξύ των υπουργών που σχολίασαν στη σύνοδο κορυφής, ο Σερ Τζον Γουίτινγκντεϊλ του Ηνωμένου Βασιλείου είπε ότι η προοπτική καλής κοινωνικής κινητικότητας θα πρέπει να είναι δελεασμός. «[Στην ταξιδιωτική βιομηχανία] δεν υπάρχουν ταβάνια, επομένως μπορείτε να μπείτε στο κάτω μέρος και να φτάσετε δεξιά στην κορυφή… ξεκινήστε από μια ρεσεψιόν ξενοδοχείου και καταλήξτε να διευθύνετε μια ομάδα ξενοδοχείων».

Οι προορισμοί παρουσίασαν τα διαπιστευτήρια βιωσιμότητας στο Discover Stage, με παραδείγματα βέλτιστων πρακτικών από όλο τον κόσμο.

Το Γερμανικό Εθνικό Γραφείο Τουρισμού ενθαρρύνει τους τουρίστες να μείνουν περισσότερο για να μειώσουν σχετικά το αποτύπωμα άνθρακα, ενώ τα τουριστικά συμβούλια της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Γαλλίας περιέγραψαν πώς προσελκύουν περισσότερους παραθεριστές να επισκέπτονται κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου, καθώς και πιο μακριά. -Μέρη για την ελάφρυνση της πίεσης στα hotspot.

Ο Pedro Medina, Αναπληρωτής Διευθυντής στο Turespaña, το Ισπανικό Γραφείο Τουρισμού, είπε ότι η χώρα του έχει επίσης επικεντρωθεί στα αργά ταξίδια, ενθαρρύνοντας τις διακοπές με το τρένο.

Το Embratur της Βραζιλίας, υπογράμμισε το Bonito, που ανακηρύχθηκε ως ο πρώτος προορισμός οικοτουρισμού με ουδέτερο άνθρακα στον κόσμο και η Tourism Australia παρουσίασε τη συλλογική Discover Aboriginal Experiences.

Ο Jonah Whitaker, Διευθύνων Σύμβουλος του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιρλανδίας στο Visit California, δήλωσε ότι το τουριστικό συμβούλιο έχει μετατοπιστεί σε μια «θέση διαχείρισης», για να ενθαρρύνει τις πρακτικές βιώσιμου τουρισμού.

Ο Gilberto Salcedo, Αντιπρόεδρος Τουρισμού στην Procolombia, είπε ότι η χώρα αναδιαμορφώνει το «βίαιο παρελθόν» της για να διασφαλίσει ότι η ιστορία δεν θα επαναληφθεί. Η Caguan Expeditions, για παράδειγμα, χρησιμοποιεί πρώην αντάρτες ως οδηγούς και τους μετατοπίζει «από όπλα σε κουπιά».

Περαιτέρω καινοτομία γιορτάστηκε στο Discover Stage όταν η InterLnkd αναδείχθηκε νικητής του WTM Start-Up Pitch Battle, σε συνεργασία με την Amadeus.

Η πλατφόρμα InterLnkd’d συνδέει τους προμηθευτές ταξιδιών και φιλοξενίας με εμπόρους λιανικής μόδας και ομορφιάς.

Διαθέτει ιδιόκτητη μηχανή αντιστοίχισης που σημαίνει ότι στους ταξιδιώτες παρουσιάζονται προϊόντα από συνεργάτες που είναι κατάλληλα για το ταξίδι τους. Ο CEO Barry Klipp είπε ότι η επιχείρησή του καλύπτει ένα βοηθητικό κενό και αποτελεί μια νέα, δωρεάν ροή εσόδων για την ταξιδιωτική βιομηχανία.

Απλά πράγματα, όπως η χρήση ευανάγνωστων γραμματοσειρών σε πινακίδες, είναι από τους εύκολους τρόπους για να κάνετε τους νευροαποκλίνοντες ανθρώπους να αισθάνονται πιο άνετα, ακούστηκε μια συνεδρία με τίτλο Spotlighting Hidden Disabilities: Successful Strategies for Inclusive Travel. 

Ο Σύμβουλος Neurodiversity Onyinye Udokporo είπε ότι οι αναζητήσεις για τον όρο «neurodivergent» αυξήθηκαν 5.000 τοις εκατό στο Google πέρυσι, υπογραμμίζοντας την αυξανόμενη σημασία που αποδίδεται στα άτομα με κρυφές αναπηρίες. Είπε ότι το 15-20% του παγκόσμιου πληθυσμού είναι νευροαποκλίνον.

Είπε ότι οι ξενοδοχειακές εταιρείες, οι αεροπορικές εταιρείες και άλλες εταιρείες θα πρέπει επίσης να κάνουν αλλαγές στο εσωτερικό. «Αν δεν φροντίζεις τους υπαλλήλους σου, αλλά φροντίζεις τους πελάτες σου, δεν έχει νόημα», είπε ο Udokporo στο κοινό. 

Τα ξενοδοχεία θα μπορούσαν να βοηθήσουν ενσωματώνοντας ρυθμιζόμενο ή ρυθμιζόμενο φωτισμό κατά τον επανασχεδιασμό των δωματίων. Μια άλλη πρόταση ήταν να προσφέρετε βαριές κουβέρτες, οι οποίες μπορούν να μειώσουν το άγχος.

«Ξεκινήστε διορθώνοντας τα απλά πράγματα και αφιερώστε λίγο χρόνο για να σκεφτείτε πώς μπορεί να επηρεάσει τους ανθρώπους που είναι νευροαποκλίνοντες», είπε ο Udokporo.

Η πρώην Διευθύντρια του WTM, Fiona OBE, συμμετείχε σε μια συνεδρία πάνελ για την Ενδυνάμωση των Γυναικών να αλλάξουν Τα ταξίδια, στην οποία συζήτησε την ίδρυση του έργου καθαρού νερού Just A Drop.

Είπε: «Η αποστολή μου ήταν να προσπαθήσω να ενθαρρύνω την ταξιδιωτική και τουριστική βιομηχανία να δώσει πίσω». Στη σκηνή ήταν επίσης η Πρώτη Κυρία της Ισλανδίας, Ελίζα Ρέιντ, η οποία είπε ότι η χώρα είναι η πιο κοντινή στον κόσμο στο να κλείσει το χάσμα στις αμοιβές των φύλων. 

Αρκετοί προορισμοί εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία της WTM London για να αναλύσουν τα σχέδιά τους για τα επόμενα χρόνια. Οι Βαλεαρίδες Νήσοι περιέγραψαν πώς ο αθλητισμός και ο πολιτισμός θα ήταν μια βασική στρατηγική, εν μέρει για να βοηθήσουν στην επέκταση της τουριστικής περιόδου τους. Σαράντα αγώνες χαμηλής σεζόν προγραμματίζονται την επόμενη χρονιά, ένας από τους οποίους είναι ένα νέο τρίαθλο στην Ίμπιζα τον Σεπτέμβριο.

Η Marga Prohens, πρόεδρος των νησιών, δήλωσε: «Μία από τις πρώτες αποφάσεις της νέας κυβέρνησης (που εξελέγη τον Μάιο) ήταν να εντάξει τον τουρισμό, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό σε ένα ενιαίο τμήμα».

Ο Χοσέ Μαρσιάλ Ροντρίγκεζ, υπουργός Τουρισμού της Μαγιόρκα, δήλωσε ότι το νησί έχει φτάσει σχεδόν στο 100% των επισκεπτών του 2019 και ανυπομονεί για έναν χειμώνα με αυξανόμενες αερομεταφορές. Μαζί, τα τέσσερα νησιά των Βαλερών σημείωσαν κάτι λιγότερο από 1.200.000 ταξιδιώτες μεταξύ Οκτωβρίου 2022 και Μαΐου 2023, σημειώνοντας αύξηση 24% από έτος σε έτος. 

Ο διευθύνων σύμβουλος της Αρχής Τουρισμού της Σαουδικής Αραβίας, Fahd Hamidaddin, παρουσίασε το τουριστικό σχέδιο Vision 2030, το οποίο είπε ότι είναι ζωτικής σημασίας για το μέλλον της χώρας.

 «Το όραμα 2030 είναι μια εθνική ατζέντα μετασχηματισμού», είπε, εξηγώντας ότι ο πληθυσμός της Σαουδικής Αραβίας ήταν 60% κάτω από την ηλικία των 30 ετών και ότι η ανεργία ήταν μια απειλή που θα μπορούσε να μετριάσει ο τουρισμός.

 «Για εμάς, το Vision 2030 είναι ευκαιρία για τα στεροειδή», δήλωσε, προσθέτοντας ότι ο τουρισμός «αναμενόταν να είναι η μεγαλύτερη γέφυρα μας με τον κόσμο».

 Ήταν «πολύ αισιόδοξος» ότι η χώρα θα πετύχαινε τον στόχο της για 100 εκατομμύρια επισκέπτες για το 2030 φέτος και είχε αναθεωρήσει τον αρχικό στόχο σε 150 εκατομμύρια. Συνολικά 800 δισεκατομμύρια δολάρια θα δαπανηθούν μέχρι το 2030, αποκάλυψε.

Το πρώτο θέρετρο της χώρας στην Ερυθρά Θάλασσα άνοιξε την 1η Νοεμβρίου, με άλλα δύο να αναμένονται το επόμενο έτος στην ακτογραμμή, η οποία εκτείνεται σε 1.700 χιλιόμετρα.

Η Ελλάδα βρίσκεται στο κατώφλι μιας «νέας εποχής στη βιωσιμότητα», σύμφωνα με την υπουργό Τουρισμού της χώρας Όλγα Κεφαλογιάννη. Μιλώντας στο WTM London το χαρακτήρισε «αναπόσπαστο μέρος της ταυτότητάς μας».

Παρά την πανδημία, τις γεωπολιτικές καταστάσεις και την κλιματική αλλαγή, ο ελληνικός τουρισμός έχει επιδείξει «αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα και αναζωπύρωση», πρόσθεσε, με τις αφίξεις από το έτος έως τον Αύγουστο να αυξάνονται κατά 18% σε ετήσια βάση και τις τουριστικές εισπράξεις κατά 15%.

«Υπάρχουν στέρεες ενδείξεις ότι οι αριθμοί θα ξεπεράσουν το έτος ρεκόρ του 2019», είπε.

«Η επιτυχία φέρνει τις δικές της προκλήσεις και τώρα ξεκινάμε ένα νέο κεφάλαιο με πυρήνα τη βιωσιμότητα».

Είπε ότι οι επενδύσεις σε βιώσιμες εξελίξεις θα διασκορπίσουν τους επισκέπτες σε όλη τη χώρα και θα επεκτείνουν την εποχή πέρα ​​από τους θερμότερους μήνες αιχμής.

Άλλες εξελίξεις περιλαμβάνουν τον εκσυγχρονισμό των χιονοδρομικών κέντρων και των ορεινών καταφυγίων. Φώτα της δημοσιότητας στην Ελλάδα ως καταδυτικό προορισμό. χρηματοδότηση για να γίνουν οι μαρίνες πιο ενεργειακά αποδοτικές και προσβάσιμες· και πρωτοβουλίες για τη συμπερίληψη τοπικών αγροτικών προϊόντων στον πρωινό μπουφέ μεγάλων ξενοδοχείων.