“Υπήρξε ή όχι αντίδραση της Κυβέρνησης για τα περίπτερα «TurkAegean» της Τουρκίας και για το περίπτερο της «Βόρειας Κύπρου» στη διεθνή έκθεση «Word Travel Market» στο Λονδίνο;”

Πριν από δύο εβδομάδες, 6 έως 8 Νοεμβρίου 2023, πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο η τουριστική έκθεση «World Travel Market». Στην εν λόγω έκθεση από τη μια συμμετείχε η Τουρκία με το σήμα TurkAegean να δεσπόζει στα περίπτερά της και από την άλλη συμμετείχε ανενόχλητο με δικό του περίπτερο το ψευδοκράτος, ως «North Cyprus» (!).

Στην ίδια έκθεση συμμετείχε και η Ελλάδα ενώ μάλιστα παρέστη αυτοπροσώπως και η Υπουργός Τουρισμού κα Κεφαλογιάννη, η οποία είχε την ευκαιρία να τοποθετηθεί πολλάκις σε συζητήσεις και συνεντεύξεις στο πλαίσιο της έκθεσης. Ωστόσο, η νυν Υπουργός Τουρισμού επέλεξε για τις παραπάνω προκλήσεις να ακολουθήσει την πεπατημένη της αδιαφορίας και της σιωπής που είχε και πέρυσι ακολουθήσει, ο προηγούμενος υπουργός Τουρισμού της κυβέρνησης, κ. Κικίλιας.  

Υπενθυμίζουμε δε, ότι και η απόφαση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Πνευματικής Ιδιοκτησίας τον Δεκέμβριο 2021 να κατοχυρώσει το σήμα «Turkaegean» οφείλεται επίσης σε ολιγωρία της κυβέρνησης Μητσοτάκη, αφού είχε «διαφύγει» της απαιτούμενης προσοχής όλων των συναρμόδιων Υπουργείων (Εξωτερικών, Ανάπτυξης, Τουρισμού) και ενώ τα τουριστικά βίντεο με το συγκεκριμένο σήμα και σλόγκαν «έπαιζαν» στο διαδίκτυο επί μήνες!

Για όλα τα παραπάνω, πριν από μία εβδομάδα, 14 Νοεμβρίου 2023, οι Τομεάρχες Εξωτερικών και Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προέβησαν σε σχετική δημόσια δήλωση, ζητώντας απαντήσεις από την κυβέρνηση, αναφέροντας χαρακτηριστικά:

«Είναι σαφές ότι η Κυβέρνηση δεν πήρε το μάθημά της από το φιάσκο με το σήμα TurkAegean που εξέθεσε τη χώρα και δεν έχει προβεί σε ενέργειες ώστε να ενεργοποιείται προληπτικά σε θέματα εμπορικών σημάτων και τουριστικών εκθέσεων. Το ψευδοκράτος συνεχίζει να διαφημίζεται μέσω ιδιωτικής εταιρείας σε διεθνείς τουριστικές εκθέσεις ως «North Cyprus» χωρίς να υπάρχει ξεκάθαρη αντίδραση όχι μόνο από το Υπουργείο Εξωτερικών αλλά ούτε καν από τους παριστάμενους υπουργούς Τουρισμού.

Πώς άραγε μπορεί να ερμηνευτεί η εκκωφαντική σιωπή, τόσο των κ.κ. Δένδια και Κικίλια πέρυσι όσο και των κ.κ. Γεραπετρίτη και Κεφαλογιάννη φέτος, που δεν βρήκαν έστω μισή κουβέντα να πουν, ούτε για τα περίπτερα «TurkAegean» της Τουρκίας αλλά ούτε και για το περίπτερο της «Βόρειας Κύπρου» στη διεθνή έκθεση «World Travel Market» στο Λονδίνο (6-8 Νοεμβρίου 2023);»

Ωστόσο, στις παραπάνω αιτιάσεις της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης δεν υπήρξε καμία απάντηση από την κυβέρνηση, καθιστώντας την επιλεκτική αδιαφορία της για μείζονα εθνικά ζητήματα ιδιαίτερα προκλητική.

Επειδή η «απροθυμία» που επιδεικνύει συνεχώς η κυβέρνηση να ασχοληθεί με κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την εξωτερική πολιτική της χώρας αλλά και την ταυτότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος είναι, στην καλύτερη περίπτωση, προκλητική και στη χειρότερη περίπτωση επικίνδυνη,

Επειδή ο Τουρισμός έχει άμεση σχέση και επιπτώσεις και στην εξωτερική πολιτική της χώρας,

Επειδή, σύμφωνα με τον κυπριακό Τύπο, από την πλευρά των αρμόδιων αρχών της Κυπριακής Δημοκρατίας υπήρξαν συγκεκριμένες αντιδράσεις και διαμαρτυρίες, σε αντίθεση με την απουσία οποιασδήποτε αντίδρασης από την ελληνική κυβέρνηση,

Επειδή η Ελληνική Κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία ήταν σε θέση να γνωρίζουν πολύ καιρό πριν την έναρξη της εν λόγω διοργάνωσης τους συμμετέχοντες και άρα γνώριζε έγκαιρα και ότι θα συμμετείχε σε αυτήν προκλητικά και το ψευδοκράτος ως «Βόρεια Κύπρος»,

Επειδή τα παραπάνω ζητήματα είναι πολύ σοβαρά για να απαξιοί η ελληνική κυβέρνηση να τα χειριστεί αλλά και να λογοδοτήσει για τα πεπραγμένα της ή τα μη πεπραγμένα της στον ελληνικό λαό,

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1. Υπήρξε ή όχι συνεννόηση της ελληνικής κυβέρνησης με την κυβέρνηση, το Υπουργείο Εξωτερικών και το Υφυπουργείο Τουρισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας, που αντέδρασε για τη συμμετοχή του ψευδοκράτους στην εν λόγω έκθεση;

2. Σε ποιες ενέργειες θα προβούν ώστε να μην συνεχιστεί η συμμετοχή και διαφήμιση της Τουρκίας με το σήμα «Turkaegean» και η εκπροσώπηση του ψευδοκράτους σε διεθνείς εκθέσεις και διοργανώσεις;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Βέττα Καλλιόπη

Δούρου Ρένα

Ακρίτα Έλενα

Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος

Γιαννούλης Χρήστος

Θρασκιά Ουρανία

Ηλιόπουλος Όθων

Καλαματιανός Διονύσιος

Καραμέρος Γιώργος

Κασιμάτη Νίνα

Κόκκαλης Ανδρέας

Μάλαμα Κυριακή

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Νοτοπούλου Κατερίνα

Ξανθόπουλος Θεόφιλος

Παναγιωτόπουλος Ανδρέας

Παπαηλιού Γεώργιος

Πούλου Γιώτα

Σαρακιώτης Ιωάννης

Τζάκρη Θεοδώρα

Χρηστίδου Ραλλία

Σε ανοχή ή αδιαφορία οφείλεται η απουσία αντίδρασης της κυβέρνηση για την εμφάνιση  του ψευδοκράτους σε διεθνείς εκθέσεις και διοργανώσεις ως «North Cyprus»; 

Κατάθεση κοινοβουλευτικής ερώτησης

Την απουσία αντίδρασης της κυβέρνησης για τα περίπτερα «TurkAegean» της Τουρκίας και για το περίπτερο της «Βόρειας Κύπρου» στη διεθνή έκθεση «Word Travel Market» στο Λονδίνο, αποκαλύπτουν και καταγγέλλουν οι Τομεάρχες Εξωτερικών και Τουρισμού, Ρένα Δούρου και Καλλιόπη Βέττα αντίστοιχα, που κατέθεσαν από κοινού με 20 ακόμη Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σχετική κοινοβουλευτική ερώτηση στους Υπουργούς Εξωτερικών και Τουρισμού, με θέμα: “Υπήρξε ή όχι αντίδραση της Κυβέρνησης για τα περίπτερα «TurkAegean» της Τουρκίας και για το περίπτερο της «Βόρειας Κύπρου» στη διεθνή έκθεση «Word Travel Market» στο Λονδίνο;” 

Πέρασαν σχεδόν 20 μέρες αφότου πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο η τουριστική έκθεση «World Travel Market», όπου από τη μια συμμετείχε η Τουρκία με το σήμα TurkAegean να δεσπόζει στα περίπτερά της και από την άλλη συμμετείχε ανενόχλητο με δικό του περίπτερο το ψευδοκράτος, ως «North Cyprus» (!).

Στην ίδια έκθεση συμμετείχε και η Ελλάδα ενώ μάλιστα παρέστη αυτοπροσώπως και η Υπουργός Τουρισμού κα Κεφαλογιάννη, η οποία είχε την ευκαιρία να τοποθετηθεί πολλάκις σε συζητήσεις και συνεντεύξεις στο πλαίσιο της έκθεσης.

Ωστόσο η νυν Υπουργοί Τουρισμού και Εξωτερικών, κ.κ. Κεφαλογιάννη και Γεραπετρίτης επέλεξαν για τις παραπάνω προκλήσεις να ακολουθήσουν την πεπατημένη της αδιαφορίας και της σιωπής που είχαν και πέρυσι ακολουθήσει, οι προηγούμενοι υπουργοί της κυβέρνησης, κ.κ. Κικίλιας και Δένδιας.

Υπενθυμίζουμε, δε, ότι και η απόφαση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Πνευματικής Ιδιοκτησίας τον Δεκέμβριο 2021 να κατοχυρώσει το σήμα «Turkaegean» οφείλεται επίσης σε ολιγωρία της κυβέρνησης Μητσοτάκη, αφού είχε «διαφύγει» της απαιτούμενης προσοχής όλων των συναρμόδιων Υπουργείων (Εξωτερικών, Ανάπτυξης, Τουρισμού) και ενώ τα τουριστικά βίντεο με το συγκεκριμένο σήμα και σλόγκαν «έπαιζαν» στο διαδίκτυο επί μήνες!

Για τα συγκεκριμένα πολύ σοβαρά ζητήματα οι Τομεάρχες της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης έχουν ήδη προβεί εδώ και μέρες σε δημόσια δήλωση, στην οποία δεν υπήρξε επίσης καμία απάντηση από την κυβέρνηση. 

Επειδή, ωστόσο, η «απροθυμία» που επιδεικνύει συνεχώς η κυβέρνηση να ασχοληθεί με μείζονα ζητήματα που αφορούν την εξωτερική πολιτική της χώρας αλλά και την ταυτότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος είναι, στην καλύτερη περίπτωση προκλητική και στη χειρότερη περίπτωση επικίνδυνη, ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

 1. Υπήρξε ή όχι συνεννόηση της ελληνικής κυβέρνησης με την κυβέρνηση, το Υπουργείο Εξωτερικών και το Υφυπουργείο Τουρισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας, που αντέδρασε για τη συμμετοχή του ψευδοκράτους στην εν λόγω έκθεση;

 2. Σε ποιες ενέργειες θα προβούν ώστε να μην συνεχιστεί η συμμετοχή και διαφήμιση της Τουρκίας με το σήμα «Turkaegean» και η εκπροσώπηση του ψευδοκράτους σε διεθνείς εκθέσεις και διοργανώσεις;