Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το Σάββατο, 25 Νοεμβρίου, η 11η Γενική Συνέλευση του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, παρουσία κορυφαίων θεσμικών εκπροσώπων και με τη συμμετοχή εκατοντάδων ξενοδόχων από όλη τη χώρα.

Τη συνέλευση “άνοιξε” ο πρόεδρος του ΞΕΕ, κ. Αλέξανδρος Βασιλικός ο οποίος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο δυσχερές κλίμα που αντιμετωπίζει σήμερα το ελληνικό “επιχειρείν” λόγω των πληθωριστικών τάσεων στην αγορά, των πολέμων στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και την κλιματική κρίση, που επηρεάζουν το μοντέλου του Τουρισμού όπως το γνωρίζουμε. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, μεταφέροντας την απογοήτευση του ξενοδοχειακού κλάδου για την έλλειψη νομοθετικής ρύθμισης με αυστηρότερους όρους, ενώ υπογράμμισε πως η ψυχή του ελληνικού Τουρισμού είναι το μικρό οικογενειακό ξενοδοχείο, το οποίο πρέπει να διαφυλάξουμε, καθώς αποτελεί ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τη χώρα μας. Επίσης ανακοίνωσε τη διοργάνωση μιας συνδιάσκεψης όλων των ευρωπαϊκών φορέων εκπροσώπησης του τουρισμού, η οποία θα πραγματοποιηθεί στη Ρόδο από τη HOTREC, την άνοιξη, με μοναδική ατζέντα την κλιματική αλλαγή. Τέλος, υπογράμμισε πως παρά τις προκλήσεις παραμένει αισιόδοξος “γιατί αποδείξαμε την ικανότητά μας να αντέχουμε και να προσαρμοζόμαστε. Είναι η στιγμή που δεν θα ακολουθήσουμε απλώς τις τάσεις αλλά θα τις δημιουργήσουμε”.

Xenia 2023 KT100347

Αλέξανδρος Βασιλικός

Xenia 2023 DSC04404

Όλγα Κεφαλογιάννη

Στη συνέχεια, ανέβηκε στο βήμα η υπουργός Τουρισμού, κα Όλγα Κεφαλογιάννη, η οποία συνεχάρη το ΞΕΕ, για την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών φιλοξενίας, ενώ μετέφερε τις αισιόδοξες εκτιμήσεις του υπουργείου για τις αφίξεις το 2024. Τέλος, έκανε αναφορά στις δράσεις που θα δρομολογηθούν στον κλάδο του Τουρισμού, με πόρους ύψους 387 εκ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. “Στόχος να διαμορφώσουμε ένα πολυθεματικό προϊόν που θα προσελκύει τουριστικό κοινό όλη τη διάρκεια του χρόνου”, σημείωσε η υπουργός υπογραμμίζοντας την πρόθεση της κυβέρνησης να στηρίξει την ενίσχυση της Ελλάδας ως διεθνές τουριστικό brand.

Ακολούθησε ο νέος πρόεδρος του ΣΕΤΕ, κ. Γιάννης Παράσχης, ο οποίος δήλωσε πως το 2023 θα είναι η νέα χρονιά αναφοράς για τον ελληνικό τουρισμό σε αφίξεις και έσοδα, ενώ συμπλήρωσε πως στόχος όλων οφείλει να είναι η ανάπτυξη του ελληνικού Τουρισμού πάντα με όρους βιωσιμότητας.

Xenia 2023 KT100324
Xenia 2023 KT100337

Σειρά είχε η διευθύντρια του ΞΕΕ, κα Αγνή Χριστίδου, η οποία έκανε αναφορά στο έργο του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψων, ενώ στη συνέχεια, η κα Κατερίνα Αργυροπούλου, Επίκουρη Καθηγήτρια στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (EKΠΑ) παρουσίασε το εκπαιδευτικό υλικό για τη δράση Learning Hospitality, που θα απευθύνεται στους μαθητές της Γ’ Γυμνασίου.

Τέλος, η πρόεδρος του ΙΤΕΠ, κα Ντίνα Σβίνου παρουσίασε το ερευνητικό έργο του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων, για το 2023 και η Γενική Συνέλευση “έκλεισε” με την παρουσίαση 3 startups που ενισχύθηκαν στο πλαίσιο του Επιταχυντή CapsuleT.

Xenia 2023 KT100351
Xenia 2023 KT100343