Στις ευοίωνες προοπτικές που διαγράφονται για τον ελληνικό τουρισμό τα επόμενα χρόνια αναφέρθηκε η  υπουργός Τουρισμού κυρία Ιωάννα Δρέττα στην Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΕ.

Τόνισε ότι « φέτος ο ελληνικός τουρισμός οδεύει σε νέα άνοδο των μεγεθών του. Βελτιώνει τις υπηρεσίες του, Εμπλουτίζει το προϊόν του, Κερδίζει σε ανταγωνιστικότητα και αποτελεί την υπερδύναμη της ελληνικής οικονομίας» .

Αναφέρθηκε στην συμβολή του ΣΕΤΕ στην ανοδική πορεία του ελληνικού τουρισμού και χαρακτήρισε τον τουρισμό ως « υπερδύναμη που βρίσκει τρόπο να αναπτύσσεται  όταν όλα γύρω υποχωρούν και συρρικνώνονται, και  διαχρονικά συνεισφέρει στην εθνική και στις τοπικές οικονομίες και κοινωνίες».

Επισήμανε, τις αναγκαίες αλλαγές και την προσαρμογή σε νέα δεδομένα, και ανέδειξε την σημασία των συνεργειών.  

Ακόμα έθεσε μια νέα παράμετρο λέοντας ότι «η βιώσιμη ανάπτυξη από εδώ και πέρα, θα πρέπει να αποτελέσει κεντρική προτεραιότητα και οφείλουμε  να επανατοποθετήσουμε το τουριστικό προϊόν, γύρω από τη βιωσιμότητα και πως θα προσφέρουμε με βάση τις αρχές της αειφορίας στην οικονομία και την κοινωνία».

ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΕΚΤΕΝΗ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΌ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ

Ι. ΔΡΕΤΤΑ: «Είναι πολύπλευρη η χαρά και η τιμή που αισθάνομαι σήμερα,

απευθύνοντάς σας αυτό τον χαιρετισμό.  Είναι μια κορυφαία στιγμή για τον ελληνικό τουρισμό που ανακάμπτει εντυπωσιακά μετά την πανδημία.

Είναι μια σημαντική στιγμή για τον ΣΕΤΕ που μετά από έξι χρόνια εξαιρετικά επιτυχημένης προεδρίας, ο Γιάννης Ρέτσος, παραδίδει την σκυτάλη σε νέο Πρόεδρο.

Αυτή τη στιγμή, που βρίσκομαι εδώ, ενώπιον σας, είμαι περήφανη  περισσότερο από κάθε άλλη φορά για τον ελληνικό τουρισμό.

Γιατί ο τουρισμός, είναι μια ανεκτίμητη αξία για την πατρίδα μας.

Και αυτό φάνηκε σε όλες τις πρόσφατες κρίσεις. Στις πιο δυσμενείς συνθήκες της οικονομίας, στήριξε καθοριστικά την ελληνική οικονομία και την ελληνική κοινωνία Και ύστερα, στα χρόνια της πανδημίας.

Ο ελληνικός τουρισμός τα κατάφερε. Στάθηκε στα πόδια του, λειτούργησε, έφερε πολύτιμα έσοδα, έδωσε τεράστιες δημοσιονομικές ανάσες.

Και αυτό, οφείλεται σε τεράστιο βαθμό στις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλατε όλοι εσείς οι επιχειρηματίες αλλά και οι εργαζόμενοί σας

Φέτος ο ελληνικός τουρισμός οδεύει σε νέα άνοδο των μεγεθών του.

Βελτιώνει τις υπηρεσίες του.  Εμπλουτίζει το προϊόν του. Κερδίζει σε ανταγωνιστικότητα και αποτελεί την υπερδύναμη της ελληνικής οικονομίας.

Μια υπερδύναμη που βρίσκει τρόπο να αναπτύσσεται όταν όλα γύρω υποχωρούν και συρρικνώνονται. Επιτρέψτε μου να συμπληρώσω εδώ κάτι ακόμα: Ο ελληνικός τουρισμός δε συνεισφέρει μόνο στην εθνική

αλλά και στις τοπικές οικονομίες και κοινωνίες.

Από το 2010 ως το 2019 -δηλαδή τη δεκαετία πριν από την πανδημία-

ο τομέας κατέγραψε 135 δις ευρώ έσοδα, ενώ ήρθαν 250 εκ. άνθρωποι

οι οποίοι, οι έρευνες λένε, πως είχαν μία πολύ καλή εμπειρία.

Ας αναλογιστούμε όλοι τι σημαίνει αυτό για τη χώρα μας.

Και ας αναγνωρίσουμε ότι δεν υπάρχει ισχυρότερος και πιο αποτελεσματικός πολλαπλασιαστής της θετικής φήμης του Brand Ελλάδα.

Σαφώς, παρά τα πλεονεκτήματα, υπάρχουν μεγάλες προκλήσεις, δυσκολίες και σημαντικά προβλήματα στα οποία δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια.

Όπως πολλές είναι οι ευκαιρίες της μετά covid εποχής, οι οποίες μας περιμένουν να τις αναγνωρίσουμε και να τις αξιοποιήσουμε.

Και το έχω πει πολλές φορές, σε πολλές περιστάσεις και σε διαφορετικές χρονικές στιγμές και συνθήκες, ότι δρόμος είναι ένας και μοναδικός.

Οι συνέργειες. Και το βασικό εργαλείο που δε μπορεί να λείπει σε αυτή τη διαδικασία είναι η τεχνογνωσία.  Η εξειδικευμένη γνώση, πού υπάρχει εκεί έξω και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, που υπάρχει σε αυτή την αίθουσα, και πρέπει όλες οι κυβερνήσεις να αξιοποιήσουν στο έπακρο.

Ο πλούτος της Ελλάδας δεν είναι μόνο ο ήλιος και η θάλασσα.

Είναι οι άνθρωποί της. Οι επιχειρηματίες του τουρισμού. Οι εργαζόμενοι.

Τα νέα μυαλά που φέρνουν γνώση, καινοτομία, φρέσκο αέρα και ιδέες στο τουριστικό οικοσύστημα.

Πριν κλείσω επιτρέψτε μου να αναφερθώ σε κάτι ακόμα, στο το θεωρώ πως δεν μπορεί να λείπει από αυτό το χαιρετισμό: στη βιώσιμη ανάπτυξη.

Από εδώ και πέρα, θα πρέπει να αποτελέσει κεντρική προτεραιότητα:

Το πως θα επανατοποθετήσουμε το προϊόν μας, γύρω από τη βιωσιμότητα

και πως θα προσφέρουμε με βάση τις αρχές της αειφορίας στην οικονομία και την κοινωνία.

Η συμβολή του ΣΕΤΕ στην ανοδική πορεία του τουρισμού ήταν και είναι καθοριστική. Η συμβολή στο δημόσιο διάλογο με μία ατζέντα ψύχραιμη, ρεαλιστική, σταθμισμένη έβαλε και εξακολουθεί να βάζει ισχυρά θεμέλια για να πάει μπροστά ο τομέας μας.

Θα μοιράζομαι πάντα το όραμα και τις αξίες σας. Και θα είμαι πάντα περήφανη και βέβαιη, ότι ο ελληνικός τουρισμός θα κάνει ανατροπές

και θα μας εκπλήσσει με την απίστευτη, την ανεξάντλητη δυναμική του».