Στο πλαίσιο της δραστηριότητας του CEO για το Greece – Africa Power Interconnector (GAP), και πρώην Γερουσιαστή, κ. Andreas Borgeas για την περαιτέρω ανάπτυξη της διεθνούς κοινοπραξίας για το έργο του GAP, δόθηκε συνέντευξη στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, και τον δημοσιογράφο Paul Tugwell.

Κατά την διάρκεια της συνέντευξης, ο κ. Borgeas τονίζει το υψηλό ενδιαφέρον των ΗΠΑ σε περιφερειακά έργα σαν τον GAP, υπογραμμίζοντας παράλληλα την σπουδαιότητα του έργου, το οποίο προκρίνεται ως μία από τις καλύτερες λύσεις για την επίτευξη των γεωπολιτικών επιδιώξεων της ΕΕ και των ΗΠΑ, σχετικά με την ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης από το Ρωσικό φυσικό αέριο και την επίτευξη των «πράσινων» στόχων της Ένωσης.

Ο CEO του GAP εστιάζει στην ελκυστικότητα του project το οποίο ως τώρα έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον από αρκετούς διεθνείς εταίρους, συμπεριλαμβανομένων κολοσσών, όπως η McDermott International Ltd. με έδρα το Χιούστον, η οποία έχει δηλώσει ότι θα παρέχει «μηχανική και κατασκευή καθοδήγηση» στο έργο. Η πράσινη ενέργεια από τον GAP θα μπορούσε να κατευθυνθεί, πέρα από την Ελλάδα, σε χώρες των Βαλκανίων και την Ιταλία, ενώ σημαντικές ποσότητες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου σε σχετικές εγκαταστάσεις που θα δημιουργηθούν στην Κρήτη. Τέλος, τα δύο έργα GAP και SAI (Southern Aegean Interconnector) μπορούν να λειτουργήσουν συμπληρωματικά το ένα στο άλλο, μεταφέροντας πράσινη ενέργεια από τα νησιά του Αιγαίου προς την ηπειρωτική Ελλάδα, όμως σε κάθε περίπτωση πρόκειται για δυο διακριτά projects, επεσήμανε ο κ. Borgeas