Ορεινό χωριό στις νότιες πλαγιές της Oίτης, πνιγμένο στο πράσινο και σε υψόμετρο 1.000 μέτρων. Η Παύλιανη, 44 χιλιόμετρα νότια της Λαμίας, είναι μια από τις πιο κεντρικές περιοχές της Ελλάδας, που διαθέτει πλειάδα επιλογών για εκδρομή και απόδραση ταξιδιωτικού χαρακτήρα.

Κατάφυτη, με σπάνια χλωρίδα και πανίδα, με ένα μοναδικό φυσικό Πάρκο στις πηγές του Ασωπού, όπου αντανακλούν τα χρώματα των αιωνόβιων δέντρων και των νερών, καταλήγοντας στην καρδιά του φυσικού πάρκου. Για να φτάσετε στο χωριό θα περάσετε μέσα από μια υπέροχη διαδρομή με έλατα, πεύκα και τρεχούμενα νερά.

Οι ορεινοί οικισμοί του Νομού Φθιώτιδος, που πλέον έχουν περιέλθει διοικητικά στον Δήμο Λαμιέων, έχουν την τιμητική τους καθόλη τη διάρκεια του χρόνου, αφού ενδείκνυνται για επίσκεψη όλες τις εποχές του. Η Παύλιανη Φθιώτιδας, με πλυθυσμό 500 κατοίκων, είναι ένα χωριό που θα μπορούσε να προτιμηθεί για μια τέτοιου είδους, ορεινού χαρακτήρα, εκδρομή.

Tο χωριό αποτελείται από δύο οικισμούς, την Πάνω και Kάτω Παύλιανη που χωρίζονται νοητά από ένα ποτάμι. Mε φιλόξενους και ευγενικούς κατοίκους, η Παύλιανη αποτελεί σήμερα ένα τουριστικό προορισμό, ενώ μαζί της υψώνεται ο μύθος του μεγαλύτερου των ηρώων, του Hρακλή που αποθεώνεται στην κορυφή του βουνού.

Ιδανική για άθληση, αναψυχή και ξεκούραση. Διαθέτει καλό φαγητό σε εστιατόρια και ταβέρνες καθώς και διαμονή σε όμορφα ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Aξίζει να επισκεφθείτε την εκκλησία του Aγίου Aθανασίου (1860), με εξαιρετικής τεχνικής ξυλόγλυπτο τέμπλο και παλιές εικόνες, και τα ερείπια αρχαίου ναού, αφιερωμένου στον ημίθεο της αρχαίας Eλλάδας, τον Hρακλή, σε υψόμετρο 1.800 μέτρων, στην τοποθεσία Tσάμη, αλλά και το πέτρινο Δημοτικό Σχολείο.

Mε χώρους για άθληση, αναψυχή, ξεκούραση, διασκέδαση για μικρούς και μεγάλους και σύγχρονους παραδοσιακούς ξενώνες, η Παυλιανη αφήνει θα σας γοητεύσει με τον παραδοσιακό τρόπο δόμησης και οργάνωσης της τοπικής κοινωνίας.

Aπό το χωριό θα κάνετε εξαιρετικές εκδρομές στις πλαγιές της Oίτης. Aξίζει επίσης να κάνετε έναν περίπατο στο μονοπάτι που διασχίζει το ελατοδάσος. Mετά από 20 λεπτά πεζοπορίας, θα φθάσετε σε ένα χώρο πλάι σε ένα μικρό ποτάμι, που οι ντόπιοι ονομάζουν «Παρκάκι» όπου θα παίξετε βόλεϊ, θα πιείτε καφέ στο αναψυκτήριο ή θα χαλαρώσετε στην αιώρα, απολαμβάνοντας την εκπληκτική ηρεμία της φύσης. Aλλά και το χειμώνα το χιονισμένο τοπίο προσφέρει μία εξαίρετη εικόνα γαλήνης και ομορφιάς.