Πρόσφατα, ένα αποκαλυπτικό άρθρο από εξειδικευμένο τουριστικό ιστότοπο, το οποίοι αναπαρήχθη και από το kriti360, αναφερόταν στην προσπάθεια “αναβίωσης” του εγχειρήματος, της δημιουργίας μιας ενιαίας – Παγκρήτιου χαρακτήρα – ξενοδοχειακής ένωσης.

Το επίμαχο άρθρο, ανέφερε πως ουσιαστικά, η μόνη διαφοροποίηση, από την ενιαία γραμμή, ήταν αυτή της Ένωσης Ξενοδόχων Χανίων. Τα πράγματα όμως, όσο περνούν οι ώρες, μοιάζουν να είναι διαφορετικά και κυρίως “εκτός”, δεν είναι τελικά, μόνο τα Χανιά.

Βαρκαράκης: «Πήγαν μόνοι τους και ψήφισαν Διοικητικό Συμβούλιο»

Με δηλώσεις του στο Cretalive ο απερχόμενος πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λασιθίου κ. Μανώλης Βαρκαράκης αναφέρει ότι «δε συμμετείχα στη σύσκεψη καθώς η θητεία μου έχει λήξει ωστόσο δεν υπάρχει ενδιαφέρον για την ανάδειξη νέου προέδρου. Συνεπώς βρισκόμαστε σε μία μεταβατική φάση και εκ των πραγμάτων δε θα μπορούσα να συμμετάσχω. Επίσης είμαι πρόεδρος 30 χρόνια και, πλέον, έχω κουραστεί».

Και συνεχίζει ο ίδιος, λέγοντας πως «είναι η τρίτη προσπάθεια η οποία γίνεται. Ελπίζουμε να καταλήξει κάπου αλλά πρέπει να διευκρινιστούν κάποια πράγματα όπως τί και πώς θα το αντιπροσωπεύει αυτό τον νέο Σύνδεσμο και τί θα είναι αυτό. Αυτοί πήγαν μόνοι τους ψήφισαν το Διοικητικό Συμβούλιο το οποίο δεν έχει μέλη, ούτε καταστατικό».

«Οι Ενώσεις Χανίων και Λασιθίου δεν συμμετέχουν άρα τι Σύνδεσμος Ξενοδόχων Κρήτης είναι;» διερωτάται ο κ. Βαρκαράκης και καταλήγει, τονίζοντας ότι «η ιστορία δείχνει ότι παρόμοιες πρωτοβουλίες έχουν αποτύχει στο παρελθόν».

Εκτός και τα Χανιά

Στο ίδιο μήκος κύματος, κινείται και ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χανίων κ. Μανώλης Γιαννούλης ο οποίος δηλώνει στο Cretalive ότι «καταγράφονται στο Σύνδεσμο Ξενοδόχων Κρήτης ως μέλη, φορείς οι οποίοι ποτέ δεν ενημερώθηκαν και ποτέ δε δήλωσαν την πρόθεση τους να συμμετέχουν».

«Τρανό παράδειγμα ο κ. Βαρκαράκης, ένας πολύ έμπειρος πρόεδρος Ξενοδόχων και σοβαρός επιχειρηματίας. Ουδέποτε μπήκε κάποιος στον κόπο να τον ρωτήσει εάν επιθυμεί να συμμετέχει σε αυτή την προσπάθεια ή όχι. Ήδη έχει διαψευστεί η προσχώρηση του Συλλόγου Λασιθίου που εκπροσωπεί τα εμβληματικά ξενοδοχεία Αγίου Νικολάου και Ελούντας από τον ίδιο τον κ. Βαρκαράκη», επισημαίνει ο κ. Γιαννούλης.

Ο ίδιος συνεχίζει να παίρνει τις αποστάσεις του από τα πεπραγμένα του Συνδέσμου Ξενοδόχων Κρήτης, λέγοντας ότι «αντίστοιχα και για την Ένωση Ξενοδόχων νομού Χανίων δεν μπήκαν στον κόπο καν να μας ρωτήσουν γιατί δεν προσχωρούμε. Σε ότι αφορά την Ένωση Ξενοδόχων Χανίων, την οποία έχω την τιμή να εκπροσωπώ, έχω επισημάνει τα προβλήματα του παρωχημένου και εκτός σημερινής πραγματικότητας καταστατικού του 1990 στο οποίο βασίζονται γι’ αυτόν το Σύνδεσμο».

Ακολούθως, ο κ. Μανώλης Γιαννούλης τονίζει ότι «φυσικά για να επικαιροποιηθεί το καταστατικό χρειάζεται απόφαση από το Πρωτοδικείο η οποία ουδέποτε ελήφθη ενώ πρέπει παράλληλα να σημειωθεί ότι, όπως επεσήμανα στους εμπλεκόμενους πολλές φορές, το καταστατικό αυτό προβλέπει ένα δευτεροβάθμιο όργανο το οποίο φυσικά δε θα μπορεί να συμμετάσχει στα κεντρικά όργανα του τουρισμού όπως είναι ο ΣΕΤΕ και η Πανελλήνια Ομοσπονδια Ξενοδόχων».

«Αφότου επισήμανα αυτά τα σημεία, τα οποία δεν είχαν απασχολήσει κανέναν, αποφάσισαν να γίνει πρωτοβάθμιο όργανο ο Σύνδεσμος Ξενοδόχων Κρήτης -το οποίο αναιρεί τις Ενώσεις Ξενοδόχων στους τέσσερις νομούς. Φυσικά δεδομένης της δουλειάς, της οποίας πολύ εύκολα μπορεί να διαπιστώσει κάποιος το έργο τα τελευταία 10 χρόνια, είναι αδύνατον να διαλύσουμε Ενώσεις με σημαντική πορεία -και αναφέρομαι στα Χανιά- αλλά φαντάζομαι ότι και το Λασίθι ακολουθεί την ίδια λογική» αναφέρει ο ίδιος.

Αξίζει να σημειωθεί, σε αυτό το σημείο, ότι «ο Σύλλογος Ξενοδόχων Ιεράπετρας και Σητείας δεν έχει καμία παρουσία στα κεντρικά όργανα του τουρισμού στην Κρήτη και στην Ελλάδα εν γένει» εξηγεί ο κ. Γιαννούλης.

«Όλα αυτά τα θέματα τα είχα επισημάνει νωρίς και πολλές φορές · και τελικά καταλήγουμε στις χθεσινές δηλώσεις για το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Ξενοδόχων Κρήτης το οποίο δεν έχει καταστατικό, δεν έχει οριοθετήσει το σκοπό και τους στόχους του -πέρα από κάποιες γενικόλογες αναφορές για προώθηση του τουρισμού- και φυσικά δεν έχει μέλη. Επομένως είναι σαφές ότι αυτοί οι έξι άνθρωποι πήραν έναν τίτλο ο οποίος δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, έκαναν μεταξύ τους εκλογές και μοίρασαν μεταξύ τους τις θέσεις του Διοικητικού Συμβουλίου. Είναι ευνόητο ότι μία τέτοια προσέγγιση με βρίσκει τελείως αντίθετο και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υποκρύπτει κάποια άλλη αντίληψη και στόχο για ορισμένους εκ των μελών του ανύπαρκτου αυτού Συνδέσμου και Διοικητικού Συμβουλίου. Θα ήταν πολύ ουσιαστικότερο, αντί να αναλώνονται σε δελτία τύπου για κάτι το οποίο δεν έχει καμία οντότητα, να ασχολούνταν με τα ουσιαστικά θέματα του τουρισμού και των ξενοδοχείων» καταλήγει στο Cretalive ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χανίων.

πηγη  Cretalive