Άρθρο του Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, Προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και επίτιμου διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πειραιά, στην εφημερίδα “Το Ποντίκι” (30/3/2023).
Σε «αναμμένα κάρβουνα» κάθονται εδώ και πολλούς μήνες οι Έλληνες μικρομεσαίοι επιχειρηματίες και τα νοικοκυριά βλέποντας τις υποχρεώσεις τους να εκτοξεύονται μήνα – μήνα εξαιτίας της αλματώδους αύξησης των επιτοκίων, καθώς δεν έχουν κανένα εργαλείο στα χέρια τους για να περιορίσουν τη σοβαρή ζημία που προκαλείται στους όλο και πιο απαιτητικούς προϋπολογισμούς τους.
Επιπλέον, όλοι ανεξαιρέτως οι πολίτες, εκτός από τα επιτόκια, έχουν να αντιμετωπίσουν και τη μόνιμη πλέον ακρίβεια, που δυστυχώς συνεχίζει να καλπάζει με τους ίδιους ρυθμούς, όσο κι αν θέλουν κάποιοι να μας πείσουν ότι έχει αρχίσει να περιορίζεται από παθητικά κυβερνητικά μέτρα, όπως το καλάθι του νοικοκυριού και το market pass.
Και όλα αυτά πριν ακόμα βρεθεί ολόκληρη η ευρωπαϊκή οικονομία στη δίνη μίας νέας, κατά τα φαινόμενα, τραπεζικής κρίσης, η οποία μετά τη Swiss Bank έβαλε για τα καλά «στο κάδρο» της και την πιο σημαντική τράπεζα της Ε.Ε., τον γερμανικό κολοσσό Deutsche Bank.
Η απόφαση της μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζας να αποπληρώσει γρηγορότερα ομόλογα κατηγορίας 2 λειτούργησε τόσο αρνητικά για την αξιοπιστία της ώστε έδωσε την αφορμή να ενταθούν οι πωλήσεις μετοχών της, οι οποίες έφτασαν να χάνουν μέχρι και 15% σε μία μέρα.
Το πιο αρνητικό είναι ότι η μετοχή της είχε ήδη μπει στο μάτι των διεθνών «κορακιών», τα οποία «ποντάρουν» στην πτώση, με αποτέλεσμα την περασμένη εβδομάδα η τράπεζα να έχει χάσει σχεδόν το 20% της κεφαλαιοποίησής της. Μάλιστα οι πιέσεις στη μετοχή της Deutsche Bank ήταν τόσο ισχυρές ώστε τα συμβόλαια αντιστάθμισης κινδύνου έναντι χρεοκοπίας εκτοξεύθηκαν κατά 30 μονάδες βάσης.
Όπως είναι λογικό, οι εξελίξεις αυτές έχουν θορυβήσει στο σύνολό της την επιχειρηματική κοινότητα, όπως φυσικά και τους επαγγελματίες και τα νοικοκυριά, καθώς όλοι γνωρίζουν ότι το εγχώριο τραπεζικό σύστημα προέρχεται από μία ιδιαίτερα ταραχώδη περίοδο τουλάχιστον 15 ετών, με συνεχείς ανακεφαλαιοποιήσεις, δραστικό περιορισμό καταστημάτων και εθελούσιες εξόδους προσωπικού, εκποίηση σχεδόν του συνόλου των θυγατρικών σε Ελλάδα και εξωτερικό προκειμένου να καταφέρει, κάπως, να ορθοποδήσει την τελευταία διετία.
Όμως κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το ποιες θα είναι οι συνέπειες μίας νέας εκτεταμένης πανευρωπαϊκής τραπεζικής κρίσης σε ένα χρηματοπιστωτικό σύστημα όπως το ελληνικό, που μόλις πέρασε μία πραγματική «Οδύσσεια».
Γι’ όλους αυτούς τους λόγους ως Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών ζητάμε να υπάρξουν άμεσα και πριν από τις εκλογές ευρύτερες συναινέσεις, δεσμεύσεις και μέτρα για να αποφευχθεί η καταστροφή των δανειοληπτών. Πρόκειται για ένα πρόβλημα που εδώ και χρόνια έχει πάρει διαστάσεις εθνικού ζητήματος και ως εκ τούτου στην προσπάθεια επίλυσής του δεν χωράνε ούτε πολιτικές αγκυλώσεις ούτε μικροπολιτικές σκοπιμότητες.
Και φυσικά θα επαναλάβουμε ακόμα μία φορά την πάγια θέση μας ότι προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στην προστασία της πρώτης κατοικίας των πραγματικά ευάλωτων δανειοληπτών, διότι θα είναι κοινωνικά απαράδεκτο ευαίσθητες και αδύναμες κοινωνικές ομάδες να μείνουν κυριολεκτικά στον δρόμο για να ικανοποιηθεί η βουλιμία κάποιων funds να εξασφαλίζουν παράλογα υπερκέρδη.