Μετά το θεσμό του Σήματος Επισκέψιμου Οινοποιείου, που θεωρείται επιτυχημένος με πολλά οινοποιεία σε όλη την Ελλάδα να έχουν πιστοποιηθεί, εκδόθηκε η ΚΥΑ για τη θεσμοθέτηση και τις τεχνικές-λειτουργικές προδιαγραφές των επισκέψιμων ελαιοτριβείων.
Η Κοινή Υπουργική Απόφαση, σε συνέχεια του αρθ. 50 του ν. 4875/2021 (ΦΕΚ 250/Α’) του Υπουργείου Τουρισμού, για τη θέσπιση του Σήματος Επισκέψιμου Ελαιοτριβείου εντάσσεται, στη στρατηγική στόχευση του Υπουργείου Τουρισμού για την προώθηση των ειδικών μορφών τουρισμού, μέσα από τη σύνδεση του αγροδιατροφικού κλάδου και της ελληνικής παραγωγής με τον κλάδο της φιλοξενίας.
Υπενθυμίζεται ότι το Σήμα Επισκέψιμου Ελαιοτριβείου διασφαλίζει την επισκεψιμότητα σε χώρους όπου λειτουργούν ελαιοτριβεία -ειδικών προδιαγραφών- που παράγουν ελληνικό ελαιόλαδο εξαιρετικής ποιότητας, με σκοπό την παροχή υπηρεσιών υποδοχής, ξενάγησης, φιλοξενίας, εστίασης και γευσιγνωσίας.
Σκοπός είναι η ενίσχυση της επισκεψιμότητας σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, φέρνοντας στο επίκεντρο του τουριστικού χάρτη νέους προορισμούς -ίσως λιγότερο δημοφιλείς μέχρι σήμερα- με βασικό όχημα τα ελληνικά προϊόντα.