Σε ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου TRAN παρουσιάστηκε επίσημα το νέο νομοθετικό πακέτο της Κομισιόν για την οδική ασφάλεια, με στόχο τον εκσυγχρονισμό των αδειών οδήγησης καθώς και  την αυστηρότερη επιβολή προστίμων και στέρηση αδειών οδήγησης σε διασυνοριακές παραβάσεις.

Η εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την οδική ασφάλεια και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ  Έλενα Κουντουρά δήλωσε ιδιαίτερα ικανοποιημένη γιατί η Κομισιόν με τις νέες νομοθετικές προτάσεις ανταποκρίνεται σε συγκεκριμένα κρίσιμα αιτήματα που έθεσε το Κοινοβούλιο στην Έκθεσή της.

Η Έκθεση της Έλενας Κουντουρά, που υιοθετήθηκε με συντριπτική πλειοψηφία ως ψήφισμα τον Οκτώβριο του 2021, ζητά την επικαιροποίηση της Οδηγίας για τις άδειες οδήγησης, όσον αφορά στις νέες τεχνολογικές εξελίξεις των οχημάτων και των υποδομών και στην αυτοματοποίηση των οχημάτων.

Ζητά επίσης την καθιέρωση ενός συστήματος διαβαθμισμένης αδειοδότησης που θα ενθαρρύνει τους αρχάριους οδηγούς να αποκτήσουν μεγαλύτερη εμπειρία, περιορίζοντας παράλληλα ορισμένες δραστηριότητες υψηλού κινδύνου, όπως η οδήγηση τη νύχτα και με επιβάτες.

Σχετικά με το πλαίσιο για τη διασυνοριακή επιβολή κυρώσεων για τροχαίες παραβάσεις, η Έκθεση επεσήμανε ότι πρέπει να βελτιωθεί και να λειτουργεί αποτρεπτικά, μειώνοντας έτσι την επικίνδυνη συμπεριφορά και βελτιώνοντας την οδική ασφάλεια συμπεριλαμβανομένης της αμοιβαίας αναγνώρισης των αποφάσεων έκπτωσης από το δικαίωμα οδήγησης.

Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής χαιρέτησε το νέο νομοθετικό πακέτο της Επιτροπής το οποίο  ανταποκρίνεται σε γενικές γραμμές στα αιτήματα αυτά, ενώ πρόσθεσε ότι ορισμένα σημεία θα πρέπει να βελτιωθούν  ώστε να αξιοποιηθούν στο μέγιστο οι νομοθετικές προτάσεις για την βελτίωση της οδικής ασφάλειας. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στην ανάγκη αυστηροποίησης του νέου πλαισίου, κυρίως όσον αφορά τις παραβάσεις του ορίου ταχύτητας, και την εισαγωγή ευρωπαϊκού συστήματος μορίων ποινής (point system).

Τις νέες νομοθετικές προτάσεις θα επεξεργαστούν και θα τροποποιήσουν τα μέλη της Επιτροπής TRAN τους επόμενους μήνες.

Η παρέμβαση της Έλενας Κουντουρά στην TRAN https://youtu.be/mLLjpJ0-rc0Η νέα νομοθετική δέσμη μέτρων της Κομισιόν https://transport.ec.europa.eu/news/european-commission-proposes-updated-requirements-driving-licences-and-better-cross-border-2023-03-01_en