Το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΙΝ.ΕΜ.Υ.-ΕΣΕΕ), εκτίμησε το κόστος του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού για το 2022 σύμφωνα με την πάγια πρακτική του. Καταγράφηκαν, με επιτόπια τιμοληψία και συνεντεύξεις με key-informers της αγοράς, οι τιμές τόσο από αλυσίδες Supermarkets όσο και από ειδικευμένα καταστήματα λιανικής (πχ ζαχαροπλαστεία/ κρεοπωλεία κτλ), καθώς και από τη Βαρβάκειο αγορά. Η εκτίμηση του κόστους για το φετινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι (6-8 ατόμων) κυμαίνεται από 92,55 έως 127,07 ευρώ. Πρόκειται για μεταβολή της τάξης του 11,6% έως 12,1% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τραπέζι του 2021. Το εύρος των τιμών δικαιολογείται από την καταγραφή σειράς προϊόντων διαφορετικής ποιότητας, σε αρκετές τοπικές αγορές και διαφορετικούς τύπους καταστημάτων.  Επιπρόσθετα, διευκρινίζεται ότι οι τιμές των προϊόντων που εμφανίζονται στους Πίνακες (1 &2) είναι ενδεικτικές και επιχειρούν να χαρτογραφήσουν τη γενική κατανομή τιμών και την εικόνα της αγοράς (βλ. μεθοδολογικό σημείωμα).

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι για λόγους συγκρισιμότητας των δεδομένων, με τις προηγούμενες ετήσιες έρευνες του ΙΝΕΜΥ για την εκτίμηση του κόστους του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού, δεν έχουν συμπεριληφθεί κάποια προϊόντα που εντάσσονται στο «εορταστικό καλάθι».  Αντίθετα, τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες καταγράφονται όπως κάθε χρόνο ενώ δεν συμπεριλαμβάνονται στο «καλάθι του νοικοκυριού» ή στο «εορταστικό καλάθι».

Mετά την εορταστική περίοδο το ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ πρόκειται να διενεργήσει πανελλαδική έρευνα σχετικά με την εξέλιξη των πωλήσεων κατά την εορταστική περίοδο στις επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου.

Πίνακας 1: Σύγκριση εκτιμήσεων κόστους χριστουγεννιάτικου τραπεζιού 2022 και 2021

 Κόστος (€)/ μονάδα 2022ΠοσότηταΣυνολικό κόστος (€) 2022Συνολικό κόστος (€) 2021Μεταβολή 2022/2021 (%)
Αρνί8,995 κιλά44,95             ή 24,50               ή 39,10            ή 26,0540,45               ή 20,75               ή 34,25               ή 20,7511,1%
Γαλοπούλα (κατεψυγμένη)4,905 κιλά18,1%
Γαλοπούλα (νωπή)7,825 κιλά14,1%
Χοιρινό (σπάλα, χωρίς κόκαλο)5,215 κιλά25,5%
Πατάτες0,933 κιλά2,792,1028,6%
Ντομάτες1,602 κιλά3,203,38-5,3%
Μαρούλι0,644 τεμ.2,562,2812,3%
Μήλα1,182 κιλά2,362,50-5,9%
Πορτοκάλια0,962 κιλά1,921,844,2%
Φέτα (σε άλμη)11,451 κιλό11,459,3522,5%
Ελαιόλαδο5,551 λίτρο5,555,480,4%
Αναψυκτικά (1,5 lt)1,172 φιάλες2,342,0017,0%
Μπύρες (500 ml)1,765 φιάλες8,807,8012,8%
Οίνος (500 ml)1,564 φιάλες6,245,729,1%
Κουραμπιέδες (τυποποιημένοι)10,611 κιλό10,61 ή 18,0010,35 ή 15,602,5%
Κουραμπιέδες (ζαχαροπλαστείου)18,001 κιλό15,4%
Μελομακάρονα (τυποποιημένα)10,231 κιλό10,23 ή 16,919,01 ή 15,4013,7%
Μελομακάρονα  (ζαχαροπλαστείου)16,911 κιλό9,8%
Συνολικό κόστος 92,55 € έως 127,07      82,56 € έως 113,90 €Από 11,6% έως 12,1%

Πηγή: ΙΝ.ΕΜ.Υ. της ΕΣΕΕ

Πίνακας 2: Εκτίμηση εύρους τιμών προϊόντων χριστουγεννιάτικου τραπεζιού, 2022

ΕίδηΒαρβάκειος Αγορά (από – έως)Super-Markets (από – έως)Ειδικευμένα καταστήματα (από-έως)
Αρνί6,99 – 13,999,49-11,406,50 – 15,90
Γαλοπούλα (κατεψυγμένη)     4,90 – 10,454,90 – 6,50
Γαλοπούλα (νωπή)7,98 – 10,496,25 – 7,507,50 – 16,30
Χοιρινό (σπάλα, χωρίς κόκαλο)3,30 – 5,005,20 – 6,706,20 – 10,90
Πατάτες0,79 – 1,490,92 – 1,980,90 – 2,50
Ντομάτες0,88 – 1,391,72 – 3,450,69 – 5,90
Μαρούλι0,69-0,700,44 – 1,690,59 – 1,59
Μήλα0,69 – 1,000,98 – 3,491,46 – 5,75
Πορτοκάλια0,60 – 0,990,80 – 1,650,78 – 2,99
Κουραμπιέδες (τυποποιημένοι)5,16 – 33,0010,00 – 15,48
Κουραμπιέδες (ζαχαροπλαστείου)12,50 – 24,50
Μελομακάρονα (τυποποιημένα)7,38 – 30,009,50 – 14,28
Μελομακάρονα  (ζαχαροπλαστείου)12,00 – 24,5
Φέτα (σε άλμη)8,90 – 13,611,60 – 19,9411,00 – 23,00
Ελαιόλαδο5,50 – 52,006,00– 20,00
Αναψυκτικά (1,5 lt)0,67 – 1,691,00 – 2,50
Μπύρες (1 lt)1,05 – 11,452,00 – 10,45
Οίνος (500 ml)0,98 – 5,802,00 – 6,45

Πηγή: ΙΝ.ΕΜ.Υ. της ΕΣΕΕ

Μεθοδολογικό Σημείωμα

Το ΙΝ.ΕΜ.Υ. της ΕΣΕΕ πραγματοποίησε, κατά το διάστημα 17-19 Δεκεμβρίου 2022, ενδεικτική καταγραφή των τιμών πώλησης των προϊόντων του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού, με τη μέθοδο της επιτόπιας παρατήρησης σε εμπορικές αγορές της Αττικής και διαμέσου τηλεφωνικής συνέντευξης για τη Θεσσαλονίκη. Επισημαίνεται ότι: α) Η καταγραφή των τιμών είναι ενδεικτική και δεν αντανακλά πλήρως το επίπεδο των τιμών σε πανελλαδικό επίπεδο, β) Στην καταγραφή εξαιρέθηκαν τα προϊόντα που διατίθενται με το καθεστώς των προσφορών (προωθητικών ενεργειών), γ) Για την αποτύπωση της μίας αντιπροσωπευτικής τιμής ανά προϊόν χρησιμοποιήθηκαν σταθμισμένοι (και μη) μέσοι όροι, δ) Ο υπολογισμός του κόστους έγινε με βάσει ένα είδος κρέατος ενώ στα είδη ζαχαροπλαστικής εκτιμήθηκε βάσει των τυποποιημένων ή των μη τυποποιημένων γλυκισμάτων και ε) Κατά την εκτίμηση εξαιρέθηκαν οι ακραίες τιμές.