Για τις αναπτυξιακές προτεραιότητες στον ελληνικό τουρισμό, με έμφαση στις νέες μορφές τουρισμού και την ψηφιακή μετάβαση, μίλησε η Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Έλενα Κουντουρά, προσκεκλημένη ομιλήτρια στο 4ο Συνέδριο «Ελληνικός Τουρισμός, μια εθνική υπόθεση! Δυνατότητες και Προοπτικές» της Next is Now, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.
Η Έλενα Κουντουρά ανέδειξε τη σημασία των εναλλακτικών μορφών τουρισμού για τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, με επίκεντρο το νόμο 4582 που ψηφίστηκε το 2018 στη θητεία της ως Υπουργού Τουρισμού για το πρώτο στην Ελλάδα οργανωμένο θεσμικό πλαίσιο για το θεματικό τουρισμό, καθώς και τη στρατηγική που εφάρμοσε την περίοδο 2015-2019 για τουρισμό 365 ημέρες το χρόνο και αποτελεί μέχρι σήμερα τη βάση των ασκούμενων τουριστικών πολιτικών.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο ευρωπαϊκό πλαίσιο για την ανάπτυξη του τουρισμού, που έχει στο χαρτοφυλάκιό της, ως συντονίστρια της πολιτικής της ομάδας στην Επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού TRAN του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ως μέλος της ειδικής ομάδας για τον Τουρισμό, Tourism Task Force.
Μίλησε για την έκθεση-ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που ζήτησε να καταρτιστεί η πρώτη στρατηγική της ΕΕ για το βιώσιμο τουρισμό, ώστε η Κομισιόν να καταρτίσει την Ευρωπαϊκή Ατζέντα για τον Τουρισμό έως το 2030, και για τις συστάσεις προς τα κράτη-μέλη να καταρτίσουν εθνικά και περιφερειακά σχέδια για τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξή τους, που να χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης. Η Ατζέντα έως το 2030 εγκρίθηκε την προηγούμενη εβδομάδα από το Συμβούλιο και περιλαμβάνει ένα πρόγραμμα δράσεων και μέτρων που πρέπει να αναληφθούν από τις χώρες της ΕΕ, την Κομισιόν και όλο το τουριστικό οικοσύστημα για τον ολικό βιώσιμο μετασχηματισμό των προορισμών, των ταξιδίων και του τουρισμού.
Τόνισε ότι με τέσσερα ψηφίσματα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει ζητήσει επαρκή οικονομική στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των εργαζομένων στον τουρισμό, για να ξεπεράσουν τον αντίκτυπο της πανδημίας και της σφοδρής οικονομικής και ενεργειακής κρίσης, και να ανταποκριθούν στις ανάγκες της ψηφιακής και πράσινης μετάβασης.
Ανέδειξε ακόμη το σημαντικό πρόβλημα πρόσβασης που αντιμετωπίζουν σήμερα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, σε χρηματοδοτικά προγράμματα και εργαλεία και στον τραπεζικό δανεισμό. Έφερε ως παράδειγμα την πρόσφατη προδημοσίευση δράσης στην Ελλάδα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό επιχειρήσεων, όπου επτά στις δέκα μικρές επιχειρήσεις δεν μπορούσαν να ενταχθούν διότι δεν πληρούσαν το κριτήριο των πέντε θέσεων εξαρτημένης εργασίας. Βασικό ζητούμενο, τόνισε είναι οι ευρωπαϊκοί πόροι να φτάσουν πράγματι στις τουριστικές ΜμΕ, και αυτές να καταστούν ευρέως επιλέξιμες.
Η στήριξη των μικρομεσαίων είναι καθοριστικής σημασίας, ώστε να μπορέσουν να αναπτυχθούν και να αυξήσουν τις θέσεις εργασίας. «Άλλωστε προτεραιότητα θα πρέπει να είναι το upskilling και το reskilling», τόνισε, διότι οι εργαζόμενοι χρειάζονται επαρκή στήριξη για τη επανακατάρτιση τους και την αναβάθμιση των δεξιοτήτων που είναι προϋπόθεση για να ανταπεξέλθουν στις σύγχρονες ανάγκες.
Ειδικά για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, ανέφερε ότι οι σχεδιαζόμενες δράσεις και πόροι, πρέπει να αξιοποιηθούν στο μέγιστο συνολικά για την ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφεια του ελληνικού τουρισμού, αλλά ιδιαίτερα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ως παράδειγμα έφερε τις μικρές οικογενειακές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις στα ελληνικά νησιά και στον ορεινό όγκο της Ελλάδας, που με την αξιοποίηση σύγχρονων τεχνολογικών εργαλείων θα μπορούν να αντιμετωπίσουν τη σημερινή χαμηλή ορατότητα και διείσδυσή τους στο ταξιδιωτικό κοινό, και να κάνουν ένα ψηφιακό άνοιγμα σε όλον τον κόσμο.
Οι τοποθετήσεις της Έλενας Κουντουρά στο συνέδριο: https://youtu.be/h_QNf9eRSR4