Η σημασία των εταιρικών σχέσεων και της συνεργασίας για την οικοδόμηση της βιωσιμότητας και της κοινοτικής ανάπτυξης τονίστηκε στο 6ο Παγκόσμιο Συνεδρίου του UNWTO για τον Οινοτουρισμό. Το συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Alba του Πιεμόντε της Ιταλίας συγκέντρωσε περισσότερους από 300 κορυφαίους εμπειρογνώμονες του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα από 30 χώρες γύρω από το θέμα, Τι ακολουθεί για τον οινοτουρισμό;

Οινοτουρισμός για την πολιτιστική διατήρηση

Στον εναρκτήριο χαιρετισμό του, ο Γενικός Γραμματέας του UNWTO κ. Zurab Pololikashvili ανέφερε μεταξύ άλλων ότι ο καλά διαχειριζόμενος τουρισμός είναι ένα ισχυρό εργαλείο για την αγροτική ανάπτυξη, την καινοτομία και τη διατήρηση του πολιτισμού και της φύσης μας. Το εν λόγω συνέδριο ,είναι μέρος του έργου μας για να αξιοποιήσουμε τα οφέλη του τουρισμού και να δημιουργήσουμε νέες ευκαιρίες για τις αγροτικές περιοχές. Τα τελευταία δύο χρόνια έχουν φέρει σημαντικές αλλαγές στον κόσμο και στον τουρισμό. Έχουν επιταχύνει πολλές προκλήσεις που βρίσκονται ήδη σε κίνηση – από την ψηφιοποίηση έως τη βιωσιμότητα. Ο οινοτουρισμός δεν αποτελεί εξαίρεση.

Οι συμμετέχοντες τόνισαν τη σημασία της επέκτασης των δεσμών μεταξύ οινοποιείων και οινοπαραγωγικών περιοχών για την προώθηση καινοτόμων εμπειριών που εκτιμούν τα τοπικά προϊόντα και παραδόσεις, το τοπίο, την κληρονομιά, τη γαστρονομία και τους ανθρώπους. Επισημάνθηκε επίσης ο ρόλος των γυναικών και των νέων στην ανάπτυξη του οινοτουρισμού. Για το σκοπό αυτό, θα πρέπει να ενθαρρυνθούν οι επενδύσεις στον οινοτουρισμό στις αγροτικές περιοχές, καθώς αυτό μπορεί να παρακινήσει τους νέους να συμμετάσχουν στη δραστηριότητα και να διατηρήσουν τις γνώσεις και τις παραδόσεις της περιοχής τους.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός επιταχύνει την ανάπτυξη

Στο συνέδριο συζητήθηκε επίσης ο ρόλος της τεχνολογίας στην ενίσχυση της οινοτουριστικής προσφοράς και προσέλκυσης τουριστών και πώς αυτά τα καινοτόμα εργαλεία μπορούν να επηρεάσουν την εμπειρία του πελάτη που αναζητά την ολοκλήρωση του τρόπου ζωής του και της ταξιδιωτικής εμπειρίας. Επωφελούμενοι από γνώσεις ειδικών από την Αργεντινή, τη Χιλή, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Πορτογαλία, την Ισπανία, τη Σουηδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, οι συμμετέχοντες θα μπορούσαν να εμβαθύνουν στο νεοδημιουργηθέν όραμα κοινότητας.

Με την ευκαιρία αυτή, ο UNWTO και η Slow Food υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης για να συνεργαστούν και να επισημοποιήσουν την πρόθεση και των δύο οργανισμών να συνεργαστούν για την προώθηση του γαστρονομικού τουρισμού ως εργαλείου ανάπτυξης και κοινωνικοοικονομικής ένταξης, ειδικά στους δεσμούς του με την αγροτική ανάπτυξη.

Τέλος, το 2023 το παγκόσμιο συνέδριο για τον οινοτουρισμό θα πραγματοποιηθεί στη La Rioja της Ισπανίας