Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε, μετά από δύο χρόνια απουσίας, η μεγάλη γιορτή της διασημότερης πατάτας, της Πατάτας Νάξου, στο πλαίσιο του Food Experience Patata Naxos το οποίο διοργάνωσε, το τριήμερο 2-4 Σεπτεμβρίου, η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου.

Το κορυφαίο γαστρονομικό event Food Experience Patata Naxos συνδύασε και φέτος το παραδοσιακό νησιώτικο πανηγύρι με κεράσματα πατάτας από δημιουργίες καταξιωμένων σεφ από όλο το νησί, τα τεράστια καζάνια της Ένωσης άναψαν και πάλι και οι επισκέπτες της εκδήλωσης απόλαυσαν την πεντανόστιμη ναξιώτικη πατάτα σε διάφορες εκδοχές (στο τηγάνι, στον φούρνο, σουβλιστές, σε μορφή… λουκουμά, κ.ά)!

Στην εκδήλωση, την οποία παρουσίασαν ο αγαπημένος δημοσιογράφος και παρουσιαστής της τηλεόρασης, Χρήστος Νέζος και η δημοσιογράφος Ελένη Λαζάρου,απονεμήθηκαν και τα βραβεία Naxian Excellence Awards by EAS Naxos τα οποία ψήφισε η νεοσύστατη επιτροπή αποτελούμενη από ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών με επικεφαλής τον καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, Γιάννη Πολίτη.

Βραβεύθηκαν, συγκεκριμένα:

  1. η καταξιωμένη και πολυαγαπημένη ηθοποιός, Κατερίνα Διδασκάλου, για την προσφορά της στον πολιτισμό και την προβολή της Νάξου (την βράβευση έκαναν δύο μικρά δίδυμα κορίτσια του Πολιτιστικού Συλλόγου Νάξου)
  2. η Ιερά Μητρόπολη Παροναξίας για το φιλανθρωπικό της έργο (ο Έπαρχος Νάξου, Μικρών Κυκλάδων και Αμοργού, Γιάννης Μαργαρίτης, έκανε την βράβευση),
  3. η βραβευμένη μαγείρισσα από την Καρδίτσα, Τασούλα Κουφοπούλου, για τις γαστρονομικές επιλογές της με Γραβιέρα και Πατάτα Νάξου (ο Πρόεδρος της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων, Μάρκος Καφούρος, έκανε την βράβευση)
  4. ο Αθλητικός Μορφωτικός Σύλλογος Φιλωτίου «Ο Ζευς» για την προσφορά του στα πολιτιστικά δρώμενα της Νάξου (την πλακέτα έδωσε η σπουδαία κυρία του νησιώτικου τραγουδιού, Στέλλα Κονιτοπούλου),
  5. η Κατερίνα Βάβουλα για την επιτυχία της να μπει φέτος πρώτη στην Ιατρική Σχολή Αθηνών (την τιμητική πλακέτα έδωσε ο Νικόδημος Λιανός, δημοσιογράφος και διευθυντής του Aegean Voice 107,5) και
  6. ο κτηνοτρόφος Ηλίας Μανιός για την ποιότητα του γάλακτος και την ορθολογική διαχείριση της μονάδας του (την βράβευση έκανε ο νομικός και οικονομολόγος και σύμβουλος της Ε.Α.Σ. Νάξου, Βασίλης Φραγκουλόπουλος)

Την εκδήλωση τίμησαν ακόμη με την παρουσία τους οι αγαπημένοι ηθοποιοί Μαρία Αντουλινάκη και Δημήτρης Τσίκλης. Μιας και το φετινό Food Experience Patata Naxos είχε θέμα «Διατροφή και άσκηση – fitness and nutrition», στην διάρκεια της εκδήλωσης η καθηγήτρια γυμναστικής Σοφία Παθέκα και η Σόφη Πασχάλη ανέλυσαν τον ευεργετικό ρόλο που έχουν τα εκλεκτά προϊόντα της Νάξου στην διατήρηση της καλής φυσικής κατάστασης και της ευεξίας. Επίσης, οι εξαιρετικοί μάγειρες Δημήτρης Μπέλλος και Μαρία Μπέη παρουσίασαν επί σκηνής ένα πιάτο δικής τους έμπνευσης με πρωταγωνιστικά υλικά την Πατάτα και την Γραβιέρα Νάξου!

Η Γιορτή έκλεισε με χαιρετισμό του Προέδρου, Δημήτρη Καπούνη και των υπόλοιπων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου. Την διασκέδαση των επισκεπτών στο παραδοσιακό νησιώτικο γλέντι που ακολούθησε ανέλαβαν ο Μανώλης Μπαρμπεράκης και η Στελλίνα Κονιτοπούλου με τα δικά τους συγκροτήματα. Στην διάρκεια της εκδήλωσης η «Χορευτική Ομάδα Νάξου – Αξοπατήματα» παρουσίασε χορούς του νησιού μας.

Την 13η Γιορτή Πατάτας Νάξου – Food Experience Patata Naxos 2022 συνδιοργάνωσαν η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, ο Aegean Voice 107,5 και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Αρσενίου, με μεγάλους χορηγούς την Blue Star Ferries και την Ένωση Ξενοδόχων Νάξου. Χορηγοί της εκδήλωσης ήταν οι Μπαρμπα-Στάθης, Leader Α.Ε., Νησογκάζ, Αθηναϊκή Ζυθοποιΐα, Ζαγόρι, Pepsico, Froneri Ελλάς Παγωτό Α.Ε., Θράκης Γεύσεις, Agrimore, Ερμής Express, Sky Express, Ένωση Ενοικιαζόμενων Δωματίων Νάξου, ΣΕΗΝ και Hello Greece. Την δική τους πολύτιμη βοήθεια στην διοργάνωση και υλοποίηση του event έδωσαν τα ξενοδοχεία Iliada Sunset Suites, 18 Σταφύλια, Kavuras Village, Kouros Art Hotel, Colosseo, Galini Hotel, Astir of Naxos, Princess Mare, Αντωνίνα.