Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), στο πλαίσιο της στρατηγικής της για την «Ανάπτυξη της Στατιστικής Παιδείας στην Ελλάδα» ξεκινά και πάλι, μετά από δυόμιση χρόνια αναστολής λόγω της πανδημίας COVID-19, να υποδέχεται μαθητές και φοιτητές για το σχολικό/ακαδημαϊκό έτος 2022-23.

Στις εκπαιδευτικές αυτές επισκέψεις, οι μαθητές/φοιτητές μπορούν να κατανοήσουν τις αρχές της στατιστικής επιστήμης, να εμπεδώσουν τη χρησιμότητα των στατιστικών δεδομένων στην καθημερινή ζωή και να συνειδητοποιήσουν τη σημασία των επίσημων στατιστικών για τη Χώρα.

Οι εκπαιδευτικές επισκέψεις πραγματοποιούνται στις εγκαταστάσεις της ΕΛΣΤΑΤ στον Πειραιά (Πειραιώς 46 & Επονιτών), στη Θεσσαλονίκη (Δελφών 218) ενώ, στέλεχος της Διεύθυνσης Στατιστικής Βορείου Ελλάδος θα επισκέπτεται σχολεία της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης.

Σκοπός των επισκέψεων είναι η εισαγωγή των μαθητών/φοιτητών στον κόσμο της στατιστικής επιστήμης και να τους ενημερώσει για τις διαδικασίες ανάπτυξης, παραγωγής και διάδοσης των επίσημων στατιστικών, ακολουθώντας τα ευρωπαϊκά και διεθνή στατιστικά πρότυπα σε όλους τους τομείς και τηρώντας τις αρχές και τους κανόνες που προβλέπονται στην ελληνική και την ενωσιακή στατιστική νομοθεσία. Επιπλέον, επισημαίνονται ο σημαντικός ρόλος και η χρήση των επίσημων στατιστικών (official statistics) στην πολιτική, την οικονομία και την καθημερινότητα. Στη συνέχεια, οι μαθητές/φοιτητής ενημερώνονται πώς να βρίσκουν εύκολα τις πληροφορίες που αναζητούν, ενώ τους δίνεται η δυνατότητα να πλοηγηθούν στον διαδικτυακό τόπο της ΕΛΣΤΑΤ και της Eurostat.

Οι ενδιαφερόμενοι που επιθυμούν να παρακολουθήσουν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της ΕΛΣΤΑΤ θα πρέπει να επικοινωνούν με τους υπεύθυνους για τον προγραμματισμό των επισκέψεων στο τηλέφωνο 213-1352348 (Τμήμα Βιβλιοθήκης και Διαχείρισης Περιεχομένου Ιστοχώρου) και στη συνέχεια να υποβάλλουν το αίτημά τους στη σχετική φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος που βρίσκεται στον σύνδεσμο http://www.statistics.gr/el/edu-programs-participation.

Τονίζεται ότι κατά τη διάρκεια των επισκέψεων, τηρούνται όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του COVID-19.
Πληροφορίες για τη συμμετοχή στο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα: https://www.statistics.gr/el/edu-programs
Πληροφορίες αναφορικά με τις δράσεις τις ΕΛΣΤΑΤ για την προώθηση της Στατιστικής Παιδείας: https://www.statistics.gr/el/edu