Η εφετινή Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού βρίσκει τη χώρα μας αλλά και όλο τον κόσμο εν μέσω μιας νέας πρόκλησης που διαδέχτηκε την πανδημία. Η ενεργειακή κρίση , ο πληθωρισμός και η ανατιμήσεις των αγαθών και υπηρεσιών καθιστούν όλες τις οικονομίες προβληματικές.

Ο Τουρισμός, τουλάχιστον για την Ελλάδα και τις άλλες χώρες υποδοχής τουριστών, αναδεικνύεται και πάλι σημαντικό ανάχωμα της νέας ύφεσης και οι όποιοι ρυθμοί ανάπτυξης που παρουσιάζονται για τη χώρα μας στηρίζονται στις εισπράξεις από τον τομέα αυτόν.

Ωστόσο, η συγκυρία, μετά τη δεκαετή ύφεση και τη διετή πανδημία, δεν είναι ευνοϊκή για την εξέλιξη των τουριστικών μεγεθών ως προς το τελικό αποτύπωμα των εσόδων, κυρίως στις επιχειρήσεις των καταλυμάτων και, κατ’ επέκταση, της εστίασης. Και τούτο διότι στη μάχη της βιωσιμότητας και της διατήρησης της ποιότητας των προσφερόμενων υπηρεσιών το κόστος εξυπηρέτησης έχει εκτοξευθεί, δεδομένου ότι οι τιμές που προσφέρθηκαν στη διεθνή αγορά προηγήθηκαν των ανατιμήσεων εγκλωβίζοντας τα έσοδα σε ένα άνισο καθεστώς ως προς τα έξοδα.

Η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα δεν προσφέρεται, φυσικά, στην υπενθύμιση και ανάδειξη προβλημάτων. Τα προβλήματα όμως γεννούν τον προβληματισμό και προς αυτή την κατεύθυνση επαγγελματίες και κυβέρνηση οφείλουμε από κοινού να πορευτούμε μέσα από ένα ουσιαστικό διάλογο που θα μας επιτρέψει να σταθούμε ως χώρα και ως επιχειρήσεις και πάλι όρθιοι προς όφελος και των λοιπών οικονομικών δραστηριοτήτων και της εθνικής οικονομίας, γενικότερα.

Είναι ευκαιρία λοιπόν να δούμε με σύνεση το μέλλον χωρίς πανηγυρισμούς, αλλά με ενσυναίσθηση της νέας πρόκλησης και των κινδύνων που απορρέουν από αυτήν. Να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα με όραμα και προοπτική. Να αποστούμε από βραχυχρόνιους σχεδιασμούς αποφεύγοντας να ακολουθούμε την τακτική του “τσιρότου” στην πληγή, αλλά αναζητώντας ριζικές λύσεις που θα μας βγάλουν από το διαφαινόμενο αδιέξοδο.

Εμείς οι ξενοδόχοι της Μεσσηνίας παραμένουμε στην πρωτοπορία των πρωτοβουλιών και δηλώνουμε παρόντες σε κάθε ουσιαστικό διάλογο τόσο με τους συναφείς επαγγελματικούς κλάδους όσο και με τις τοπικές , περιφερειακές και εθνικές Αρχές για την οικοδόμηση ενός τουριστικού μοντέλου για την Μεσσηνία που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις και να έχει αντοχές για το μέλλον του τομέα που με συνέπεια υπηρετούμε, θέτοντας ως προτεραιότητα την ολοκλήρωση των διαδικασιών του διαγωνισμού για την αξιοποίηση του αεροδρομίου Καλαμάτας και του οδικού δικτύου Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος – Μεθώνη.