Τη βούληση της διοίκησης της Περιφέρειας να συνεχίσει να επενδύει σε στοχευμένες ενέργειες που θα διαμορφώσουν ένα ελκυστικό επενδυτικό περιβάλλον στην Αττική και θα ενισχύσουν τις προοπτικές ανάπτυξης της, διατύπωσε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης, χαιρετίζοντας το 9ο Στρατηγικό Συνέδριο «Επενδύσεις στην Ελλάδα & Αναπτυξιακή Προοπτική – 2022» που διοργανώθηκε από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΕΑ) και το Ελληνικό Ινστιτούτο Επιχειρηματικότητας & Αειφόρου Ανάπτυξης (ΙΕΑ),με την τιμητική υποστήριξη του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών (ΧΑΑ), υπό την αιγίδα και της Περιφέρειας Αττικής.

Τον κ. Πατούλη υποδέχθηκε στο Συνέδριο ο Πρόεδρος του ΕΕΑ Γ. Χατζηθεοδοσίου. Στο άνοιγμα των εργασιών του Συνεδρίου χαιρετισμούς απεύθυναν μεταξύ άλλων ο υπουργός Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας, οι βουλευτές Αλέξης Χαρίτσης και Μιχάλης Κατρίνης, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών Ιωάννης Σμυρλής, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικά Χρηματιστήρια ΑΕ Ι. Κοντόπουλος.

Γ. Πατούλης: « Πληθώρα επενδύσεων στην Αττική»

Στον χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης τόνισε πως η Ελλάδα επιβεβαιώνει έμπρακτα, ότι σε ένα περιβάλλον γεωπολιτικής αναταραχής και αβεβαιότητας, κατάφερε να διατηρήσει και να ενδυναμώσει τη θετική πορεία των τελευταίων ετών, επικαλούμενος το γεγονός πως οι επενδύσεις της τελευταίας διετίας αντιπροσωπεύουν το 24% του συνόλου των επενδύσεων που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία 22 χρόνια, και πρόσθεσε πως μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η Περιφέρεια Αττικής κρατάει το μεγαλύτερο μερίδιο στη δημιουργία της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας σε ποσοστό 47.7%, ενώ δεκάδες επενδύσεις πραγματοποιούνται τα τελευταία χρόνια στην Αττική.

«Έως το 2025 θα έχει ολοκληρωθεί η μεγάλη επένδυση της Microsoft στην Αττική, με τα τρία νέα data centers να έχουν τεθεί σε πλήρη λειτουργίασε δύο περιοχές εγκατάστασης εντός Περιφέρειας Αττικής, στα Σπάτα και το Κορωπί. Σε πλήρη ανάπτυξη βρίσκονται τα εργοτάξια και στο Ελληνικό, στο πλαίσιο της μεγαλύτερης αστικής ανάπλασης στην Ευρώπη, σε μια έκταση 6.200 στρεμμάτων που είναι σε εξέλιξη στο παλιό αεροδρόμιο και το παράκτιο μέτωπο από την Lamda Development.

Επενδύσεις της τάξεως των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ σε νέα ξενοδοχειακά συγκροτήματα στην ευρύτερη περιφέρεια Αττικής, αρκετά εκ των οποίων μάλιστα παραθαλάσσια resorts, υλοποιούνται ή αναμένεται να υλοποιηθούν τα αμέσως επόμενα χρόνια», ανέφερε.

«Στην Περιφέρεια επενδύουμε στην ανάπτυξη»

Στη συνέχεια ο κ. Πατούλης αναφέρθηκε στο Πρόγραμμα της Περιφέρειας Αττικής για την Περίοδο 2021-2027, προϋπολογισμού 1,6 δισ. ευρώ για τα επόμενα 7 χρόνια, το  οποίο εγκρίθηκε πρόσφατα από την ΕΕ, τονίζοντας μεταξύ άλλων

οι βασικοί πυλώνες χρηματοδότησης είναι:

  • 200 εκ. ευρώ για δράσεις ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, της έρευνας και της καινοτομίας
  • 330 εκ. € για δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας και αντιμετώπισης των επιπτώσεων από την κλιματική αλλαγή
  • 130 εκ. € για Βιώσιμα και «έξυπνα» μεταφορικά δίκτυα και για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας
  • 650 εκ. € για την Ενίσχυση της Κοινωνικής Συνοχής, τη βελτίωση της υγειονομικής περίθαλψης και για την κατασκευή υποδομών εκπαίδευσης και κοινωνικής πρόνοιας
  • 290 εκ. € για την υλοποίηση σχεδίων ολοκληρωμένων χωρικών επενδύσεων

«Θέλουμε να φέρουμε πίσω στη χώρα μας όσους έφυγαν»

Σχολιάζοντας το σημαντικό πρόβλημα της φυγής νέων ανθρώπων στο εξωτερικό το λεγόμενο brain drain, ο κ. Πατούλης σημείωσε πως έχει ως επίπτωση την έλλειψη καταρτισμένου προσωπικού σε πολλούς τομείς και πρόσθεσε πως «Η αντιμετώπιση του προβλήματος των ελλείψεων ανθρώπινου δυναμικού προϋποθέτει την κινητοποίηση και τη στενή συνεργασία Πολιτείας, εκπαιδευτικής κοινότητας και επιχειρήσεων».

«Σε αυτό το πλαίσιο, αξιοποιούμε όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Αττικής – ιδιαίτερα το τουριστικό προϊόν, τον πολιτισμό, τη νησιωτικότητα, τη γαστρονομία, την οινική παραγωγή – ενώ παράλληλα ενισχύουμε την νεανική επιχειρηματικότητα, την έρευνα και την καινοτομία, ώστε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για νέες επενδύσεις, νέες θέσεις εργασίας με ελκυστικές απολαβές και προοπτική, για να κρατήσουμε τα παιδιά μας στον τόπο τους, αλλά και να δώσουμε κίνητρα στο αξιόλογο εργατικό δυναμικό που μετανάστευσε στα χρόνια της κρίσης να επιστρέψει στην πατρίδα».

«Προτεραιότητά μας οι πράσινες πολιτικές»

Παράλληλα αναφέρθηκε στα σημαντικά βήματα που έχει κάνει η Περιφέρεια στον τομέα της ψηφιοποίησης των υπηρεσιών της, καθώς πλέον περισσότερες από 200 υπηρεσίες ψηφιακά διαθέσιμες, μέσω του «ΟΔΗΓΟΥ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ» αλλά και στη στόχευση της διοίκησης στις πράσινες επενδύσεις

«Σταθερή μας βούληση αποτελεί να καταστήσουμε την Αττική πρώτη στην προστασία του περιβάλλοντος» ανέφερε και πρόσθεσε: Με συστηματικές προσπάθειες και αξιοποιώντας κάθε διαθέσιμο πόρο – ιδίως κονδύλια του ΕΣΠΑ – προχωρήσαμε στην υλοποίηση εμβληματικών έργων που προστατεύουν το περιβάλλον και αναβαθμίζουν την καθημερινότητα των συμπολιτών μας.

Προωθούμε μια δυναμική λύση στο θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων. Δίνουμε βάρος στην ανακύκλωση έναντι της ταφής των απορριμμάτων, αναπτύσσοντας ένα αποκεντρωμένο δίκτυο διαχείρισης βιοαποβλήτων για να ελαφρυνθεί άμεσα ο ΧΥΤΑ Φυλής. Δρομολογούμε την κατασκευή τριών σύγχρονων Πάρκων Κυκλικής Οικονομίας, τη μετατροπή του εργοστασίου στα Άνω Λιόσια σε «πράσινο» εργοστάσιο, καθώς και τη δημιουργία διαδημοτικών Μονάδων Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων σε όλη την Αττική.

Τέλος, είμαστε η μόνη Περιφέρεια που εκπονήσαμε ένα ολοκληρωμένο master plan εκτίμησης και πρόβλεψης πλημμυρικού κινδύνου, σε συνεργασία με το ΕΚΠΑ και το Αστεροσκοπείο Αθηνών.Με σκληρή δουλειά αλλάζουμε βήμα – βήμα το πρόσωπο της Αττικής, ανοίγουμε νέους ορίζοντες για το μέλλον και την κάνουμε έναν ιδανικό τόπο για τον πολίτη, τον επιχειρηματία, τον επενδυτή. Μόνη μας επιλογή είναι να τα καταφέρουμε”.

Δείτε σχετικό βίντεο στο  παρακάτω link :