Στην ιδιαίτερα σημαντική και καταξιωμένη για τη Γαλλική αγορά, Διεθνή Τουριστική Έκθεση “ΙFTM (International & French Travel Market) – Top Resa”, (www.iftm.fr), συμμετείχε με μεγάλη επιτυχία η Περιφέρεια Αττικής, ως συνεκθέτης στο εθνικό περίπτερο του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (Ε.Ο.Τ.) Pavillion 1, Hall 1 του εκθεσιακού κέντρου “ParcdesExpositions Porte des Versailles”, στο Παρίσι, στις 20-22/09/2022, στοχεύοντας να δώσει περαιτέρω ώθηση στο σημαντικό ρεύμα Γάλλων επισκεπτών οι οποίοι τα τελευταία χρόνια επιλέγουν την Αττική για τις διακοπές τους.

Βασικός στόχος της Περιφέρειας Αττικής, κατά την υλοποίηση της συγκεκριμένης δράσης τουριστικής προβολής, ήταν η προσέγγιση της Γαλλικής αγοράς (που αποτελεί παραδοσιακά μία από τις κύριες αγορές – στόχους για την Αττική) αλλά και της διεθνούς τουριστικής αγοράς προβάλλοντας το μήνυμα ότι η Αττική αποτελεί έναν ασφαλή κι ελκυστικό πολυδιάστατο προορισμό για αξέχαστες διακοπές καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Ενδεικτικά, προβλήθηκαν τόσο οι ξεχωριστοί τουριστικοί προορισμοί της Αττικής, όσο και οι διάφορες μορφές θεματικού τουρισμού της, όπως ο γαστρονομικός τουρισμός, ο πολιτιστικός τουρισμός, κ.ά. καθώς και κάθε μορφής δραστηριότητα, κατάλληλη για κάθε τύπο επισκέπτη και για κάθε επίπεδο οικονομικής δυνατότητας, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης αναφερόμενος στη συμμετοχή της Περιφέρειας στην συγκεκριμένη έκθεση επισημαίνει σχετικά:

« Η Περιφέρεια Αττικής με στρατηγικό σχέδιο και όραμα, ενδυναμώνει την παγκόσμια προβολή της Αττικής μας, δημιουργώντας νέες ευκαιρίες και προοπτικές για επιχειρηματικές συνεργασίες στον τουριστικό κλάδο. Διαρκής στόχος μας είναι η περαιτέρω ανάπτυξη, καθώς και η αύξηση της αναγνωρισιμότητας και αξίας του τουριστικού  brand “Attica” διεθνώς, στην τόσο κρίσιμη για την επανεκκίνηση του τουρισμού χρονική περίοδο που διανύουμε».

Σύμφωνα με τα στοιχεία των διοργανωτών στην έκθεση συμμετείχαν:
112 Αεροδρόμια & Αεροπορικές εταιρείες, 39 Εταιρείες κρουαζιέρας και ναυτιλιακές εταιρείες, 344 ξενοδοχειακές αλυσίδες και τουριστικά καταλύματα, 18 εταιρείες ενοικιάσεων αυτοκινήτων, 19 πρακτορεία ταξιδίων, 15 σιδηροδρομικές εταιρείες,45 διοργανωτές ομαδικών εκδρομών, 193 προορισμοί του εξωτερικού και επίσημα γραφεία τουρισμού, 57 Γαλλικοί tour operators, 4 δίκτυα διανομής, 32 εκπαιδευτικοί σύλλογοι γαλλικών προορισμών, 91 πάροχοι τεχνολογικών εφαρμογών, 436 αποδέκτες και tour operators του εξωτερικού, 57 προορισμοί και περιφέρειες της Γαλλίας, 44 δίκτυα επιχειρηματικών πρακτορείων, 19 θεματικά πάρκα.

Τα στελέχη της Διεύθυνσης Τουρισμού της Περιφέρειας Αττικής και συγκεκριμένα ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος για τον Τουρισμό της Π.Α. κος Θεόδωρος Κουτσογιαννόπουλος, η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Τουρισμού κα Αθηνά Κολυβά και η Προϊσταμένη του Τμήματος Τουριστικής Προβολής κα Μαρία Παντελούς, υποδέχτηκαν πλήθος επαγγελματιών του τουρισμού, (ενδεικτικά αναφέρονται: ταξιδιωτικά γραφεία και touroperators, influencers, κ.ά.) αλλά και το διεθνές κοινό της έκθεσης μεσειρά προγραμματισμένων επαγγελματικών συναντήσεων (Β2Β) στο περίπτερο της Π.Α.

Μέσω του οπτικοακουστικού και έντυπου υλικού της Περιφέρειας Αττικής παρουσιάστηκε το πλούσιο πολιτιστικό απόθεμα της Αττικής, οι ποιοτικές προσφερόμενες τουριστικές υπηρεσίες, όπως και οι νησιωτικοί προορισμοί της Αττικής (Αγκίστρι,Αίγινα, Κύθηρα & Αντικύθηρα, Πόρος, Σαλαμίνα, Σπέτσες, Ύδρα), η εμπνευσμένη τοπική γαστρονομία και η θερμή ελληνική φιλοξενία.

Ειδικότερα και σύμφωνα και με τη σχετική δήλωση του Γενικού Γραμματέα του ΕΟΤ κου Δ. Φραγκάκη: «Η Γαλλία είναι μια από τις σημαντικότερες αγορές για την Ελλάδα. Φέτος είχαμε 23% αύξηση στις αφίξεις των Γάλλων επισκεπτών σε σχέση με το 2019. Είχαμε επίσης αύξηση της κατά κεφαλήν δαπάνης, όπως και αύξηση των αφίξεων σε όλους τους επιμέρους προορισμούς μας.»

Η ανταπόκριση των Γάλλων επαγγελματιών υπήρξε ιδιαιτέρως ενθαρρυντική αφήνοντας πολλές υποσχέσεις και εξαιρετικές προοπτικές για ακόμα μεγαλύτερες ροές Γάλλων επισκεπτών προς την Αττική.

Στο περίπτερο της Π.Α. φιλοξενήθηκε επίσης ο Δήμος Πόρου, με εκπρόσωπό από την Τουριστική Επιτροπή του Δήμου τον κ. Τάσο Φιακά.

Το περίπτερο της Περιφέρειας Αττικής επισκέφθηκαν, ο Υπουργός Τουρισμού, κος Βασίλης Κικίλιας, ο Γενικός Γραμματέας του Ε.Ο.Τ.,κος Δημήτρης Φραγκάκης, και ο Έλληνας Πρέσβης στην Γαλλία, κος Δημήτρης Ζεβελάκης.