Με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα 29/8, εγκρίθηκε το Περιφερειακό Πρόγραμμα της Αττικής για την Προγραμματική Περίοδο 2021-2027.

Το Πρόγραμμα, συνολικού προϋπολογισμού 1,617 Δις Ευρώ, υποβλήθηκε αρχικά τον Οκτώβριο του 2021 και μετά από διαπραγμάτευση με τις αρμόδιες Διευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έλαβε την έγκριση της Επιτρόπου Eliza Ferreira, αρμόδιας για την πολιτική της Συνοχής, τη Δευτέρα 29/8/2022 (επισυνάπτεται η σχετική απόφαση).

Αυξημένος κατά 54% ο προϋπολογισμός

Το νέο Περιφερειακό Πρόγραμμα περιλαμβάνει προϋπολογισμό αυξημένο κατά 54% σε σχέση με την τρέχουσα προγραμματική περίοδο 2014-2020, ενώ οι βασικοί πυλώνες χρηματοδότησης είναι:

  • 200 εκ. ευρώ για δράσεις ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, της έρευνας και της καινοτομίας
  • 330 εκ. € για δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας και αντιμετώπισης των επιπτώσεων από την κλιματική αλλαγή
  • 130 εκ. € για Βιώσιμα και «έξυπνα» μεταφορικά δίκτυα και για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας
  • 650 εκ. € για την Ενίσχυση της Κοινωνικής Συνοχής, τη βελτίωση της υγειονομικής περίθαλψης και για την κατασκευή υποδομών εκπαίδευσης και κοινωνικής πρόνοιας
  • 290 εκ. € για την υλοποίηση σχεδίων ολοκληρωμένων χωρικών επενδύσεων

Με αφορμή αυτή την ιδιαίτερα θετική εξέλιξη, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης δήλωσε:

«Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που μια διαδικασία που ξεκίνησε η διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής στις αρχές του 2020, καταλήγει σε ένα ευτυχές αποτέλεσμα, που δεν είναι άλλο από την η έγκριση του Προγράμματος μας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η έγκριση αυτή έρχεται σε μια πολύ κρίσιμη και σημαντική για τη Χώρα και την Αττική περίοδο. Το νέο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Αττικής για την περίοδο 2021-2027 χαρακτηρίζεται από πληθώρα καινοτόμων δράσεων στήριξης των επιχειρήσεων, της κοινωνίας και των πολιτών που μπορούν να οδηγήσουν την Αττική μας σε μια βιώσιμη, έξυπνη και δίκαιη ανάπτυξη.

Θέλω καταρχάς να συγχαρώ τους συντελεστές αυτής της επιτυχίας και συγκεκριμένα τη διαχειριστική αρχή, τα στελέχη της και τον Προϊστάμενο της. Θέλω επίσης να ευχαριστήσω την πολιτική ηγεσία και τις Υπηρεσίες του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, που ήταν αρωγοί στη δύσκολη διαδικασία διαπραγμάτευσης με τους εκπροσώπους της Επιτροπής. Τέλος θέλω να ευχαριστήσω τις αρμόδιες Διευθύνσεις και τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ιδιαίτερα την Επίτροπο Eliza Ferreira, που έδωσαν το «πράσινο φως» για την έγκριση αυτού του φιλόδοξου και ελπιδοφόρου για το μέλλον της Αττικής Προγράμματος. Μια νέα σελίδα άνοιξε για την Περιφέρεια Αττικής».