Βρισκόμαστε εν μέσω καλοκαιριού και η τουριστική κίνηση στην Κύπρο έχει ξεκινήσει να παίρνει σιγά-σιγά τα πάνω της. Παρά τους αρνητικούς οιωνούς, η άφιξη τουριστών έχει φτάσει στο 75% σε σύγκριση με το 2019 που αποτέλεσε χρονιά ρεκόρ.

Σάββας Περδίος, Υφυπουργός Τουρισμού
«Λαμβάνοντας υπ’ όψιν όλες αυτές τις δυσκολίες δεν είναι καθόλου άσχημο. Είμαστε ικανοποιημένοι μέχρι στιγμής και καλύτερα από το 2021».

Πέρσι η χρονιά είχε κλείσει καταγράφοντας τις μισές αφίξεις τουριστών απο ό,τι πριν 3 χρόνια, με τον Υφυπουργό να προβλέπει ότι φέτος θα ξεπεραστούν κατά πολύ τα ποσοστά του 2021.

Σάββας Περδίος, Υφυπουργός Τουρισμού
«Υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία και για το υπόλοιπο της χρονιάς, τόσο ο Αύγουστος όσο και ο Σεπτέμβρης θα πάνε αρκετά καλά».

Παρά τα ενθαρρυντικά νέα, η χώρα μας καλείται να απορροφήσει τους κραδασμούς που προκύπτουν εξαιτίας της απουσίας Ρώσων και Ουκρανών τουριστών.

Σάββας Περδίος, Υφυπουργός Τουρισμού
«Αν δεν ήταν οι απώλειες της ρωσικής και ουκρανικής αγοράς θα μιλούσαμε φέτος για μια εξαιρετική χρονιά. Μιλούμε για απώλειες της τάξης των 800.000 αφίξεων και σίγουρα αυτές δεν αντικαθίστανται μέσα σε μια νύχτα».

Κύπριοι και διακοπές
Διακοπές ετοιμάζουν και οι Κύπριοι, όσοι δηλαδή δεν έχουν ήδη πάει. Άλλοι εντός και άλλοι εκτός, το μόνο σίγουρο είναι ότι το κόστος διαμονής και μεταφοράς θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τον προορισμό τους:

«Έχουν ακριβώσει αρκετά οι τιμές».

«Αγία Νάπα, είναι πιο ακριβό φέτος, με 800-1000 πλέον για 5 νύχτες».

«Στην Ελλάδα, είναι πιο ακριβές οι ενοικιάσεις αυτοκινήτων τουλάχιστον, μιλούμε για διπλάσιες , τριπλάσιες τιμές».

«Πρωταρά. Μια βδομάδα περίπου 900 ευρώ. Περίπου 20% αύξηση».

Μεγάλες αυξήσεις καταγράφουν κυρίως οι χώρες της ΕΕ, με τις τιμές στην Κύπρο σύμφωνα με τον ΠΑΣΥΞΕ να παραμένουν επί του παρόντος σταθερές.

Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης, Γενικός Διευθυντής ΠΑΣΥΞΕ
«Δεν θα λέγαμε ότι έχουμε ιδιαίτερες αυξήσεις. Αντιθέτως, σε περιπτώσεις μπορεί να είχαμε και μειώσεις εν αντιθέσει με άλλες ανταγωνιστικές χώρες όπως η Ελλάδα, που εκεί παρουσιάζεται αύξηση στις τιμές».

Η πληρότητα στα τουριστικά καταλύματα της Κύπρου βρίσκεται σήμερα στο 70-80% και αναμένεται να αυξηθεί περισσότερο το πρώτο 15νθήμερο του Αυγούστου.

Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης, Γενικός Διευθυντής ΠΑΣΥΞΕ
«Φαίνεται ότι την τιμητική τους την έχουν τα παραλιακά μέτωπα, με πρώτη επαρχία σε πληρότητα να είναι αυτή την στιγμή η επαρχία της Πάφου και μετά η ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου είναι η επαρχία που προτιμούν πιο πολύ οι συμπατριώτες μας, όχι μόνο οι τουρίστες».

Ενα Σαββατοκύριακο του Ιούλη στα παράλια, μια οικογένεια με δύο παιδιά καλείται να πληρώσει για διαμονή από 150 ευρώ μέχρι και 1600 όσα δηλαδή κοστίζει και το ακριβότερο κατάλυμα.

Σε παρόμοια επίπεδα κυμαίνονται και οι τιμές στα αγροτουριστικά. Μια 4μελής οικογένεια μπορεί να διαμείνει στο βουνό πληρώνοντας από 200 ευρώ μέχρι 600 για δύο βράδια.