Τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού αποτελούν στα προοδευτικά κράτη μία εξέχουσα κοινωνική πολιτική αναφέρει ο Αλέξανδρος Αυλωνίτης.

Η ΝΔ προσπαθεί ανεπιτυχώς, όσο κυβερνά, να κερδίσει τις εντυπώσεις επιλέγοντας βαρύγδουπους τίτλους σε ένα σχεδιασμό εσωτερικού τουρισμού περιορισμένων κονδυλίων, δικαιούχων και δυνατοτήτων. 

Ο Τουρισμός για όλους που διαμηνύει η κυβέρνηση δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα διαφημιστικό σλόγκαν με επικοινωνιακή και μόνη διάσταση. 

Το πρότυπο της κυβέρνησης για άλλη μια χρονιά στερεί τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών και ιδιαίτερα των πολλών πλέον ευάλωτων από τη δυνατότητα πραγματοποίησης φθηνών διακοπών αλλά και των μικρών και μεσαίων επιχειρηματιών του τουρισμού να επωφεληθούν από μία κοινή ανταπαδοτική δράση. 

Για το ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. οι λίγες χιλιάδες των δικαιούχων δεν νοούνται ως κοινωνικός τουρισμός και δεν σχετίζονται  με το πολλών και μεγάλων προσδοκιών πρόγραμμα εσωτερικού τουρισμού που προτείνει προς το συμφέρον όλων με υπερπολλαπλάσιο οικονομικό προϋπολογισμό. 

Είναι ζήτημα ευρύτερης κοινωνικής ενσυναίσθησης που νομοτελειακά συμβαδίζει με την κοινωνική αναγκαιότητα, ενώ μακρυά από ιδεολογικές αγκυλώσεις μπορεί να συνδυαστεί περίφημα σε μια βιώσιμη, ελληνική εκδοχή του τουρισμού.