Σε συμφωνία κατέληξαν οι μαραθώνιες διαπραγματεύσεις της διοίκησης της αεροπορικής εταιρείας SAS με τα συνδικάτα των πιλότων για τους μισθούς τους και έτσι έληξε η απεργία, που καθήλωσε στο έδαφος επί 15 ημέρες τα αεροπλάνα της εταιρείας. Η συμφωνία έχει ισχύ για 5,5 έτη στα μισθολογικά, ενώ η SAS θα επαναπροσλάβει σταδιακά 450 πιλότους, που απολύθηκαν στη διετία της πανδημίας,  έως το 2024.

Η SAS ανέφερε ότι οι πτήσεις θα επαναληφθούν το συντομότερο δυνατό.

Λόγω της απεργίας ακυρώθηκαν 3.700 πτήσεις αυτό το 15θήμερο (αρκετές προς Ελλάδα, καθώς φέτος η SAS εκτελούσε πτήσεις τσάρτερ από τη Σουηδία, Δανία και Φιλανδία προς ελληνικά νησιά), θέτοντας σε αμφιβολία το μέλλον της εταιρίας. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς κάθε ημέρα απεργίας κόστιζε στην εταιρεία μεταξύ 9 και 12 εκατομμυρίων ευρώ.

Απεργία από τις 4 Ιουλίου

Περίπου 1.000 πιλότοι της SAS από τη Δανία, τη Νορβηγία και τη Σουηδία κήρυξαν απεργία τη Δευτέρα, 4 Ιουλίου, όταν οι συνομιλίες για τις εργασιακές συνθήκες που σχετίζονται με το σχέδιο διάσωσης της αεροπορικής εταιρείας κατέρρευσαν.

Οι πιλότοι διαμαρτύρονταν για τις περικοπές μισθών που απαιτούνται από τη διοίκηση ως μέρος ενός σχεδίου αναδιάρθρωσης, που στοχεύει στη διασφάλιση της επιβίωσης της εταιρείας και την απόφαση να μην προσλάβει εκ νέου πιλότους που απολύθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19.

Η SAS προειδοποίησε ότι η απεργία των πιλότων θέτει σε κίνδυνο τη χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης. Η αεροπορική εταιρεία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με επενδυτές για χρηματοδότηση γέφυρας ύψους έως και 700 εκατομμυρίων δολαρίων, καθώς και για αναδιάρθρωση του χρέους της ύψους 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που περιλαμβάνει νέα ίδια κεφάλαια και τη μετατροπή υφιστάμενου χρέους σε μετοχές.

Βασικοί ιδιοκτήτες της SAS είναι τα κράτη της Σουηδίας και της Δανίας. Η εταιρεία υπέβαλε αίτηση πτώχευσης στις ΗΠΑ στις 5 Ιουλίου, την δεύτερη ημέρα της απεργίας, με τον διευθύνοντα σύμβουλο Anko van der Werff να δηλώνει ότι η απεργία έθετε σε κίνδυνο την επιτυχία αυτής της διαδικασίας και, εν τέλει, την επιβίωση της εταιρείας, 

Η μετοχή της SAS σημείωσε άνοδο 20,7% καταγράφοντας την μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση την τελευταία διετία, καθώς η αγορά προεξοφλεί θετική έκβαση στο σχέδιο αναδιάρθρωσης της εταιρείας μετά την εργασιακή ειρήνη με τους πιλότους.