Σαντορινιός στην επιτροπή για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας: Η Βουλή, κ. Γεωργιάδη, δεν εκβιάζεται. Πάρτε την πολιτική ευθύνη και δώστε λύση στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, όπως είχε κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ κατά τη δική του διακυβέρνηση.

Κατά την πρώτη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής, όπου συζητείται το Νομοσχέδιο του Υπ. Ανάπτυξης σχετικά με το σχέδιο εξυγίανσης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, τοποθετήθηκε ο Τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ επισημαίνοντας τις πτυχές του νομοσχεδίου που αποτελούν υπαναχώρηση από τη Συμφωνία του ΣΥΡΙΖΑ του 2019, σε σχέση με την προστασία των εργαζομένων.

Στο πλαίσιο της ομιλίας του, ο Νεκτάριος Σαντορινιός εξαπέλυσε δριμεία κριτική προς τον Υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνη Γεωργιάδη, κατηγορώντας τον για προσπάθεια εκβιασμού των πολιτικών κομμάτων της Βουλής, για έλλειψη πολιτικού θάρρους και για μεθόδευση έτσι ώστε το Κοινοβούλιο να αναγκαστεί να του δώσει λευκή επιταγή διαχείρισης της διαπραγμάτευσης σχετικά με τα Ναυπηγεία Ελευσίνας. https://www.youtube.com/watch?v=OPX4r6hyU_8

  • Απάντηση στον εκβιασμό του Άδωνη Γεωργιάδη προς τα κόμματα του Ελληνικού Κοινοβουλίου

«Ο Υπουργός Ανάπτυξης προσπάθησε ευθέως μέσα στην Βουλή να εκβιάσει τα κοινοβουλευτικά κόμματα για να ψηφίσουν το νομοσχέδιο περί «εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας», απειλώντας με κατάρρευση του εγχειρήματος. Ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάστηκε σήμερα στην Βουλή ο κ. Γεωργιάδης ήταν αντικοινοβουλευτικός, αντιδεοντολογικός και αντιδημοκρατικός. Αυτές οι συμπεριφορές ανήκουν σε άλλες εποχές. Ο κοινοβουλευτισμός δεν εκβιάζεται, η ψήφος των πολιτικών κομμάτων δεν εκβιάζεται. Οι πολίτες επιπλέον πρέπει να ξέρουν ότι ο Υπουργός απείλησε σήμερα τα κοινοβουλευτικά κόμματα, την ώρα που στο νομοσχέδιο περιγράφεται ότι ο ίδιος μπορεί να υπογράψει «όσους άλλους όρους κρίνεται αναγκαίο», δίνοντας δηλαδή λευκή επιταγή στον εαυτό του. Εκβιάζει την Βουλή να του δώσει ανοιχτή εξουσιοδότηση να κάνει ό,τι θέλει για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας».

  • Ο κ. Υπουργός, δεν έχει ούτε το πολιτικό ανάστημα, ούτε αίσθημα της πολιτικής του ευθύνης

«Να θυμίσω μόνο το σχέδιο εξυγίανσης των Ναυπηγείων της Σύρου, όταν η τότε Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, κατανοώντας την κρισιμότητα, ανέλαβε την ευθύνη και προχώρησε στην υλοποίησή του. Δεν το μετέθεσε στην Βουλή, δεν ζήτησε «κάλυψη» από τα λοιπά κοινοβουλευτικά κόμματα. Να θυμίσω επίσης τη Συμφωνία του 2019 σχετικά με το σχέδιο εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας, όταν οι τότε Υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Φλαμπουράρης και Βαγγέλης Αποστολάκης, δεν κρύφτηκαν, όπως εσείς τώρα, αλλά ανέλαβαν ως εκπρόσωποι της Κυβέρνησης της χώρας την πολιτική ευθύνη που τους αναλογούσε και υπέγραψαν τη Συμφωνία.».

  • 3 χρόνια καθυστέρησε η ΝΔ να ασχοληθεί με τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αφήσει έτοιμη Συμφωνία με εξασφαλίσεις για τους εργαζομένους και το Ελληνικό Δημόσιο

«Ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ θέλει  και επιδιώκει την ανάπτυξη της ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας στη χώρα, σε σοβαρές βάσεις, αυτό άλλωστε απαιτεί και το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη ναυτική δύναμη παγκοσμίως. Αντίθετα, της ΝΔ της πήρε 3 χρόνια να ασχοληθεί με τα Ναυπηγεία Ελευσίνας. 3 χρόνια και τώρα τα θυμήθηκε, σε προεκλογική περίοδο δηλαδή, όταν η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, από το 2019 είχε βάλει τις βάσεις για το σχέδιο εξυγίανσης με την τότε Συμφωνία που είχε υπογραφεί».

  • Η Κυβέρνηση προχωράει στην πώληση των Ναυπηγείων Ελευσίνας, χωρίς να εξασφαλίζει τους εργαζόμενους

«Η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, στο πλαίσιο της Συμφωνίας που είχε υπογράψει με τον επενδυτή, είχε προσθέσει ως απαραίτητες προϋποθέσεις την πλήρη εξόφληση των εργαζομένων των Ναυπηγείων και την διατήρηση και επαύξηση του υφιστάμενου αριθμού θέσεων εργασίας.

Στο σχέδιο Νόμου που φέρνει η ΝΔ δεν γίνεται ούτε καν λόγος για τις παραπάνω προϋποθέσεις. Πουθενά δεν αναφέρεται η διατήρηση των θέσεων, ενώ σχετικά με το ζήτημα της εξόφλησης των δεδουλευμένων προβλέπεται η πληρωμή σε δόσεις (30%) και δίνει έναν ορίζοντα για την τελική αποπληρωμή όταν θα έχει ολοκληρωθεί η μεταβίβαση στο (70%). Η μεταβίβαση μπορεί να πάρει μεγάλο χρονικά διάστημα και μέχρι τότε τι; Οι εργαζόμενοι θα εξακολουθούν να παραμένουν απλήρωτοι;».