Συνέντευξη τύπου ενόψη της 54ης Διεθνούς Γιορτής Πολιτισμού Καραϊσκάκεια που οργανώνει, από 20 έως 26 Ιουνίου, η Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας, σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Θεσσαλίας-Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, την Περιφερειακή  Ένωση  Δήμων  Θεσσαλίας, τον Δήμο Καρδίτσας, το Επιμελητήριο Καρδίτσας και με τη συμπαράσταση της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων δόθηκε σήμερα στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας.

Για το μακροβιότερο πολιτιστικό θεσμό της περιοχής μας μίλησαν ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κων Αγοραστός, ο δήμαρχος Καρδίτσας κ.Βασ. Τσιάκος, εκ μέρους του Επιμελητηρίου Καρδίτσας ο κ Γ. Στεργιούλης (Υπεύθυνος Συμβουλευτικής Υποστήριξης Επιχειρήσεων) και ο ο Πρόεδρος της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας κ. Μ. Στεργιόπουλος, ενώ στη συνέντευξη παραβρέθηκαν επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Κ. Νούσιος, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Δημ.Αναγνωστόπουλος, η περιφερειακή σύμβουλος κ. Λία Ρογγανάκη, και ο Αντιπρόεδρος της Ε.Π.Σ.Κ.  Γιάννης Καραντάνας.

Ο κ. Αγοραστός τόνισε ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας στηρίζει εκδηλώσεις που φέρνουν τους ανθρώπους πιο κοντά, και εξέφρασε την χαρα και την ικανοποίηση για την Καρδίτσα και τους ανθρώπους της, για το σπουδαίο πρόγραμμα εκδηλώσεων και παράλληλων δράσεων που έχουν ετοιμάσει, για τη ζεστή φιλοξενία που προσφέρουν σε αντιπροσωπείες και συγκροτήματα απ όλη την Ελλάδα,  απ΄ όλο τον κόσμο συγχαίροντας  τη Διοίκηση και στα μέλη της  Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας, για την προσφορά τους και των αγώνα τους να διατηρούν άσβεστη τη φλόγα του λαϊκού πολιτισμού, τις παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμά μας. «Σε δύσκολες  εποχές, η παράδοση δημιουργεί αντιστάσεις ποιότητας.

Μας προσφέρει την ευκαιρία να  σκύψουμε στην εθνική μας ψυχή,  να απλώσουμε το χέρι στον διπλανό μας και να γίνουμε όλοι μαζί κρίκος μιας αλυσίδας που δεν πρέπει να σπάσει ποτέ. Η παράδοση διατηρεί ολοζώντανη  τη συλλογική μνήμη. Και η μνήμη γεννά  ελπίδα.» τόνισε μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης .

Ο κ. Τσιάκος επισήμανε ότι τα φετινά Καραϊσκάκεια σηματοδοτούν την εξωστρέφεια και η Δημοτική αρχή είναι συμπαραστάτης και αρωγός στην προσπάθεια της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων για την καλύτερη διοργάνωση της εκδήλωσης. «Στόχος είναι να διατηρήσουμε ζωντανές και στη πρώτη γραμμή κορυφαίες εκδηλώσεις που μας χαρακτηρίζουν και  αναδεικνύουν τον τόπο μας.» τόνισε συγχαίροντας την Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων ενώ  κάλεσε τους δημότες να στηρίξουν με τη συμμετοχή τους, όπως εξάλλου κάνουν κάθε χρόνο, μια από τις σπουδαιότερες εκδηλώσεις της χώρας στον τομέα της παράδοσης.

Την στήριξη του Επιμελητηρίου στην διοργάνωση που όπως είπε όλα αυτά τα χρόνια αναδεικνύει την παράδοση και τις ομορφιές του τόπου μας σε χιλιάδες χορευτές από άλλες χωρές ή περιοχές της πατρίδας μας , αλλά και φέρνει και τους Καρδιτσιώτες σε επαφή με τον πολιτισμό και την κουλτούρα άλλων λαών εξέφρασε και ο εκπρόσωπος του ΕΒΕ -Υπεύθυνος Συμβουλευτικής Υποστήριξης Επιχειρήσεων κ. Γ. Στεργιούλης «Πιστεύουμε  ότι ο σεβασμός στον πολιτισμό ενός τόπου, προχωρά χέρι με χέρι με την Ανάπτυξη.» τόνισε μεταξύ άλλων.

Για τη «ναυαρχίδα του πολιτισμού» έκανε λόγο ο κ. Μ. Στεργιόπουλος, αναφερόμενος στα Καραϊσκάκεια -που φέτος είναι αφιερωμένα στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή- κάτι που όπως είπε πιστοποιούν οι 54 διοργανώσεις που δείχνουν τη δυναμική του θεσμού ενώ ευχαρίστησε την Περιφέρεια Θεσσαλίας- Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, το Δήμο Καρδίτσας το Επιμελητήριο την Ιερά Μητρόπολη, αλλά και τους ιδιώτες χορηγούς που στηρίζουν το θεσμό σε μια δύσκολη συγκυρία.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

Δευτέρα 20 Ιουνίου 2022

Κεντρική πλατεία Καρδίτσας – Ώρα 21:00

-Τελετή Έναρξης – Χαιρετισμοί

-Ξένα Χορευτικά – Σύντομη εμφάνιση (΄΄Municipal Folk Ensemble ZAGORE΄΄ Βουλγαρίας, ΄΄Ballet Folklorico TOPILTZIN΄΄ Μεξικού, ΄΄Folk Ensemble VDOKHNOVENIE΄΄ Καζακστάν, ΄΄Dance Group TRIM THE VELVET΄΄ Ιρλανδίας, ΄΄Ryhthms International Folk Art Club΄΄ Ινδίας)

-Χορευτικό Τμήμα Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων

-Παράσταση με τίτλο «Να ίδωμεν ελεύθερα την πατρώα Γη…» από τον Λαογραφικό Όμιλο ΄΄ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΑ΄΄ (Αφιερωμένη στη μνήμη της αείμνηστης Μαίρης Θεολόγη)

– Βραδιά Φιλίας

Τρίτη 21 Ιουνίου 2022

Κεντρική πλατεία Καρδίτσας – Ώρα 21:00

-Πολιτιστικοί Σύλλογοι Λαμπερού, Αμπελικού, Γοργοβιτών

-Μορφωτικός, Χορευτικός, Λαογραφικός Όμιλος Παλαμά «Οι Καραγκούνηδες»

-Λαογραφική Εταιρεία Μουσικών και Χορευτικών Μελετών «Νικόλαος Πλαστήρας»

-Δημοτικό Χορευτικό Καρδίτσας «Μαίρη Ιωαννίδου»

-Σύλλογος Θεσσαλών και Φίλων Νομού Φλώρινας

Τετάρτη 22 Ιουνίου 2022

Κεντρική πλατεία Καρδίτσας – Ώρα 21:00

Μορφωτικός Σύλλογος Μυρίνης

Χορευτικός, Λαογραφικός Όμιλος «Καλλίχορος»

Municipal Folk Ensemble ‘’ZAGORE΄΄ Βουλγαρίας

Λαογραφικός-Μουσικοχορευτικός Σύλλογος «Θεσσαλικό Χοροστάσι»

Μορφωτικός Σύλλογος Μητρόπολης

Πέμπτη 23 Ιουνίου 2022

Κεντρική πλατεία Καρδίτσας – Ώρα 21:00

-Λαογραφικός, Χορευτικός Όμιλος «Ο Θεσσαλικός Κάμπος»

-Dance Group ‘’TRIM THE VELVET΄΄ Ιρλανδίας

-Λαογραφικό και Αθλητικό Κέντρο Παλαμά «Δρώμενα»

-΄΄Ryhthms International Folk Art Club΄΄ Ινδίας

-Κέντρο Χορού και Λαογραφίας «Εν Χορώ»

-Μορφωτικός Σύλλογος Σοφάδων

Παρασκευή 24 Ιουνίου 2022

Κεντρική πλατεία Καρδίτσας – Ώρα 21:00

-Κέντρο Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας για Άτομα με Αναπηρία JOIN US

– ΄΄Folk Ensemble VDOKHNOVENIE΄΄ Καζακστάν

-Πολιτιστικός Χορευτικός Σύλλογος Βιταλάδων Κέρκυρας

– ΄΄Ballet Folklorico TOPILTZIN΄΄ Μεξικού

-Χορευτικός Όμιλος Τρικάλων

-Σύλλογος Γυναικών Καππαδοκικού

Σάββατο 25 Ιουνίου 2022

-Κεντρική πλατεία Καρδίτσας – Ώρα 21:00

– Κέντρο Μελέτης Παραδοσιακών Χορών «Κύκλος» Θεσσαλονίκης

-Πρότυπη Καλλιτεχνική Ομάδα Χορού «Έκνευσις»

-Στέγη Πολιτισμού Χαλκίδας «Τερψιχόρη»

-Χορευτικό Τμήμα Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Πατρέων

-Πολιτιστικός Σύλλογος  Κερατσινίου «Θυμαιτάδαι»

Κυριακή 26 Ιουνίου 2022

Κεντρική πλατεία Καρδίτσας – Ώρα 21:00

-Πολιτιστικός Σύλλογος Παραδοσιακών Χορών Νέας Μάκρης «Ξέσυρτος»

-Ξένα Χορευτικά – Σύντομη εμφάνιση (΄΄Municipal Folk Ensemble ZAGORE΄΄ Βουλγαρίας, ΄΄Ballet Folklorico TOPILTZIN΄΄ Μεξικού, ΄΄Folk Ensemble VDOKHNOVENIE΄΄ Καζακστάν, ΄΄Dance Group TRIM THE VELVET΄΄ Ιρλανδίας, ΄΄Ryhthms International Folk Art Club΄΄ Ινδίας)

-Τελετή Λήξης – Χαιρετισμοί

-Βραδιά Φιλίας

Πηγή: KarditsaLive.Net