Στους 22 οι νεκροί από την έκρηξη Saratoga στην Αβάνα της Κούβας. Το ξενοδοχείο βρισκόταν σε διαδικασία ανακαίνισης και δεν φιλοξενούσε τουρίστες

Συνεχίζονται οι έρευνες στην Αβάνα, την πρωτεύουσα της Κούβας προκειμένου να εντοπιστούν επιζώντες ή και θύματα στο ξενοδοχείο Saratoga που σημειώθηκε ισχυρή έκρηξη την Παρασκευή 6 Μαΐου.  Ήδη έχουν εντοπιστεί 22 νεκροί και δεκάδες τραυματίες στο  πολυτελές ξενοδοχείο που κάποτε φιλοξενούσε αξιωματούχους και διασημότητες, μεταξύ των οποίων η Μπιγιονσέ και ο Jay-Z.

Η πολύνεκρη έκρηξη αποδίδεται σε διαρροή φυσικού αερίου. Το κτίριο του 19ου αιώνα στη γειτονιά της Παλιάς Αβάνας της πόλης δεν είχε επισκέπτες εκείνη τη στιγμή, επειδή υποβαλλόταν σε ανακαίνιση ενόψει της προγραμματισμένης επαναλειτουργίας του την Τρίτη και για τον λόγο αυτό δεν υπάρχουν τουρίστες ανάμεσα στα θύματα.

Η έκρηξη αποτέλεσε σοβαρό πλήγμα στην τουριστική βιομηχανία της χώρας. Όπως μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία ακόμα και προτού η πανδημία κρατήσει τους τουρίστες μακριά από την Κούβα, η χώρα πάλευε ήδη με τις κυρώσεις που επέβαλε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και διατήρησε σε ισχύ η κυβέρνηση Μπάιντεν. Οι κυρώσεις περιόριζαν τις επισκέψεις των Αμερικανών τουριστών στα νησιά και περιόριζαν τα εμβάσματα από τους Κουβανούς στις ΗΠΑ προς τις οικογένειές τους στην Κούβα.

Ο τουρισμός είχε αρχίσει να αναζωογονείται κάπως στις αρχές του έτους, αλλά ο πόλεμος στην Ουκρανία περιόρισε τις αφίξεις των Ρώσων επισκεπτών, οι οποίοι αντιπροσώπευαν σχεδόν το ένα τρίτο των τουριστών που έφτασαν στην Κούβα πέρυσι.

Οι πρώτοι όροφοι του ξενοδοχείου φαίνεται να έχουν υποστεί τις περισσότερες ζημιές από την έκρηξη της Παρασκευής. Οι τοίχοι που έλειπαν έκαναν δυνατό να διακρίνει κανείς στρώματα, κομμάτια επίπλων, κρεμασμένα γυαλιά, κουρελιασμένες κουρτίνες και μαξιλάρια καλυμμένα με σκόνη.

Το κατεστραμμένο ξενοδοχείο παρέμεινε αποκλεισμένο καθώς οι εργάτες χρησιμοποιούσαν βαριά μηχανήματα για να σηκώσουν τεράστια κομμάτια τοίχου και τοιχοποιίας και φορτηγά εγκατέλειπαν το σημείο φορτωμένα με μπάζα. Πυροσβέστες και διασώστες εργάζονταν μέσα στα συντρίμμια.

Οι αρχές αρνήθηκαν να δώσουν στη δημοσιότητα τα ονόματα των νεκρών, ακόμη και στους συγγενείς τους. Οι αρχές απέκλεισαν την περιοχή και έφεραν εκπαιδευμένους σκύλους για να βοηθήσουν στην έρευνα.

Το εμβληματικό ξενοδοχείο απέχει περίπου 100 μέτρα από το κτίριο του Καπιτωλίου της Κούβας. Ανακαινίστηκε για πρώτη φορά το 2005 στο πλαίσιο της αναβίωσης της παλιάς Αβάνας από την κουβανική κυβέρνηση και ανήκει στον επιχειρηματικό βραχίονα του κουβανικού στρατού για τον τουρισμό, την Grupo de Turismo Gaviota SA. Η εταιρεία δήλωσε ότι ερευνά τα αίτια της έκρηξης.

Πηγή: Associated Press