Το Ινστιτούτο Επιχειρηματικού Μέλλοντος (BFI) σε συνεργασία με το Αllaboutpeloponnisos.com και τον Τουριστικό Οργανισμό Πελοποννήσου, είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουν τη διοργάνωση της διαδικτυακής ημερίδας με θέμα «Πελοπόννησος 2022- Σε πρώτο πλάνο ο Τουρισμός», τη Δευτέρα 11 Απριλίου 2022, ώρα 18:00.

Στη ημερίδα θα παρουσιαστεί το έργο του Υπουργείου Τουρισμού στην Ελλάδα και το εξωτερικό, οι ενέργειες των Περιφερειών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδα, και η υφιστάμενη κατάσταση και οι νέες τάσεις του τουρισμού στην Πελοπόννησο μέσα από την ανάλυση του Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου.

Θα ακολουθήσει ενημερωτική παρουσίαση στους επαγγελματίες που θα συμμετάσχουν για τις πρακτικές μεθόδους και τις ενέργειες για την ανάπτυξη Τουριστικών Επιχειρήσεων και η ημερίδα θα κλείσει με συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων για την επόμενη ημέρα και τη νέα καλοκαιρινή σεζόν.

Την ημερίδα καλούνται να παρακολουθήσουν Επιχειρηματίες και Επαγγελματίες του Τουριστικού κλάδου της Πελοποννήσου, καθώς και Φορείς του τουρισμού, οι οποίοι συμβάλλουν στην ανάπτυξη του τόπου.

Ο πολιτιστικός τουρισμός στην Ευρώπη την εποχή της πανδημίας

Συνάντηση της Τοπικής Ομάδας Υποστήριξης των πρόσθετων δράσεων του έργου CHRISTA για τον βιώσιμο πολιτιστικό τουρισμό, διοργάνωσε διαδικτυακά η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης με τη συμμετοχή φορέων και επιχειρήσεων από τον χώρο του τουρισμού και του πολιτισμού της Κεντρικής Μακεδονίας.

Την έναρξη των εργασιών της συνάντησης κήρυξε ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Κεντρικής Μακεδονίας Αλέξανδρος Θάνος. Ο κ. Θάνος στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε αρχικά στις δράσεις του έργου CHRISTA που υλοποιήθηκαν με επιτυχία τα προηγούμενα χρόνια, και στο Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων Γαστρονομίας της UNESCOπου προωθεί την πολιτιστική πολυμορφία και την αειφόρο αστική ανάπτυξη, και στο οποίο συμμετέχει η Θεσσαλονίκη.

Τα οφέλη από τη συμμετοχή είναι σημαντικά για την πόλη που επιλέγεται από την UNESCO και η συγκεκριμένη διάκριση έχει προστεθεί στη δυναμική της Θεσσαλονίκης, η οποία έχει όλα τα εχέγγυα για να αναπτυχθεί και να αναδειχθεί ως τουριστικός και πολιτιστικός προορισμός, σε συνδυασμό με τα 15 μνημεία UNESCO που διαθέτει.

«Στόχος μας είναι να διαμορφώσουμε δίκτυα, να υποβάλλουμε προτάσεις που ευνοούν τον πολιτιστικό τουρισμό», υπογράμμισε ο κ. Θάνος, ενώ αναφέρθηκε στο πρόγραμμα Interreg Europe και τα προγράμματα Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας Interreg, τα οποία όπως ανέφερε χαρακτηριστικά έρχονται να συμβάλλουν προσθετικά στις πρωτοβουλίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Στη συνέχεια, ο Αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία “Στα Βήματα του Αποστόλου Παύλου”, ένα σημαντικό ιστορικό, θρησκευτικό, πολιτιστικό και αναπτυξιακό έργο της Περιφέρειας, το οποίο συμβάλλει στην παγκόσμια αναγνώριση, την αύξηση επισκεπτών, ευνοεί την επιχειρηματικότητα, την εισροή επενδυτικών κεφαλαίων και τη δημιουργία επενδυτικών ευκαιριών και θέσεων εργασίας, βελτιώνει το περιβάλλον και συμβάλλει στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς. Τέλος, ο κ. Θάνος τόνισε: “Χρειαζόμαστε την αγορά μαζί μας, χρειαζόμαστε ανθρώπους που διαμορφώνουν το πολιτιστικό προϊόν, έτσι ώστε να προσαρμόσουμε τα δεδομένα για το νέο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, να αναπροσαρμόσουμε την λογική και να συνδιαμορφώσουμε τα εργαλεία”.

Η υπεύθυνη του έργου CHRISTA Λαμπρινή Τσώλη, στέλεχος του Τμήματος Επιστημονικοτεχνικής Υποστήριξης και Υλοποίησης Προγραμμάτων του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας, σημείωσε ότι αναλόγως των συνθηκών της πανδημίας COVID-19 στόχος είναι η επόμενη συνάντηση της Τοπικής Ομάδας Υποστήριξης να πραγματοποιηθεί δια ζώσης.

Η κ. Τσώλη έκανε μία σύντομη αναφορά στη στόχευση του έργου, και υπογράμμισε το σημαντικό πολιτιστικό έργο της Περιφέρειας και ειδικά τη δημιουργία της πολιτιστικής πεζοπορικής διαδρομής που αναβιώνει τη διαδρομή που περπάτησε ο Απόστολος Παύλος. Το συντονισμό της συνάντησης ανέλαβε η υπεύθυνη γραφείου τουρισμού της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών Όλγα Δανιηλίδου.

Συνεργασία Επιμελητηρίου και IOCC – International Orthodox Christian Charities για την στήριξη των κτηνοτρόφων των πυρόπληκτων δήμων της βορείου Εύβοιας

Το Επιμελητήριο στα πλαίσια του θεσμικού του ρόλου και των πολλαπλών δράσεων ανάκαμψης της κοινωνίας και της οικονομίας των δύο πληγέντων δήμων στη Βόρεια Εύβοια, σε συνεργασία με τον διεθνή ανθρωπιστικό οργανισμό IOCC ξεκίνησε την Τρίτη 05/04/22 την πρωτοβουλία δωρεάν διανομής ζωοτροφών έτοιμου σιτηρέσιου 320 τόνων, ξεκινώντας – σε πρώτο στάδιο – από τις Ροβιές της Βόρειας Εύβοιας.

Οι πολύτιμες δωρεές της IOCC προέρχονται από την Αρχιεπισκοπή Αμερικής και άλλους δωρητές. Η διανομή πραγματοποιήθηκε αναλογικά με τον αριθμό των δηλωθέντων ζώων, κατόπιν σχετικής ενημέρωσης από την Περιφέρεια και με τον συντονισμό του Αντιπεριφερειάρχη κ. Γιώργου Κελαΐδίτη.

Στην εκδήλωση παράδοσης και διανομής, το Επιμελητήριο εκπροσώπησε ο Γενικός Γραμματέας Γιάννης Μαραγκός που σε συνεργασία με τον Διευθυντή Προγραμμάτων Ελλάδος του IOCC Δρ. Πάνο Κατσαμπάνη, είχαν επισκεπτεί αμέσως με το πέρας των πυρκαγιών του καλοκαιριού, το σύνολο των πληγέντων επιχειρήσεων. 

Η πρωτοβουλία δωρεάν διανομής ζωοτροφών έτοιμου σιτηρέσιου αποτελεί  συνέχεια πρωτοβουλίας διανομής κουπονιών προμήθειας ειδών από το praktiker για όσους δικαιούχους καταστράφηκε η οικία τους, ενώ θα ακολουθήσει ανάλογη αναπτυξιακή δράση για την δωρεά ενός η περισσοτέρων μηχανημάτων αξίας έως 10.000 ευρώ – ανά επιχείρηση – για τις ολοσχερώς κατεστραμμένες επιχειρήσεις.

Παράλληλα με τις ανωτέρω πρωτοβουλίες ο IOCC παρέχει για μεγάλο χρονικό διάστημα, voucher super market έως 200 ευρώ τον μήνα για πυρόπληκτους δικαιούχους και τοπικές επιχειρήσεις.  Οι  σημαντικές δωρεές της IOCC με την πλήρη στήριξη του Επιμελητηρίου θα επεκταθούν στην υγεία και σε οποιοδήποτε άλλο τομέα κριθεί απαραίτητο.