Με ένα (μόνο) δρομολόγιο, μια φορά το μήνα,  με κατάλληλο πλοίο για τη μεταφορά καυσίμων στα Διαπόντια νησιά προτίθεται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση το σοβαρότατο πρόβλημα της ανυπαρξίας αδειοδοτημένου πλοίου, κι ως εκ τούτου της έλλειψης καυσίμων στα ακριτικά νησιά μας. Αυτή ήταν η απάντηση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γ. Πλακιωτάκη στην ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, ο βουλευτής Κέρκυρας ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Αλέξανδρος Αυλωνίτης. 

Ο κ. Πλακιωτάκης ενημέρωσε ότι στην επόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών προκηρύσσεται η γραμμή με επιβατηγό/οχηματαγωγό πλοίο ανοικτού τύπου, το οποίο θα μπορεί να μεταφέρει οχληρά είδη στα Διαπόντια νησιά από την Κέρκυρα με ορίζοντα έναρξης δρομολογίων τον Μάιο. 

Ο κ. Αυλωνίτης στην δευτερολογία του υπήρξε επικριτικός, ενημερώνοντας -καταρχήν- τον Υπουργό ότι το λιμάνι του Αγ. Στεφάνου Αυλιωτών, το πλησιέστερο από την Κέρκυρα για τα  Διαπόντια νησιά,  δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί εξαιτίας των προσχώσεων από φερτά υλικά, που αποτρέπει τη δυνατότητα δρομολόγησης πλοίου για τη μεταφορά καυσίμων και για το οποίο η κυβέρνηση δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα.

Κατά δεύτερο υπογράμμισε ότι η επιλογή της κυβέρνησης να δρομολογήσει πλοίο μόνο μια φορά το μήνα, θα πρέπει να συνοδευτεί από πρόβλεψη για  αποθηκευτικούς χώρους καυσίμων, ικανούς να εξυπηρετούν τα Διαπόντια για ένα τουλάχιστον μήνα, μέχρι να ακολουθήσει νέο δρομολόγιο μεταφοράς. 

Ο κ. Αυλωνίτης τέλος δήλωσε ότι η απάντηση που έλαβε δεν είναι πλήρης καθώς δεν έχει ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι στα Διαπόντια νησιά τη θερινή περίοδο διαμένει μεγαλύτερος αριθμός κατοίκων και τουριστών με αποτέλεσμα το μηνιαίο δρομολόγιο καυσίμων να μην επαρκεί ούτε κατ’ ελάχιστο.

“Πρέπει επίσης να μου απαντήσετε για τις ενέργειες που προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει το κύμα ακρίβειας που ταλανίζει τους κατοίκους στα Διαπόντια, ηλικιωμένους στην πλειοψηφία τους, όπου οι τιμές τόσο στα καύσιμα όσο και γενικότερα είναι σε ασυγκρίτως υψηλότερα επίπεδα.

Μπορείτε να το κάνετε αυτό ή περιορίζεστε μια φορά το χρόνο να θαυμάζετε τον ένα μόνο μαθητή που έχει απομείνει στα Διαπόντια να παρελαύνει σε εθνικές εορτές ή τον υπερήλικα κάτοικο που φυλάσσει Θερμοπύλας;” κατέληξε. 

Ακολουθεί το βίντεο της συζήτησης της επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε ο βουλευτής Κέρκυρας Αλέξανδρος Αυλωνίτης : https://www.youtube.com/watch?v=o_riaktmU84&