Ο ΕΟΤ έθεσε υπό την αιγίδα του τέσσερις σημαντικές διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις, που θα πραγματοποιηθούν σε διαφορετικά σημεία της χώρας κατά τη διάρκεια του Μαΐου. Πρόκειται για τον 22ο Αυθεντικό Ευχίδειο Άθλο 2022 στην Βοιωτία, το Greek Hero XTRI (Extreme Triathlon) στην Κέρκυρα, τον 6ο Μαραθώνιο Κρήτης στα Χανιά και το 4ο Διεθνές Meeting Σύνθετων Αγωνισμάτων Στίβου «Portarathlon» 2022 στην Νάξο.

Ο 22ος Αυθεντικός Ευχίδειος Άθλος 2022 θα διεξαχθεί στις 6 και 7 Μαΐου στους Δελφούς και τις Πλαταιές, αναβιώνοντας για μία ακόμη χρονιά τον πρώτο ιστορικό ελληνικό αγώνα υπεραποστάσεων. Στο πλαίσιο της διοργάνωσης θα πραγματοποιηθούν ο «Ευχίδειος Υπέρ-άθλος» στη διαδρομή Πλαταιές-Δελφοί-Πλαταιές, συνολικού μήκους 215 χλμ. και διάρκειας περίπου 36 ωρών, ο Κλασσικός Ευχίδειος Άθλος στη διαδρομή Δελφοί-Πλαταιές, μήκους 107,5 χλμ.,

καθώς και ο «Αγώνας των 9 Μουσών» -αφιερωμένος αυτή τη φορά στη μούσα Καλλιόπη- που θα εκκινήσει από την περιοχή Αρβάνιτσα Ελικώνα και θα έχει διάρκεια 9 ωρών. Ακόμα, στις 6 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί η Ευχίδεια Λαμπαδηδρομία με την αφή Δελφικού φωτός, που θα έχει ως αφετηρία το Μουσείο Άγγελου Σικελιανού.

Όπως κάθε χρόνο, στους αγώνες θα συμμετάσχουν πολλοί αθλητές και αθλούμενοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό (Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, Πολωνία, Αγγλία, Ουγγαρία, Φιλανδία, Κύπρος, Βραζιλία, Αργεντινή κ.ά.), καθώς και μαθητές από σχολεία της περιοχής.

1 5

Το Greek Hero XTRI (Extreme Triathlon) θα λάβει χώρα στις 7 και 8 Μαΐου, αποτελώντας έναν αγώνα που συνδυάζει την κολύμβηση, την ποδηλασία και το τρέξιμο. Συγκεκριμένα, οι αθλητές ξεκινήσουν από τα Ανάκτορα του Μον Ρεπό και θα κολυμπήσουν 4 χλμ. έως το Παλαιό Φρούριο.

Στη συνέχεια μέσα από στοές και διάδρομους του κάστρου θα πάρουν τα ποδήλατά τους και διασχίζοντας την πόλη θα οδηγηθούν στα παράλια του νησιού και από εκεί σε παραδοσιακά χωριά του ορεινού όγκου με απαράμιλλη θέα στο βουνό και τη θάλασσα, σε μια διαδρομή 185 χλμ.

Ακολουθεί, τέλος, αγώνας τρεξίματος 40 χλμ., σε αμμώδεις παραλίες, ανάμεσα σε βράχους ή σε αιωνόβιους ελαιώνες, με τερματισμό στην κορυφή του Αγγελόκαστρου. Διοργανωτής του αγώνα είναι η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Corfu Mountain Trail», η οποία προγραμματίζει ακόμα τους αγώνες Corfu Old Town Trail (24 Σεπτεμβρίου 2022) και Corfu Mountain Trail (15 Οκτωβρίου 2022), επίσης υπό την αιγίδα του ΕΟΤ.

3 3

6ος Μαραθώνιος Κρήτης θα διεξαχθεί στις 8 Μαΐου στην ευρύτερη περιοχή των Χανίων. Ο αγώνας εντάσσεται στο επίσημο πρόγραμμα εκδηλώσεων (καλεντάρι) του ΣΕΓΑΣ και αποτελεί τον μοναδικό «πράσινο» μαραθώνιο στην Ελλάδα. Την ίδια μέρα, θα πραγματοποιηθούν, ακόμα, αγώνες 10 χλμ., 5 χλμ. και 2,5 χλμ. με σημείο αφετηρίας και τερματισμού το Εθνικό Αθλητικό Κέντρο (ΕΑΚ) Χανίων. Η διοργάνωση φιλοδοξεί να προάγει, ταυτόχρονα, πολλές ειδικές μορφές τουρισμού, πέραν του αθλητικού, όπως ο θρησκευτικός και ιστορικός τουρισμός, ο οικοτουρισμός και ο τουρισμός πόλεων (city break).

Τέλος, στις 21 και 22 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Στάδιο Νάξου το 4ο Διεθνές Meeting Συνθέτων Αγωνισμάτων Στίβου «Portarathlon» 2022. Πρόκειται για μια αθλητική δράση που περιλαμβάνει τα αγωνίσματα του επτάθλου για τις γυναίκες και του δεκάθλου για τους άνδρες και αποτελεί το μοναδικό meeting του είδους του στην Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο.

Στο 4ο Portarathlon θα λάβουν μέρος οι καλύτεροι Έλληνες δεκαθλητές και οι σημαντικότερες Ελληνίδες επταθλήτριες, καθώς θα διεξαχθεί παράλληλα και το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Συνθέτων Αγωνισμάτων Αντρών-Γυναικών, ενώ αναμένεται να συμμετάσχουν και περισσότεροι από 60 αθλητές και αθλήτριες από την Μεγάλη Βρετανία, την Γαλλία, την Σερβία, την Ρουμανία, την Κροατία, την Κύπρο, την Ινδία κ.α. Στο πλαίσιο της διοργάνωσης, θα πραγματοποιηθεί, επίσης, αγώνας για παιδιά άνω των 9 ετών σε ατομικά αγωνίσματα στίβου.

4 2