Για πρώτη φορά Αντιπροσωπεία του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΙΤΕΣΑΠ επισκέφθηκε την Κρήτη το τριήμερο 15-17 Απριλίου 2022, για να στηρίξει τοπικές δραστηριότητες του γιώτινγκ και να συζητήσει τοπικά θέματα με Μέλη και επαγγελματίες του θαλάσσιου τουρισμού, και να συμμετάσχει στην 1η ΕΚΘΕΣΗ EXPO – YACHTING CRETE 2022, στον Άγιο Νικόλαο, στο Λασίθι.

Ο Πρόεδρος του ΣΙΤΕΣΑΠ κ. Πάρις Λουτριώτης απευθύνοντας χαιρετισμό στην τελετή εγκαινίων της Έκθεσης,  που έγινε με παρουσία του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Πλακιωτάκη, την Παρασκευή 15.4.2022, αφού συνεχάρη τους οργανωτές Επιμελητήριου Λασιθίου, Δήμο Αγίου Νικολάου και Περιφέρεια Κρήτης για την σημαντική αυτή πρωτοβουλία και ευχήθηκε να γίνει θεσμός, αναφέρθηκε ειδικότερα στις δυνατότητες και προοπτικές που έχει η Κρήτη για την ανάπτυξη του γιώτινγκ.

SITESAP AGIOS NIKOLAOS 2022 04 FOTO 01

Η Αντιπροσωπεία του ΔΣ περιηγήθηκε τα Περίπτερα της Έκθεσης και συνομίλησε με εκθέτες και επαγγελματίες και το Σάββατο 16.4.2022 πραγματοποιήθηκε μία υπέρ δίωρη ειδική συνάντηση με τους εκπροσώπους του ΣΙΤΕΣΑΠ στον Άγιο Νικόλαο, κ. Δημήτρη Καλούδη και Catharina Van Trip, και στο Ηράκλειο κ. Νίκο Βιτσαξάκη και με τοπικά μέλη και επαγγελματίες του θαλάσσιου τουρισμού.

SITESAP AGIOS NIKOLAOS 2022 04 FOTO 02

Στην συνάντηση αυτή συμμετείχε προσωπικά και για περισσότερο από μία ώρα, ο Υπουργός Ναυτιλίας κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, ο οποίος ανέλυσε διεξοδικά τις διατάξεις του Νομοσχεδίου για το γιώτινγκ και άλλες διατάξεις του Υπουργείου του (που ψηφίστηκε χθές 19.4.2022 στην Βουλή) και συζήτησε διάφορα θέματα που απασχολούν τους τοπικούς επαγγελματίες αλλά και αντάλλαξε απόψεις για τις αναπτυξιακές δυνατότητες του γιώτινγκ και στην Κρήτη και στον Νομό Λασιθίου. Ειδικά δε για τον Νομό Λασιθίου έγινε αναφορά στις υπό κατασκευή νέες λιμενικές δομές στον Δήμο Σητείας και στον Δήμο Ιεράπετρας, που μόλις ολοκληρωθούν θα δημιουργήσουν μία βάση για την περεταίρω ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού.

SITESAP AGIOS NIKOLAOS 2022 04 FOTO 03

Στην συνάντηση ο Πρόεδρος του ΣΙΤΕΣΑΠ κ. Πάρις Λουτριώτης και ο Έφορος Δημοσίων Σχέσεων κ. Δημήτρης Δεληκάρης, αναφέρθηκαν και σε διάφορα προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο. Ειδικότερα ο Πρόεδρος του ΣΙΤΕΣΑΠ κ. Λουτριώτης απαρίθμησε τις συγκεκριμένες προτάσεις που υπέβαλε ο ΣΙΤΕΣΑΠ στο Υπουργείο Ναυτιλίας σε σχέση με διατάξεις στο Νομοσχέδιο και ευχαρίστησε τον παρευρισκόμενο Υπουργό Ναυτιλίας κ. Πλακιωτάκη που με θετικότητα αντιμετώπισε τις αιτήσεις του κλάδου, και ενέκρινε την ενταξή τους στο Νομοσχέδιο. Επίσης συζητήθηκαν οι αρνητικές επιπτώσεις στην δραστηριότητα του κλάδου από τα δύο χρόνια της πανδημίας του κορωνοϊού και από τις πρόσφατες και συνεχιζόμενες πολεμικές αναταραχές στην Ουκρανία και από τις οικονομικές επιπτώσεις στην ενέργεια και στα κόστη των καυσίμων.

SITESAP AGIOS NIKOLAOS 2022 04 FOTO 05

Κατά την παραμονή της Αντιπροσωπείας στην Κρήτη έγινε συνάντηση και με τον Δήμαρχο Σητείας κ. Γιώργο Ζερβάκη, και τον Πρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου κ. Μιχάλη Αντωνιδάκη κυρίως για τις δυνατότητες δημιουργίας κατάλληλων προϋποθέσεων για να γίνει η Σητεία τοπική βάση ανάπτυξης του γιώτινγκ, με την εκμετάλλευση της προγραμματισμένης εγκατάστασης πλωτών προβλητών, και την ανάδειξη των πολλών μικρών νησίδων της περιοχής.

SITESAP AGIOS NIKOLAOS 2022 04 FOTO 04