Ισχυρό μήνυμα για την Ουκρανία αλλά και για την ανάγκη σεβασμού του περιβάλλοντος κατά τη διάρκεια των ταξιδιών, μετέφερε ο νέος ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομίας και Κλιματικής Προστασίας της Γερμανίας, κ. Robert Habeck κατά την πρώτη παρουσία του στη διεθνή τουριστική έκθεση ITB του Βερολίνου.

Ο κ. Habeck, με θητεία στο υπουργείο Οικονομίας και Κλιματικής Προστασίας της Γερμανίας που μετρά μόλις από τον περασμένο Δεκέμβριο, κατά την εξ αποστάσεως παρουσία του στην έκθεση, σημείωσε ότι πιθανόν τα λόγια του να είναι τα πιο δύσκολα για το άνοιγμα εκδήλωσης στην έκθεση.

Τα νέα για θανάτους ανθρώπων, βόμβες, παιδιά και γυναίκες που εγκαταλείπουν την πατρίδα τους, καθιστά την ομιλία μου πολύ δύσκολη, επισήμανε. Ωστόσο, είναι σημαντικό για εμένα να απευθυνθώ στην τουριστική βιομηχανία καθώς πιστεύω ότι δεν υπάρχει καλύτερη δραστηριότητα από αυτήν που να μπορεί να λειτουργήσει ως αντίβαρο του πολέμου, υπογράμμισε.

Η παρουσία του Γερμανού υπουργού, ο οποίος αυτοχαρακτηρίστηκε «υπουργός τουρισμού», στην ITB Berlin Convention περιλάμβανε επίσης ισχυρό μήνυμα για τη σημασία της τουριστικής βιομηχανίας. Πάνω από το 40% του συνόλου των κρατικών επιχορηγήσεων, δηλαδή 20 δισ. ευρώ, κατευθύνθηκαν στην τουριστική βιομηχανία, τόνισε και ανέφερε ότι ο τουρισμός έχει συμβολή 4% στο ΑΕΠ της Γερμανίας, αντιπροσωπεύοντας το 9% της απασχόλησης στη χώρα.

Οι Γερμανοί, τόνισε, συνέχισαν να είναι παγκόσμιοι πρωταθλητές στα διεθνή ταξίδια το 2021, συνεισφέροντας έσοδα στη χώρα τους αλλά και βοηθώντας στη δημιουργία οικονομικών οφελών για άλλες.

Ωστόσο, οι Γερμανοί είναι επίσης πρωταθλητές στα ταξίδια όσον αφορά στην κατανάλωση ενέργειας. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάζει η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία, το 3,3% της συνολικής γερμανικής κατανάλωσης ενέργειας χρησιμοποιείται για την παραγωγή προϊόντων που σχετίζονται με τον τουρισμό.

Σύμφωνα με τον κ. Habeck, τα γερμανικά ταξίδια αντιπροσωπεύουν το 8% του συνόλου εκπομπών διοξειδιο του άνθρακα από μεταφορές που σχετίζονται με τον τουρισμό. Οι ταξιδιώτες χρειάζεται να υιοθετήσουν μια νέα προσέγγιση στην αειφορία και την ουδετερότητα. Δεν θέλουμε τα ταξίδια να γίνονται παράγοντας κατάρρευσης του πλανήτη μας, υπογράμμισε ο κ. Habeck, καλώντας για καλύτερη αξιοποίηση των εναλλακτικών μορφών δημόσιας συγκοινωνίας κατά τη διάρκεια των ταξιδιών.