Τον Δ/ντη της Fraport Greece στο αεροδρόμιο «Ι. Καποδίστριας» της Κέρκυρας, Σπύρο Κωστούρο επισκέφθηκε ο βουλευτής Κέρκυρας ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Αλέξανδρος Αυλωνίτης εν όψει έναρξης της τουριστικής περιόδου.

 Ο βουλευτής ζήτησε να ενημερωθεί για τις εκτιμήσεις για την τουριστική κίνηση ενόψει της νέας τουριστικής περιόδου, τυχόν επιπτώσεις στις αφίξεις τουριστών εξαιτίας της σύρραξης στην Ουκρανία και της συνεχιζόμενης ακρίβειας, αλλά και τις προθέσεις της εταιρείας για την επίλυση προβλημάτων αρμοδιότητάς της, όπως την ανεπάρκεια θέσεων στάθμευσης πέριξ του αεροδρομίου και χώρων αναμονής επιβατών κλπ.

►Αισιόδοξες είναι οι εκτιμήσεις για την τουριστική κίνηση, σύμφωνα με τα στοιχεία της Fraport αλλά και τις εκτιμήσεις της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας. Σύμφωνα με την ενημέρωση, που είχε ο βουλευτής από την Υ.Π.Α. αρχή για την τουριστική περίοδο θα έχουμε αυτή την Κυριακή με 11 πτήσεις.

Οι αφίξεις θα αυξηθούν τα μέσα Απριλίου, τον Μάιο, θα υπάρξει περαιτέρω αύξηση, η οποία θα κορυφωθεί από τον Ιούνιο και μετά , ενώ υπάρχει αυξητικό ενδιαφέρον και για αφίξεις ιδιωτικών τζετ. Σύμφωνα δε με τις εκτιμήσεις της Fraport, η έως τώρα ζήτηση slots (χρονοθυρίδων) στο αεροδρόμιο Κέρκυρας, σε σχέση με το 2019, παρουσιάζει αύξηση 43% για τον Απρίλιο, 35% για τον Μάιο, 50% για τον Ιούνιο και 58-59% για τον Ιούλιο και Αύγουστο.

Υπάρχει επίσης η εκτίμηση  ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα για την τουριστική κίνηση της Κέρκυρας μέσω αερολιμένα, από την σύρραξη στην Ουκρανία. Οι παρούσες συγκυρίες επηρεάζουν μεν αρνητικά τις αφίξεις τουριστών από Ουκρανία, Ρωσία ενδεχομένως κι άλλες χώρες που γειτνιάζουν με αυτές, όπως Πολωνία και Ρουμανία, το ποσοστό όμως αυτό θα αναπληρωθεί από αφίξεις τουριστών από άλλα κράτη.

►Ο κ. Κωστούρος ενημέρωσε επίσης τον κ. Αυλωνίτη για τα επικείμενα έργα αναβάθμισης των διαδρόμων προσγείωσης (διανοίξεις, παρεμβάσεις εκατέρωθεν των διαδρόμων, επιστρώσεις κλπ), τα οποία κρίθηκαν απαραίτητα για την ασφάλεια της αεροπλοΐας σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες,

καθώς και για τη διαδικασία απαλλοτριώσεων που αφορά στην αποκατάσταση της Περιοχής Ασφαλείας Τέλους Διαδρόμου (προς την οδό Επτανήσου και τις Εργατικές Κατοικίες στις Κουλίνες). Η διαδικασία είναι σε εξέλιξη και με την ολοκλήρωση αναμένεται να κλείσει οριστικά ο δρόμος που διέρχεται από το αεροδρόμιο και η κίνηση  να διεξάγεται πλέον από την Παράκαμψη Αεροδρομίου.

► Τέλος αναφορικά με τα δομικά προβλήματα του αεροδρομίου ο κ. Αυλωνίτης τόνισε ότι σε ένα σύγχρονο αερολιμένα θα πρέπει να εξευρεθεί χώρος για τη στάση ή στάθμευση των ΙΧ του επιβάτη ή του συνοδού καθώς και θέσεις αναμονής των επιβατών, προφυλαγμένες από τις καιρικές συνθήκες, η απουσία των οποίων -όταν ο αερολιμένας ήταν κρατικός- είχε προκαλέσει αυστηρότατη κριτική.

Ο κ. Κωστούρος  ενημέρωσε ότι θα υπάρξουν αλλαγές στους χώρους στάθμευσης από την επόμενη χρονιά, με σχεδιασμό που προβλέπει θέσεις για ΙΧ, λεωφορεία, και ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα, ενώ θα υπάρξει σχετική διευθέτηση για τα ταξί του αεροδρομίου.

image 2022 03 24 193637 1