Στην ηλεκτρονική εφημερίδα “itn Ελληνικός Τουρισμός” που κυκλοφόρησε την Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2022, γράφει ο Ευάγγελος Κυριακού για τον ιδιαίτερο κλάδο του “μότο – τουρισμού“.

Ο μοτοσικλετιστής είναι ο αρχέγονος ταξιδιώτης προσκυνητής πάνω σε ένα άλογο με δύο ρόδες αντί για τέσσερα πόδια. Είναι πολλές φορές αυτός που θα ανακαλύψει πρώτος έναν προορισμό, ένα μικρό χωριό, μια διαδρομή στο βουνό, σε ένα ξεχασμένο δρομάκι.

Όταν ήμουν μικρός στην πλατεία της πόλης που μεγάλωσα συνάντησα 12 μοτοσικλετιστές. Ήταν μια παρέα γερμανών ταξιδευτών που έκανε το γύρο της Ελλάδας. Ηταν σαν θεοί, πανύψηλοι και ξανθοί. Πλησιάσαμε με τους φίλους μου τις μηχανές και θαύμασα από κοντά τα πολλά άλογα. Μάλιστα τους δώσαμε και ονόματα. Το αρχηγό τον ονομάσαμε Δία ενώ τον πιο άγριο Άρη. Υπήρχαν και κοπέλες. Την πιο όμορφη την ονομάσαμε Αφροδίτη.

Σε όλες τις ερωτήσεις μας οι ταξιδευτές ήταν ευγενικοί παρά την ανεμοδαρμένη όψη τους ενώ και οι ίδιοι ήθελαν να μάθουν όσο το δυνατό περισσότερο μπορούσαν για το μέρος όπου θα διανυκτέρευαν. Ρώτησαν για τα ξενοδοχεία, που τρώνε οι ντόπιοι, ποια είναι τα πιο ωραία σημεία με θέα, πώς θα πάνε στον αρχαιολογικό χώρο και πού είναι το πιο κοντινό ποτάμι να βάλουν τα πόδια τους μέσα στο νερό… Ξαφνικά ένοιωσα σαν ένας μικρός πρεσβευτής της πόλης μου όταν ένας μοτοσικλετιστής με την σύντροφό του μου χάρισαν ένα αυτοκόλλητο της ομάδας με την φωτογραφία της γερμανικής πόλης απ’ όπου προέρχονταν. Χαιρετηθήκαμε με ένα «κόλλα πέντε»… 

Λίγο αργότερα αποφάσισα να τους στείλω ένα γράμμα ζητώντας να μου στείλουν φωτογραφίες από τα σημεία της πόλης μου. Με έκπληξη έλαβα μετά από δύο μήνες ένα φάκελο όπου είχε όχι μόνο φωτογραφίες αλλά και δύο περιοδικά που είχαν δημοσιεύσει το ταξιδιωτικό τους άρθρο. Με την ίδια έκπληξη διαπίστωσα ότι πολλές από τις πληροφορίες που τους είχαμε δώσει είχαν δημοσιευτεί παρακινώντας κι άλλους επισκέπτες να έρθουν να δουν την πόλη και την περιοχή.

Αμέσως  είπα μέσα μου ότι και εγώ όταν μεγαλώσω θα κάνω το ίδιο ακριβώς. Και σαν μοτοσικλετιστής και σαν οικοδεσπότης. Είναι αυτή η γλυκιά ανάγκη της παρακίνησης να ζήσεις αυτή την παράξενη γεννήτρια συναισθημάτων. Διότι η μοτοσυκλέτα είναι αυτό ακριβώς. Σε φέρνει σε άμεση επαφή με τις εικόνες, τις μυρωδιές του προορισμού ενεργοποιώντας όλες τις ανθρώπινες αισθήσεις.

Κάπως έτσι ξεκίνησε η καριέρα μου στον άλλο τουρισμό, τον «εναλλακτικό». Είναι ο αυθεντικός τουρισμός που θέλει αυθεντικούς οικοδεσπότες, αυθεντικούς ταξιδευτές. Αγαπημένο παιχνίδι η γεωγραφία, τα παιχνίδια προσανατολισμού, το camping και φυσικά η τοπική ιστορία και η ταυτότητα του κάθε προορισμού προς εξερεύνηση. Οι μοτοσυκλετιστές είναι ενεργοί ταξιδευτές και ζουν τον προορισμό. Κυλούν πολλά χιλιόμετρα κάτω από τις ρόδες τους.

Συναντούν πολλούς τυχαίους ανθρώπους της κάθε τοπικής κοινότητας και συνομιλούν παίρνουν γνώσεις και μοιράζουν συναισθήματα από έναν απλό χαιρετισμό σε ένα τσομπάνη έως ατέλειωτες συνομιλίες μέσα στα καφενεία με σοφούς γεροντάδες. Αναζητούν ακριβώς αυτή την αρχέγονη έκφανση φιλοξενίας που ενυπάρχει μέσα μας ασυνείδητα και αναδημιουργούν τις ιστορίες που ακούν συμμετέχοντας και συγκρίνοντάς τες με παρόμοιες ιστορίες που έχουν ακούσει συνδέοντας τόπους και προορισμούς.

Ο μοτοσικλετιστής είναι ο αρχέγονος ταξιδιώτης προσκυνητής πάνω σε ένα άλογο με δύο ρόδες αντί για τέσσερα πόδια. Είναι πολλές φορές αυτός που θα ανακαλύψει πρώτος έναν προορισμό, ένα μικρό χωριό, μια διαδρομή στο βουνό, σε ένα ξεχασμένο δρομάκι. Πάνω στο άλογό του με την στολή φαντάζει σαν Δον Κιχώτης ή σαν τον Σάντσο Πάντσα ανάλογα με το πώς έχει κτίσει την κορμοστασιά του. Η ουσία είναι μία, κυνηγά εμπειρίες και πρωτίστως καλές πληροφορίες.

Οι μοτοσυκλετιστές είναι πλέον οργανωμένοι και ταξιδεύουν πολλές φορές σε μικρές ομάδες. Τα ταξίδια γίνονται κυρίως σε άγνωστους στο πολύ κόσμο προορισμούς. Μπορούν να συμβάλλουν αποφασιστικά στο restart πολλών προορισμών την περίοδο που διανύουμε. Μαζί με άλλους παράξενους ταξιδιώτες που αυτή την περίοδο οι προορισμοί οφείλουν να υποδεχτούν και να καταλάβουν ότι κάθε τους λέξη μπορεί να πυροδοτήσει θετικές αντιδράσεις στην κοινότητα των ταξιδιωτών που είναι έτοιμη να εκδράμει με κάθε ευκαιρία.

Κάθε επισκέπτης είναι μοναδικός και ο οικοδεσπότης οφείλει να τον αντιμετωπίζει ως κάτι μονάκριβο. Αυτός θα φέρει και τους υπόλοιπους διευρύνοντας τον θετικό κύκλο ανάδρασης σε επίπεδο προορισμού. Αυτό σημαίνει ότι κάθε κάτοικος στον προορισμό μπορεί να γίνει πρεσβευτής και επί της ουσίας να βοηθήσει την τοπική κοινότητα στην βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη η βάση της οποίας είναι το προϊόν και η υπηρεσία προστιθέμενης αξίας. Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες ας τις δούμε και ας διορθώσουμε την εικόνα, διορθώνοντας ταυτόχρονα τους εαυτούς μας, τον προορισμό μας έτσι ώστε όλα μαζί να δουλεύουν σαν μια καλά ρυθμισμένη… μηχανή!   

24 KYRIAKOU
https://itnnews.gr/wp-content/uploads/2022/01/ITN_27012022.pdf