Πριν από περίπου μισό αιώνα, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ιδρύοντας τη ΝΔ, φρόντισε να εξηγήσει τι χωρίζει τη Νέα Δημοκρατία από τις πολιτικές δυνάμεις της Αριστεράς: «Νέα Δημοκρατία είναι η πολιτική παράταξη που ταυτίζει το Έθνος με το Λαό, την Πατρίδα με τους Ανθρώπους της, την Πολιτεία με τους Πολίτες της, την Εθνική Ανεξαρτησία με τη Λαϊκή Κυριαρχία, την Πρόοδο με το Κοινό Αγαθό, την Πολιτική Ελευθερία με την Έννομη Τάξη και την Κοινωνική Δικαιοσύνη».

Σήμερα, με αφορμή την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ προς την Κυβέρνησή μας, φαίνεται πόσο επίκαιρος παραμένει ο λόγος του ιδρυτή μας. Απόδειξη αυτού που λέω είναι η παρούσα σύμπλευση του ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη με τον ΣΥΡΙΖΑ του κ. Τσίπρα ενάντια στην Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Η μεταπολιτευτική μας ιστορία έχει δείξει ότι, παρά τις όποιες πρόσκαιρες μετατοπίσεις και τους ευκαιριακούς ελιγμούς, δυο μεγάλες παρατάξεις διέπουν τον πολιτικό βίο της χώρας και καθορίζουν την ιστορική πορεία της πατρίδας και του λαού μας, ανάλογα με τη δύναμη που τους δίνουν οι πολίτες στις εκλογές.

Η παράταξη της Νέας Δημοκρατίας βγαίνει πάντα νικήτρια από τέτοιες διαδικασίες και πάντα ιστορικά δικαιώνεται.

Τόσο η πολιτική μας ιστορία όσο και το πολιτικό μας παρόν δείχνουν ανάγλυφα ότι η Νέα Δημοκρατία εγκαθίδρυσε στη χώρα την δημοκρατία, εγγυήθηκε την ασφάλεια και οδήγησε στην ευημερία.

Πριν από δυόμισι χρόνια ο ελληνικός λαός, απογοητευμένος οικτρά από τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, υπερψήφισε τη Νέα Δημοκρατία και ανέθεσε την πρωθυπουργία στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η Κυβέρνησή μας, λίγους μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, βρέθηκε να αντιμετωπίζει μια σειρά από εισαγόμενες κρίσεις: την οργανωμένη εισβολή μεταναστών στον Έβρο, τις τουρκικές προκλήσεις στα ανατολικά και νότια σύνορά μας, την πανδημία, τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, την ενεργειακή κρίση και την κρίση ακρίβειας.

Το πρόσημο είναι αναμφισβήτητα θετικό και πιστώνεται προσωπικά στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Παρά το μέγεθος και την ένταση των προβλημάτων, η Κυβέρνησή μας ανταποκρίθηκε και εξακολουθεί να ανταποκρίνεται με επάρκεια που θα ζήλευαν ισχυρότερα και καλύτερα οργανωμένα κράτη.

Αποτρέψαμε σθεναρά την εισβολή στον Έβρο και ανακουφίζουμε τις παραμεθόριες περιοχές της Πατρίδας μας με τη μέριμνα που επιδεικνύουμε στο χειρισμό του μεταναστευτικού ζητήματος. Με την ενίσχυση των Ενόπλων μας Δυνάμεων, τις διεθνείς συμφωνίες και συμμαχίες που συνάψαμε, την αποφασιστικότητά μας, ενισχύσαμε τη διεθνή μας θέση και κατοχυρώσαμε έμπρακτα τα εθνικά συμφέροντα.

Στο κοσμοϊστορικό ζήτημα της πανδημίας, δράσαμε ακαριαία στο ξεκίνημά της και καταφέραμε σχεδόν να αποφύγουμε το πρώτο και πιο δύσκολο κύμα της, όταν και τα όπλα αντιμετώπισης του κορονοϊού ήταν ελάχιστα. Η επιφανειακή και ερασιτεχνική διαχείριση των ζητημάτων υγείας από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, είχαν φέρει το ΕΣΥ σε τραγική κατάσταση.

Με αποφασιστικότητα και ταχύτατους ρυθμούς συντελέστηκε μια κοσμογονία στο ΕΣΥ, ώστε να καταφέρουμε να αντισταθούμε, με την ηρωική στήριξη του προσωπικού του, στα επόμενα κύματα του κορονοϊού. Η ενίσχυση του ΕΣΥ, τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε υλικοτεχνική υποδομή, δεν έχει προηγούμενο στη νεοελληνική ιστορία.

Παράλληλα, αναπτύξαμε ένα άψογο πρόγραμμα εμβολιασμού, το οποίο αποδίδει καρπούς μέχρι και σήμερα, αν και υπονομεύτηκε από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Καμιά χώρα στον πλανήτη δεν απέφυγε το βαρύ φόρο ζωής στην πανδημία, αλλά είναι βέβαιο ότι με την σκληρή μας προσπάθεια αποφύγαμε πολύ χειρότερα, τα οποία βίωσαν σε διάφορες φάσεις οι υπόλοιπες χώρες του πλανήτη.

Παράλληλα, η διαχείριση της πανδημίας επέτρεψε στην ελληνική οικονομία να σταθεί όρθια και να μην καταρρεύσει από τη διάλυση του παραγωγικού ιστού. Και φροντίζουμε, με σχέδιο και μεθοδικότητα, να έχουμε το 2022 μια πολύ ισχυρή τουριστική περίοδο.

Αντιμετωπίσαμε και αντιμετωπίζουμε μια σειρά από κλιματικές «βόμβες», όπως συμβαίνει σε όλη την υφήλιο. Με γενναιότητα και ειλικρίνεια παραδεχθήκαμε τα όποια λάθη και αδυναμίες εμφανίστηκαν στη διαχείρισή τους. Και δουλεύουμε για να τα ξεπεράσουμε και να μην επαναληφθούν.

Αλλά να είναι σίγουροι οι πολίτες ότι αξιοποιούμε τις δυσάρεστες εμπειρίες για να γίνουμε καλύτεροι και να επανορθώσουμε έμπρακτα όλες τις ζημιές που έγιναν, αποζημιώνοντας τους πληγέντες.

Τέλος, έχουμε αναπτύξει επί μήνες ένα πρωτοφανές σε μέγεθος, για ευρωπαϊκή χώρα, πρόγραμμα στήριξης των επιχειρήσεων, των νοικοκυριών και των εργαζομένων, ώστε να απαλύνουμε τις συνέπειες της ακρίβειας στην ενέργεια και τα καταναλωτικά αγαθά.

Παρά το μέγεθος του προβλήματος, ο λαός να είναι βέβαιος ότι θα σταθούμε δίπλα του. Σε όλους, αλλά περισσότερο και με έμφαση στη μεσαία τάξη και τους μη προνομιούχους.

Γιατί ανέκαθεν η Νέα Δημοκρατία είναι ένα λαϊκό κόμμα.

Γιατί υπάρχουμε για να υπηρετούμε το λαό και την Πατρίδα, να προστατεύουμε τη ζωή και την περιουσία των πολιτών. Η ενδυνάμωση του κράτους και η οικονομική πρόοδος πρέπει να μεταφράζονται σε όφελος στην καθημερινότητα του πολίτη.

Από όλες αυτές τις μεγάλες κρίσεις και προκλήσεις, κατάλαβαν όλοι πόσο δικαιώνεται η βασική μας ιδεολογική παρακαταθήκη: στην υγεία, την εκπαίδευση και την ασφάλεια, το Κράτος πρέπει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο και έντονη παρουσία.

Απέναντί μας έχουμε μια αντιπολίτευση, που σε διάφορες φάσεις στην πρόσφατη ιστορία μας, απέδειξε ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις προσδοκίες και τις ανάγκες του λαού μας, που είναι πλήρως ανέτοιμη να προσφέρει στο παρόν περιβάλλον των μεγάλων κρίσεων και προκλήσεων, που δεν διαθέτει το πολιτικό βάρος να οδηγήσει την Ελλάδα με ασφάλεια στο μέλλον, που διέπεται από ασυγχώρητο ερασιτεχνισμό.

Όπως είχε πει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής στο πρώτο υπουργικό του συμβούλιο το 1974: «Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις των προβλημάτων. Το μυστικό της επιτυχίας είναι ο μόχθος».

Και ο λαός μας έχει πια την εμπειρία να μην ξαναεμπιστευτεί μαθητευόμενους μάγους.