«Η στενή συνεργασία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την ήπια επαναλειτουργία της ελληνικής ταξιδιωτικής βιομηχανίας, με ασφάλεια, επαγγελματισμό και αυστηρά πρωτόκολλα που εφαρμόστηκαν υποδειγματικά, είχε θετικό αντίκτυπο στην αξία του brand της Ελλάδας», επισήμανε ο Υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας στην ομιλία του στο 32ο Greek Economy Summit του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου. 

Ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι «το μήνυμα ασφάλειας και εμπιστοσύνης που εξέπεμψε η χώρα μας, μέσα από την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, η στήριξη του τουριστικού κλάδου από την ελληνική Κυβέρνηση και η άψογη συνεργασία όλων των φορέων του τουρισμού απέδωσαν και συνεχίζουν να αποδίδουν, καθώς αν και η χρονιά δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα, τα έσοδα από τον Τουρισμό έχουν ξεπεράσει τα 10 δις ευρώ, δηλαδή 5 δις περισσότερα από τις αρχικές μας προσδοκίες».  

Ο Υπουργός Τουρισμού σημείωσε ότι περισσότερα από 320 εκ. ευρώ του RRF θα διατεθούν σε έργα που σχετίζονται με τον τουρισμό και ταυτόχρονα, καθώς παρατηρείται σημαντική αύξηση στις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις, απηύθυνε κάλεσμα για νέες επενδύσεις στον τουριστικό τομέα. 

Θέτοντας επίσης τους βασικούς στρατηγικούς στόχους του Υπουργείου Τουρισμού, ο κ. Κικίλιας έκανε λόγο για την περαιτέρω προώθηση του ελληνικού τουριστικού brand διεθνώς, με στόχους την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, τη μείωση της εποχικότητας και την αύξηση των τουριστικών ροών και εσόδων, στην ενίσχυση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού στον τουρισμό, μέσω της εφαρμογής νέων και της αναβάθμισης υφιστάμενων προγραμμάτων τουριστικής εκπαίδευσης και κατάρτισης και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, μέσω δράσεων ψηφιακού μετασχηματισμού και αναβάθμισης των υποδομών. 

Ο κ. Κικίλιας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον πυλώνα της αειφορίας και της βιωσιμότητας της τουριστικής μας βιομηχανίας. Όπως είπε, «δέσμευση της Κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η μετατροπή της Ελλάδας σε πρότυπο βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης», υπενθυμίζοντας ότι το Υπουργείο Τουρισμού εκπονεί ειδική μελέτη για τη διασφάλιση της βιώσιμης ανάπτυξης των δύο household brands του τουριστικού μας προϊόντος, της Μυκόνου και της Σαντορίνης. 

Ταυτόχρονα, μίλησε για μια εθνική συμφωνία για τον βιώσιμο τουρισμό, που θα αφορά την ανάπτυξη και προώθηση προϊόντων, την προσβασιμότητα και τη διασύνδεση δημόσιων και ιδιωτικών υποδομών και τη διαχείριση προορισμών. 

Ο Υπουργός Τουρισμού ανακοίνωσε ότι δημιουργείται Εθνικό Παρατηρητήριο για τη Βιώσιμη Τουριστική Ανάπτυξη, με στόχο τη δημιουργία πλαισίου αναφοράς για την αξιολόγηση της προόδου και της συμβολής του τουρισμού στη βιώσιμη ανάπτυξη, μέσω της συστηματικής καταγραφής συλλογής και αξιολόγησης τουριστικών δεδομένων σε εθνικό επίπεδο. 

1