Έντονη κριτική στον Υπουργό Τουρισμού κ. Β. Κικίλια άσκησε ο Εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Αλέξανδρος Αυλωνίτης με αφορμή τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τους Φορείς Διαχείρισης Πρότυπων Προορισμών, την εκμετάλλευση των Ιαματικών Πηγών της χώρας μας και άλλες σχετικές για τον κλάδο διατάξεις.

Ο κ. Αυλωνίτης αναφέρθηκε στη φετινή τουριστική περίοδο και στον τρόπο με τον οποίο τη βίωσε ο κόσμος του τουρισμού, λέγοντας: «Θαυμάζω το πόσο εύκολα με τις υπερβολές σας προσπαθείτε να διαμορφώσετε ένα κλίμα ευφορίας στο κόσμο του τουρισμού. Αυτό εγώ το λέω προσποιητή αισιοδοξία και το λέω ευγενικά για να μην πω ότι λέτε ψέματα στον κόσμο του τουρισμού, που συνεχίζει να πονάει».

Επιπλέον έκανε ιδιαίτερη μνεία στην απόσυρση των διατάξεων που αφορούσαν στη σύσταση εταιρείας για το Ναυάγιο της Ζακύνθου μιλώντας για πραγματική υποχώρηση της κυβέρνησης απέναντι στην έντονη κοινωνική αντίδραση, ενώ δεν απέφυγε να πει πως κρατά πολύ μικρό καλάθι για τη συνέχεια επί του θέματος, ζητώντας παράλληλα από τον Υπουργό Τουρισμού να απαντήσει για τις προθέσεις του στην Επιτροπή με ειλικρίνεια. Δεν έκρυψε πάντως ότι θεωρεί βέβαιο ότι ο Υπουργός θα το φέρει προς ψήφιση όταν κρίνει ότι θα επιφέρει λιγότερους πολιτικούς κραδασμούς.

Επί των διατάξεων του νομοσχεδίου, ο κ. Αυλωνίτης επιχειρηματολόγησε για τη φιλοσοφία του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. γύρω από το ζήτημα των Φορέων Διαχείρισης Πρότυπων Προορισμών, η οποία επιζητά τη στενή συνεργασία μεταξύ κεντρικής διοίκησης και πρώτου και δεύτερου βαθμού τοπικής αυτοδιοίκησης, ως εργαλείο σχεδιασμού και εφαρμογής πλάνων βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης, δίδοντας ιδιαίτερη σημασία στην έννοια του προορισμού και τις συνέργειες που συνεπάγονται οφέλη για την τοπική κοινωνία και την περιφερειακή ανάπτυξη.

Παράλληλα, εξέφρασε την αντίθεσή του στην έμμεση αρπαγή των φυσικών πηγών της Περιφέρειας και των Δήμων ανά την Ελλάδα εξέφρασε με αφορμή τα σχέδια του Υπουργείου Τουρισμού για τη σύσταση της εταιρίας «Ιαματικές Πηγές Ελλάδας» ΑΕ αλλά και την απουσία στήριξης του κράτους στην τοπική αυτοδιοίκηση για τη μελέτη και ανάδειξη των ιαματικών πηγών στη χώρα μας.

«Όλος ο σχεδιασμός που διαπερνά το νομοσχέδιο είναι σχεδιασμός εξυπηρέτησης συμφερόντων, προσφιλής εξ άλλου πρακτική και πολιτική σας. Απευθείας αναθέσεις, απευθείας διαπραγματεύσεις, απευθείας επιλογή προσώπων, απευθείας συναλλαγές με πρόσωπα για την τουριστική προβολή» ανέφερε στο τέλος της ομιλίας του.

Ακολουθεί το βίντεο της ομιλίας :