«Ζητάμε επειγόντως τη νομοθετική ρύθμιση ώστε και οι ξεναγοί να ενταχθούν  στην επιδότηση ανεργίας»

Τον «κώδωνα του κινδύνου» κρούει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξεναγών, καθώς είναι ορατό το ενδεχόμενο να μείνουν χωρίς κανένα απολύτως εισόδημα οι ξεναγοί φέτος τον χειμώνα. Αιτία, όπως τονίζει η Ομοσπονδία σε ανακοίνωσή της, είναι ότι το 2020 οι ξεναγοί έλαβαν μόλις 50 ένσημα και ως εκ τούτου δεν επαρκούν για την παροχή επιδόματος ανεργίας. Ζητούν να υπάρξει επειγόντως νομοθετική ρύθμιση, ώστε να λυθεί το πρόβλημα, όπως συνέβη και με άλλους κλάδους του τουρισμού. Αναλυτικά η ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξεναγών αναφέρει τα εξής:

«Όλο το 2020 αλλά και το πρώτο 6μηνο του 2021, οι Ξεναγοί δεν εργάστηκαν καθόλου. Η μικρή και ελλειμματική στήριξη από την Πολιτεία έφτασε κατόπιν πολλών και χρονοβόρων προσπαθειών της Ομοσπονδίας και των Σωματείων που την απαρτίζουν.

Για όλο το 2020 οι Ξεναγοί έλαβαν μόνο 1868 ευρώ και 50 ένσημα!

Τελικά, η κατάσταση άρχισε να εξομαλύνεται από τον φετινό Ιούλιο και, ευτυχώς, η χώρα μας κατάφερε να πρωταγωνιστήσει στην ανάκαμψη του τουρισμού, να ενισχύσει την οικονομία της και να μειώσει την ανεργία που αυξήθηκε σε καιρό πανδημίας.

Μετά το τέλος της φετινής και εξαιρετικά σύντομης τουριστικής σεζόν ο κλάδος των επαγγελματιών Ξεναγών της Ελλάδας βρίσκεται για μια ακόμη φορά σε αδιέξοδο.

Με 4 μόλις μήνες εργασίας μετά από ενάμιση χρόνο καθολικής ανεργίας αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις.

Η μόνη, ελάχιστη, στήριξη που απομένει είναι το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ για τους 3 μήνες του χειμώνα το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση των Ξεναγών.

Κινδυνεύουμε, όμως, να χάσουμε και αυτό το επίδομα λόγω έλλειψης ικανού αριθμού ενσήμων

– μόνο 50 ένσημα από το 2020 που δεν αρκούν για να μας το εξασφαλίσουν.

Για άλλους επαγγελματικούς κλάδους του Τουρισμού το εμπόδιο αυτό ξεπεράστηκε με ειδική νομοθετική ρύθμιση, στην οποία όμως οι Ξεναγοί δεν συμπεριλήφθηκαν.

ΖΗΤΑΜΕ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ ΤΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΩΣΤΕ ΚΑΙ ΟΙ ΞΕΝΑΓΟΙ ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΑΝΕΡΓΙΑΣ», καταλήγει η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Ξεναγών.