Όπως κάθε χρόνο την περίοδο των Χριστουγέννων, οι Χριστουγεννιάτικες Ιστορίες του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) ζωντανεύουν στον Φάρο μέσα σε ένα φωτεινό, ονειρικό τοπίο.

Φέτος, τη σκυτάλη των Χριστουγεννιάτικων Ιστοριών παίρνει η σκηνοθέτις Γιολάντα Μαρκοπούλου, που συγκροτεί έναν πολυπολιτισμικό θίασο με ηθοποιούς, μουσικούς και ερμηνευτές από διαφορετικές χώρες για να αφηγηθούν μια ιστορία ικανή να φέρει κοντά παιδιά από όλα τα μέρη του κόσμου, που τα ενώνει η ανάγκη να πλησιάσουν τους συνομηλίκους τους και να διαμορφώσουν σχέσεις που βασίζονται στην κατανόηση, την αποδοχή και την αλληλοϋποστήριξη.

Από τις 23 Δεκεμβρίου και μόνο για δέκα παραστάσεις, το νέο έργο της Αγγελικής Δαρλάση, Πέφτει χιόνι και είναι ροζ -γραμμένο ειδικά για τις Χριστουγεννιάτικες Ιστορίες στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ – έρχεται να φωτίσει τα φετινά μας Χριστούγεννα με ζωντανή μουσική, τραγούδια, κουκλοπαίκτες, έμφαση στην κίνηση και δυνατότητα διάδρασης. Η παράσταση, που πραγματοποιείται χάρη στη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), αναδεικνύει τη μοναδικότητα κάθε παιδιού, τη σημασία της συλλογικής προσπάθειας, ενώ παράλληλα επιχειρεί να αναδείξει την ανάγκη ευαισθητοποίησης σε σχέση με την κλιματική κρίση.

Η συγγραφέας, Αγγελική Δαρλάση, γράφει για το έργο:

«Καμιά φορά όταν νιώθεις μόνος σου μπορούν να σου συμβούν απίστευτα πράγματα. Όπως, για παράδειγμα, να εμφανιστούν Ξωτικά και να πραγματοποιήσουν την ευχή σου να χιονίσει. Όμως κανείς -ούτε και τα Ξωτικά ακόμη- δεν το περίμεναν να εμφανιστεί ένας Χιονάνθρωπος από… ροζ χιόνι!

Μα πώς γίνεται να υπάρχει ροζ χιόνι;

Και από πού έρχεται αυτός ο τόσο διαφορετικός Χιονάνθρωπος;

Το Μοναχικό Κορίτσι και τα Ξωτικά ξεκινούν ένα ταξίδι για να βοηθήσουν τον Χιονάνθρωπο να βρει έναν τόπο κατάλληλο να τον φιλοξενήσει. Στη διαδρομή θα συναντήσουν ιδιαίτερους ανθρώπους, μέλισσες-οδηγούς, έναν φοβισμένο λύκο, έναν λυπημένο πολικό αρκούδο, το πνεύμα του χιονιού αλλά και μια νεαρή επιστήμονα.

Ένα έργο για τη σημασία της συλλογικής προσπάθειας, την αποδοχή της διαφορετικότητας, την αντιμετώπιση των φόβων μας αλλά και για την ευαισθητοποίηση σε σχέση με την κλιματική κρίση.

Επειδή, παρ’ όλο που μοιάζει με παραμύθι, το ροζ χιόνι… υπάρχει.»

Γιολάντα Μαρκοπούλου

Η Γιολάντα Μαρκοπούλου είναι σκηνοθέτις και παραγωγός. Έχει σκηνοθετήσει πάνω από είκοσι θεατρικά έργα και ταινίες μικρού μήκους.  Παράλληλα, από το 2008 σκηνοθετεί και συντονίζει το θεατρικό εργαστήρι προσφύγων και μεταναστών Station Αthens. Η παράσταση Είμαστε οι Πέρσες! (2015-17) παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ Αθηνών, στο International Theatre of Finland και στο φεστιβάλ mind the fact, ενώ η περιπατητική site-specific performance Ε_ΦΥΓΑ (2014, 2018) εντάχθηκε στο πρόγραμμα της Ελευσίνας- Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2023, με την οποία διατηρεί σταθερή καλλιτεχνική συνεργασία.

Είναι η παραγωγός του WALK / το Ταξίδι για την Ελλάδα σε παραγωγή της Goodchance UK. Μαζί με την Ιωάννα Βαλσαμίδου ίδρυσαν το 2016 και διατηρούν την καλλιτεχνική επιμέλεια της πολιτιστικής και καλλιτεχνικής πρωτοβουλίας mind the fact, που έχει σαν στόχο να παρουσιάζει «αληθινές ιστορίες με πρωταγωνιστές τους ανθρώπους που τις έζησαν». Από το 2007 διευθύνει την ανεξάρτητη εταιρεία θεατρικών, κινηματογραφικών και multimedia παραγωγών POLYPLANITY Productions, ενώ τον ίδιο χρόνο ίδρυσε τον καλλιτεχνικό χώρο ΣΥΝΕΡΓΕΙ-Ο στο Μεταξουργείο. Είναι απόφοιτη του τμήματος Κινηματογράφου του Boston University College of Communication.

Συντελεστές:

Κείμενο – Στίχοι Τραγουδιών: Αγγελική Δαρλάση

Σύλληψη – Σκηνοθεσία: Γιολάντα Μαρκοπούλου

Πρωτότυπη Μουσική: Θοδωρής Αμπαζής

Σκηνικό: Θάλεια Μέλισσα

Κοστούμια: Όλγα Ευαγγελίδου

Κίνηση: Έντγκεν Λάμε

Κατασκευή & Επιμέλεια Κίνησης Κούκλας: Στάθης Μαρκόπουλος

Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου

Ηθοποιοί (αλφαβητικά):

Πάρης Αλεξανδρόπουλος, Χαλίλ Αλιζάντα, Χοσέιν Αμιρί, Εύα Βόγλη, Aϊντίμ Τζοϊμάλ, Σακίνα Χασίμι, Χριστίνα Χριστοδούλου

Εμψύχωση Κούκλας:

Λένικο Αλεξανδροπούλου

Μουσικοί:

Πιάνο: Θοδωρής Κοτεπάνος

Κλαρίνο – Φλογέρες – Καβάλ – Γκάιντα: Δημήτρης Μπρέντας

Κρουστά: Αλέξανδρος Ριζόπουλος

Εκτέλεση Παραγωγής: POLYPLANITY Productions / Bίκυ Στρατάκη & Νίκος Χαραλαμπίδης

Παραστάσεις:

Πέμπτη 23/12

Σάββατο και Κυριακή 25 και 26/12

Τετάρτη και Πέμπτη 29 και 30/12

Σάββατο και Κυριακή 01 και 02/01

Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη 04, 05 και 06/01

Ώρα έναρξης: 18.00

Διάρκεια παράστασης: 70’

Για παιδιά 4 ετών και άνω

Εισιτήρια:

Ενιαίο εισιτήριο: 8€

Άνεργοι: 3€

ΑμεΑ: ελεύθερη είσοδος

Προπώληση εισιτηρίων από την Τρίτη 30/11 στις 12.00, ηλεκτρονικά στον ιστότοπο της Ticket Services ή τηλεφωνικά στο 2107234567.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα μας

snfcc.org /ChristmasTales και στις σελίδες μας στα social media @SNFCC.

Ο σχεδιασμός, η κατασκευή και ο πλήρης εξοπλισμός του ΚΠΙΣΝ αποτελεί τη μεγαλύτερη μεμονωμένη δωρεά του ΙΣΝ. Τον Φεβρουάριο 2017, με την ολοκλήρωση της κατασκευής του, το ΙΣΝ παρέδωσε το ΚΠΙΣΝ στην Ελληνική Πολιτεία, τον νόμιμο ιδιοκτήτη του έργου. Παράλληλα, το ΙΣΝ ανακοίνωσε τη δέσμευσή του να συνεχίζει να υποστηρίζει έμπρακτα το ΚΠΙΣΝ για τα επόμενα πέντε χρόνια, με δωρεές ύψους έως €50 εκατομμυρίων για τη διοργάνωση ανοιχτών εκδηλώσεων και την κάλυψη λειτουργικών εξόδων, ενώ το 2019 το ΙΣΝ χρηματοδότησε επιπλέον τη δημιουργία πρόσθετων υποδομών: τον Θόλο στον Λαβύρινθο και τα Σιντριβάνια στο Κανάλι.

Επιπλέον πληροφορίες για το ΚΠΙΣΝ:

  • To χειμερινό ωράριο λειτουργίας είναι:
    • Πάρκο Σταύρος Νιάρχος: καθημερινά 06.00-00.00  
    • Κεντρική Υποδοχή: καθημερινά 09.00-22.00
    • Υποδοχή Κέντρου Επισκεπτών: καθημερινά 09.00-22.00

Οι ώρες λειτουργίας ενδέχεται να αλλάξουν λόγω των μέτρων κατά της COVID-19.

  • Σε όλους τους χώρους του ΚΠΙΣΝ διατίθεται δωρεάν WiFi: SNFCC-FREE-WIFI.
  • Εντός του ΚΠΙΣΝ λειτουργεί parking, χωρητικότητας 1000 θέσεων. Για περισσότερες πληροφορίες καθώς και για τον τιμοκατάλογο επισκεφθείτε το SNFCC.org.
  • Οι χώροι του ΚΠΙΣΝ, συμπεριλαμβανομένου του parking, είναι προσβάσιμοι σε ΑμεΑ και αμαξίδια.
  • Στους χώρους του ΚΠΙΣΝ λειτουργούν σημεία εστίασης στην Αγορά, στο Κέντρο Επισκεπτών, στον Φάρο και στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος.
  • Το ΚΠΙΣΝ κατέκτησε την πλατινένια Πιστοποίηση LEED ως Πράσινο Κτίριο, την υψηλότερη δυνατή διάκριση για περιβαλλοντικά και βιώσιμα κτίρια. Το σύστημα παρέχει πιστοποίηση ότι ένα κτίριο έχει σχεδιαστεί και κατασκευαστεί με βάση τις αρχές της αειφόρου δόμησης, με περιβαλλοντικά καινοτόμες πρακτικές αποσκοπώντας στην εξοικονόμηση ενέργειας, την ορθολογική χρήση του νερού, τη μείωση των εκπομπών CO2, τη βελτίωση της ποιότητας του εσωτερικού περιβάλλοντος, την ορθολογική διαχείριση των πόρων και την αντιμετώπιση των επιπτώσεών τους. Η πλατινένια πιστοποίηση του ΚΠΙΣΝ αποτελεί την πρώτη διάκριση αυτού του είδους για πολιτιστικό έργο τέτοιας κλίμακας στην Ελλάδα και την Ευρώπη.
ΚΠΙΣΝ Γιολάντα Μαρκοπούλου