Η γειτονική και πανέμορφη Ιταλία είναι μια από τις καλύτερες επιλογές για yachting έξω από τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας.

Οι περιοχές στα ιταλικά ύδατα ορίζονται ως εξής: η ακτογραμμή της Λιγουρίας γύρω από τη Γένοβα. τα νησιά της Τοσκάνης και την παρακείμενη ηπειρωτική χώρα, τα Ποντινά Νησιά, την περιοχή Αμάλφι και Cilento, τη βόρεια και νότια Σαρδηνία. Ιδανική για διακοπές με yacht είναι η Σικελία, καθώς και τα νησιά του Αιόλου. η Καλαβρία και η Αδριατική στην περιοχή γύρω από τη Βενετία.

Σαρδηνία

Η Σαρδηνία είναι τόσο μεγάλη, ποικιλόμορφη και πλούσια που θα ήταν αδύνατο να την ανακαλύψεις όλη ακόμη και κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού 14 ημερών. Αν ταξιδεύετε από τη βορειοανατολική Όλμπια, μπορείτε να κάνετε μια περιήγηση στα συχνά ακατοίκητα, άγρια ​​νησιά του Εθνικού Πάρκου La Maddalena, με τις πολυάριθμες όμορφες αμμώδεις παραλίες και τους απάνεμους κόλπους τους. Από εδώ, μπορείτε να πλεύσετε μέσα από το στενό του Bonifacio και να επισκεφθείτε το νησί της Κορσικής όπου θα βρείτε την εκπληκτική πόλη Bonifacio σκαρφαλωμένη σε έναν βράχο ψηλά πάνω από τη θάλασσα.

Ακόμη και στη νότια ακτογραμμή της Σαρδηνίας, θα ανακαλύψετε πολλούς απομονωμένους όρμους, φιόρδ και φιλόξενες παραλίες. Άλλα όμορφα σημεία για επίσκεψη είναι η περιοχή της Κόστα Ρέι στα νοτιοανατολικά του νησιού και η ακτογραμμή δυτικά του Κάλιαρι. Αν θέλετε να εμπλουτίσετε το ταξίδι σας με λίγο ψάρεμα ή καταδύσεις, αγκυροβολήστε στα νησιά Sant’Antioco ή San Pietro.

Το νότιο τμήμα της Σαρδηνίας κρύβει πολλά αρχαία απομεινάρια του πολύχρωμου παρελθόντος αυτού του νησιού. Η πιο διάσημη και πιο πολυτελής τουριστική περιοχή στη Σαρδηνία είναι χωρίς αμφιβολία η Σμαραγδένια Ακτή – Costa Smeralda – που βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα της Σαρδηνίας, βόρεια της Όλμπια.

Ιταλία
La Maddalena
Τα νησιά της Τοσκάνης & η παρακείμενη ηπειρωτική χώρα

Η καλύτερη τοποθεσία για yacht σε αυτήν την περιοχή είναι αναμφίβολα η Έλβα. Το συγκεκριμένο μέρος δεν είναι μόνο ο τόπος εξορίας του Ναπολέοντα, αλλά και ένα εκπληκτικό νησί που μπορείτε να εξερευνήσετε ξανά και ξανά. Υπάρχουν ασφαλή αγκυροβόλια με υπέροχες αμμώδεις παραλίες, τελεφερίκ στην ψηλότερη κορυφή που προσφέρει υπέροχη θέα, ρομαντικές μεσαιωνικές πόλεις (η κορυφή της λίστας είναι το Portoferraio) ή οι θύλακες των πλουσίων και των διάσημων όπου άνθρωποι όπως ο Roman Abramovich δένουν με σεμνά φορτηγάκια.

Η περιοχή των yachts της Τοσκάνης συνορεύει βόρεια με τον ποταμό Μάγκρα και νότια με την πόλη Τσιβιταβέκια. Εκτός από την Έλβα, περιλαμβάνει το νησί Capraia (πρώην ποινική αποικία και τώρα ένα φανταστικό σημείο καταδύσεων), το Pianosa, το Giglio (διαβόητο για την προσάραξη του Costa Concordia) και το Montecristo (το σκηνικό του The Count of Montecristo του Alexander Dumas ) που όλα αποτελούν μέρος του Εθνικού Πάρκου Αρχιπελάγους της Τοσκάνης.

Εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις, αυτά τα νησιά είναι βραχώδη, που υψώνονται απότομα από τη θάλασσα. Αντίθετα, η ηπειρωτική Τοσκάνη είναι γεμάτη από εύφορα βοσκοτόπια, οπωρώνες και αμπελώνες. Αυτή η γραφική περιοχή φιλοξενεί τον περίφημο Πύργο της Πίζας, σε απόσταση αναπνοής από τη μαρίνα, και τα σπιτικά ραβιόλια από σαφράν, τα οποία μπορείτε να απολαύσετε σε ένα από τα αυθεντικά εστιατόρια της Τοσκάνης.

Ιταλία
Tuscan
Η Σικελία και το νησί του Αιόλου

Η Σικελία είναι ένας κόσμος από μόνος της. Στα ανατολικά κυριαρχεί η Αίτνα, το πιο ενεργό ηφαίστειο στην Ευρώπη, και χωρίζεται από την Ιταλία με το στενό της Μεσσήνης. Αυτό το μαγευτικό νησί, αν και σε μεγάλο βαθμό ορεινό, είναι άφθονο με ελαιώνες εσπεριδοειδών, αμπελώνες και ελιές. Το Παλέρμο είναι πραγματικά μαγευτικό με τη δική του χαρακτηριστική γοητεία και πιθανότατα θα σαλπάρετε από το φυσικό του λιμάνι.

Πλέοντας κατά μήκος της βόρειας ακτογραμμής, δεν θα χάσετε την οροσειρά Appenino Siculo σε ύψος σχεδόν 2.000 μέτρων. Από την Αίτνα προς την κατεύθυνση του Βεζούβιου, η ηφαιστειακή ζώνη συμπληρώνεται από τα νησιά του Αιόλου όπου θα βρείτε το μαγευτικό και ακόμα ενεργό ηφαίστειο του όρους Στρόμπολι. Αυτά τα μικρά νησιά περιλαμβάνουν ενεργούς και εξαφανισμένους ηφαιστειακούς κώνους.

Εκτός από τις εκπληκτικές βόλτες δίπλα από τις ηφαιστειακές καμινάδες που καπνίζουν, θα έχετε την ευκαιρία να κάνετε μπάνιο στις ζεστές πισίνες και την ηφαιστειακή λάσπη που είναι μια υπέροχη εμπειρία. Τα καλύτερα λιμάνια για ιστιοπλοΐα προς το Λίπαρι είναι οι μαρίνες Porto Rosa και Milazzo, ενώ το νησί Vulcano απέχει μόλις τρεις ώρες με το πλοίο. Το Στενό της Μεσσήνης είναι ένας χώρος με ρυθμιζόμενη είσοδο και διέλευση. Για το λόγο αυτό, πρέπει να επικοινωνήσετε με το λιμενικό στο κανάλι 10 πριν εισέλθετε. Διαφορετικά, κινδυνεύετε να επιβληθεί πρόστιμο.

sikelia taxidiotikos odigos axiotheata diamoni eisitiria
Sicily
Καιρικές και κλιματικές συνθήκες

Χάρη στις Άλπεις, που λειτουργούν ως φυσικό εμπόδιο στην περιοχή ενάντια στην είσοδο ψυχρών ανέμων, ο κανόνας που πρέπει να ακολουθήσετε στην Ιταλία είναι ότι όσο πιο νότια πλεύσετε, τόσο πιο ζεστό θα είναι το κλίμα. Η Γένοβα τον Αύγουστο έχει κατά μέσο όρο 25°C, ενώ η θερμοκρασία στο Παλέρμο φτάνει περίπου τους 27°C.

Η διαφορά στις θερμοκρασίες της θάλασσας είναι παρόμοια – 23°C σε αντίθεση με 26°C. Το καλοκαίρι σημειώνονται κατά καιρούς καταιγίδες, που συνοδεύονται από ισχυρούς ανέμους και θαλασσοταραχή. Εμφανίζονται κυρίως κατά μήκος της ακτογραμμής, τυπικά για τα νότια της Σαρδηνίας, αλλά συνήθως διαρκούν μόνο λίγες ώρες.

Άνεμοι

Θα ακούσετε αυτά τα τέσσερα ονόματα σε σχέση με τους ανέμους και την πρόγνωση του καιρού στην Ιταλία: το Mistral, το Libeccio, το Tramontana και το Bora. Το Mistral, το οποίο γνωρίζουμε καλά από τα κροατικά νερά, πνέει κυρίως στην περιοχή της Κορσικής και της βόρειας Σαρδηνίας, από τα βόρεια ή τα βορειοδυτικά.

Ο Libeccio είναι λιγότερο γνωστός νοτιοδυτικός άνεμος που φυσά κυρίως στη Θάλασσα της Λιγουρίας και γύρω από την Κορσική στο βόρειο μισό του Τυρρηνικού Πελάγους. Φτάνει τακτικά σε δύναμη 5-8 της κλίμακας μποφόρ (BFT) και φέρνει βροχή, που συνήθως διαρκεί 1-4 ημέρες. Όσοι επισκέπτονται τη δυτική ακτογραμμή της Ιταλίας χειμώνα ή φθινόπωρο έχουν πολλές πιθανότητες να εξοικειωθούν με την Tramontana. Συχνά φθάνει σε ένταση καταιγίδας, ειδικά κοντά στην ορεινή ακτογραμμή, όπου μπορεί να γίνει πολύ θυελλώδης. Αυτός ο βορειοανατολικός άνεμος διαρκεί συνήθως 1-2 ημέρες.

Θα ζήσετε τον καυτό, νότιο άνεμο γνωστό ως Sirocco κυρίως στα νότια της Σαρδηνίας, της Σικελίας και στη νότια ηπειρωτική Ιταλία. Αυτό μπορεί επίσης να φτάσει σε δύναμη καταιγίδας και διαρκεί 2-5 ημέρες. Καθώς φυσά από τη Σαχάρα, περιέχει συχνά σωματίδια κόκκινης άμμου. Το Bora μπορεί να διαρκέσει έως και 22 ημέρες και επηρεάζει κυρίως τη βόρεια Αδριατική Θάλασσα. Γίνεται πιο αισθητός το χειμώνα και φυσάει από βορρά.

Άλλες περιοχές για yacht στην Ιταλία

Τα Ποντινά Νησιά

Παρά την ομορφιά τους, τα Pontine Islands συχνά παραβλέπονται από τους τουρίστες που φτάνουν για διακοπές στην Ιταλία. Αλλά το να είσαι στο ιστιοπλοϊκό σου δίνει την τέλεια ευκαιρία να τα εξερευνήσεις. Υπάρχει το νησί Κάπρι, με την απόκρημνη ακτογραμμή και την ορεινή πρωτεύουσα (προσβάσιμο με τελεφερίκ από το λιμάνι).

Οι όμορφες σπηλιές και οι ερημικοί κόλποι του είναι προσβάσιμοι μόνο με βάρκα. Ή το αειθαλές νησί Ischia, όπου θα ανακαλύψετε εκατοντάδες ιαματικές πηγές και τη λευκή εκκλησία Santa Maria del Soccorso με θέα στο Τυρρηνικό Πέλαγος. Ένα άλλο όμορφο νησί είναι η Πόνζα, που προσφέρει πολλά ασφαλή και ευρύχωρα αγκυροβόλια. Η Ρώμη, που βρίσκεται στην ηπειρωτική χώρα, προφανώς δεν χρειάζεται συστάσεις.

Σίγουρος προορισμός για όποιον αγκυροβολεί στην Ιταλία είναι η πολυσύχναστη Νάπολη με τον Βεζούβιο στα ανατολικά και την θαμμένη πόλη της Πομπηίας, που είναι και τα δύο κατάλληλα για ημερήσια εκδρομή.

Ιταλία
Capri
H ακτογραμμή της Λιγουρίας

Η βορειότερη περιοχή για yachting απλώνεται σε όλη τη διαδρομή από τα σύνορα της Γαλλίας μέχρι τις εκβολές του ποταμού Μάγκρα, με το κέντρο να είναι το μεγαλύτερο ιταλικό λιμάνι της Γένοβας. Είτε θα αγαπήσεις είτε θα μισήσεις τη Γένοβα. Οι δύο μαρίνες της βρίσκονται σε τέλεια τοποθεσία ακριβώς στο κέντρο αυτής της ζωντανής πόλης. Αλλά μην περιμένετε ότι η θάλασσα θα είναι καθαρή εδώ.

Όταν πλέετε μέσα, οι απέραντες κορυφές των Άλπεων είναι πίσω σας και μπροστά στο βάθος, προς την πλώρη σας, θα δείτε το περίγραμμα του άγριου νησιού της Κορσικής τυλιγμένο στην ομίχλη. Υπέροχο τοπίο προσφέρει η Riviera di Levante στα δυτικά της Γένοβας, όπου η γραφική ύπαιθρος συνδυάζεται με όμορφες, μεσαιωνικές πόλεις σε μεσογειακές παστέλ αποχρώσεις.

Ο διάσημος κόλπος La Spezia και οι εκβολές του ποταμού Μάγκρα φημίζονται επίσης για τη φυσική ομορφιά του. Πλέοντας κατά μήκος της δραματικής ακτογραμμής της περιοχής Cinque Terre, θα βρείτε πέντε εκπληκτικά, πολύχρωμα μικροσκοπικά χωριά στριμωγμένα στους απότομους βράχους.

Η ενετική λιμνοθάλασσα

Αυτή η μεγάλη, τραχιά λιμνοθάλασσα που απλώνεται γύρω από την πρωτεύουσα της (Βενετία), δημιούργησε μια φυσική ασπίδα ενάντια στους επιτιθέμενους στην αρχαία ρωμαϊκή περίοδο. Πλέον, μπορείτε να πλεύσετε γύρω από τα πολλά διαφορετικά νησιά της, όπου οι ντόπιοι Βενετοί δραπετεύουν από τους τουρίστες για να απολαύσουν ένα πικνίκ -για παράδειγμα, στο σπάνια επισκέψιμο νησί Sant’ Erasmo, έναν παράδεισο λαχαναγορών και γνωστό για την άφθονη συγκομιδή αγκινάρων και τα σπαράγγια, ή το νησί Burano, όπου μπορείτε να ζωντανέψετε το ταξίδι σας δοκιμάζοντας το φαγητό και επισκεπτόμενοι τα περίφημα υαλουργεία.

Ιταλία
The Venetian Lagoon
Amalfi και Cilento

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, το Αμάλφι ήταν μια ισχυρή και διάσημη ναυτική δύναμη στην Ιταλία κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα, η οποία μπόρεσε να καταστροφή μόνο από το «χτύπημα του εγκέλαδου» τον 14ο αιώνα. Οι δονήσεις που προκάλεσαν έκαναν το μεγαλύτερο μέρος της πόλης να πέσει στη θάλασσα.

Βουνά, όμορφα τοπία και μικρά χωριουδάκια χτισμένα στους βράχους που καλύπτουν την ακτογραμμή χαρακτηρίζουν αυτήν την περιοχή. Ακριβώς στην περιοχή Αμάλφι, κοντά στα μικρά νησάκια Li Galli, οι σειρήνες παρέσυραν τον μυθικό Οδυσσέα στα βράχια με το μαγευτικό τους τραγούδι.

Η περιοχή Cilento είναι ουσιαστικά ένα τεράστιο εθνικό πάρκο διάσπαρτο με ιστορικά χωριά όπου οι άνθρωποι εξακολουθούν να ζουν όπως ζούσαν τις περασμένες δεκαετίες. Και αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, καθώς η περιοχή προσελκύει μόνο λίγους τουρίστες.

Ιταλία
Amalfi
Το Ιόνιο Πέλαγος

Όταν κατευθύνετε το yacht σας προς τον Κόλπο του Τάραντα και πλέετε πέρα από της ηπειρωτικής της Ιταλίας, θα βρίσκεστε σε ιταλικά νερά στα οποία συχνάζουν λιγότεροι ιστιοπλόοι. Το τμήμα της νότιας ακτογραμμής της Καλαβρίας είναι γεμάτο από απότομα βουνά και άγριους βράχους, ενώ η ακτογραμμή της Απουλίας διαθέτει ηλιόλουστες πεδιάδες και κυματιστούς λόφους.

Ολόκληρο το ιταλικό Ιόνιο Πέλαγος έχει, ωστόσο, ένα κοινό χαρακτηριστικό: εκπληκτικά μεγάλες αμμώδεις παραλίες που παραμένουν σχεδόν εντελώς ερημικές. Αυτή η περιοχή είναι επίσης κατάλληλο μέρος για να αγκυροβολήσετε, όταν ταξιδεύετε προς την Κροατία, το Μαυροβούνιο ή την Ελλάδα.

Η Νότια Αδριατική Θάλασσα 

Αυτό το τμήμα της Ιταλίας είναι η ακτογραμμή από την άκρη της «φτέρνας» (μύτη της Ιταλίας) μέχρι το λιμάνι του Μπρίντιζι. Υπάρχουν μόνο έξι λιμάνια εδώ. Η συγκεκριμένη περιοχή είναι επίσης ένα εξαιρετικό σημείο για να σταματήσετε και να ξεκουραστείτε με το σκάφος σας για όσους διασχίζετε το Ιόνιο Πέλαγος με κατεύθυνση τα κροατικά παράλια, το Μαυροβούνιο ή την Ελλάδα.