Όλο και περισσότεροι Ρώσοι επιλέγουν ταξίδια σε ευρωπαϊκές χώρες προκειμένου να εμβολιαστούν και να αποκτήσουν το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό, ώστε να ταξιδεύουν ελεύθερα σε όλο τον κόσμο. Υπενθυμίζεται ότι τα ρωσικά εμβόλια κατά του COVID-19 δεν αναγνωρίζονται από τον ΠΟΥ, καθώς και από τις αρμόδιες αρχές της ΕΕ και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο “εμβολιαστικός τουρισμός” παρουσιάζει σημαντική αύξηση από τον Οκτώβριο και μετά και εσχάτως πρόγραμμα για ταξίδι με εμβόλιο και στην Ελλάδα κατάρτισε και προωθεί το τουριστικό πρακτορείο Russian Express.

Για τους πελάτες του που αγοράζουν όλο το πακέτο υπηρεσιών το εμβόλιο προσφέρεται δωρεάν. Το Russian Express παρέχει υπηρεσίες ενός ρωσόφωνου βοηθού και πλήρη υποστήριξη – από την εγγραφή έως την προσκόμιση του πιστοποιητικού εμβολιασμού. Οι ενδιαφερόμενοι Ρώσοι πρέπει να κάνουν κράτηση τουλάχιστον 2-3 εβδομάδες πριν από την αναχώρηση, καθώς απαιτείται επιβεβαίωση του ραντεβού για τον εμβολιασμό.

Εκπρόσωποι του ταξιδιωτικού πράκτορα εξήγησαν επίσης ότι η αυτοεγγραφή των ενδιαφερομένων Ρώσων για εμβολιασμό στη χώρα μας δεν παρέχει καμία εγγύηση ότι θα πραγματοποιηθεί

Όσοι, πάντως, Ρώσοι θέλουν να εμβολιαστούν χωρίς να αγοράσουν το πλήρες ταξιδιωτικό πακέτο, το τουριστικό πρακτορείο φροντίζει για όλη τη διαδικασία με κόστος 510 ευρώ (περιλαμβάνοντας βεβαίως και το ραντεβού για εμβολιασμό και τη συνακόλουθη υποστήριξη).

Σύμφωνα με το Russian Express, στην Ελλάδα, οι τουρίστες μπορούν να εμβολιαστούν κατά του COVID-19 σε δημόσια ιατρικά κέντρα που είναι ειδικά σχεδιασμένα για εμβολιασμό στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

Όπως ενημερώνει το ταξιδιωτικό γραφείο, η Ελλάδα εκδίδει πιστοποιητικό ευρωπαϊκού τύπου, το οποίο ισχύει στην Ευρώπη και σε άλλες χώρες όπου το επιλεγμένο εμβόλιο είναι επίσημα αναγνωρισμένο. Τη 14η ημέρα μετά τον εμβολιασμό, οι πελάτες λαμβάνουν μια ειδοποίηση στο κινητό τους τηλέφωνο σχετικά με τη δυνατότητα λήψης ενός ηλεκτρονικού Green Pass – ένα πιστοποιητικό που επιβεβαιώνει τον εμβολιασμό και επιτρέπει την απρόσκοπτη μετακίνηση σε όλη την ΕΕ για έξι μήνες. 

Αφού συμπληρώσει ηλεκτρονικές φόρμες, ένας τουρίστας λαμβάνει έναν κωδικό QR, ο οποίος ελέγχεται στα σύνορα χρησιμοποιώντας μια εφαρμογή για κινητά. Το έγγραφο θα αναφέρει τις λεπτομέρειες του εμβολιασμού και τα στοιχεία του ιδιοκτήτη του.

Εμβολιαστικές εκδρομές στην Ελλάδα διάρκειας 3 και 4 ημερών παρουσιάζονται στις προσφορές του «Russian Express». Το κόστος των ξεναγήσεων, που περιλαμβάνουν περιήγηση στα αξιοθέατα της Θεσσαλονίκης, απευθείας πτήση από τη Μόσχα στη Θεσσαλονίκη (Πέμπτες και Παρασκευή), εμβολιασμούς, συνοδεία ρωσόφωνου βοηθού, όλες τις μεταφορές, ξεκινά από 71.300 ρούβλια. ανά άτομο για διαμονή σε ξενοδοχείο 3 *. Ο ταξιδιωτικός πράκτορας προσφέρει επίσης προγράμματα χωρίς πτήση: σε αυτήν την περίπτωση, το κόστος ξεκινά από 51.140 ρούβλια. ανά άτομο.

Όσοι Ρώσοι το επιθυμούν μπορούν να παρατείνουν τη διαμονή τους στην Ελλάδα, κλείνοντας επισκέψεις σε άλλα μέρη ή και επιλέγοντας εσωτερικές πτήσεις οποιαδήποτε μέρα της εβδομάδας για να συνδυάσουν το ταξίδι εμβολίου με ξεκούραση και εκδρομές.

Ο τουριστικός πράκτορας PAX σχεδιάζει επίσης να ξεκινήσει εκδρομές εμβολίων στην Ελλάδα.

Όπως ανέφεραν εκπρόσωποι του Russian Express, η ζήτηση για ταξίδια εμβολιασμού έχει τριπλασιαστεί στη Σερβία τον Οκτώβριο, έναντι του Σεπτεμβρίου και έχει δεκαπλασιαστεί στην Κροατία. “Κατά μέσο όρο, λαμβάνουμε 60-70 αιτήσεις την ημέρα”, δήλωσαν εκπρόσωποι του τουριστικού πράκτορα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, αυξημένη ζήτηση για εμβόλια στο εξωτερικό παρατηρείται από Ρώσους μεσήλικες (για επαγγελματικά ταξίδια) και ηλικιωμένους 65+, που εμβολιάζονται για ένα πιθανό ταξίδι στα παιδιά τους στην Ευρώπη. Επίσης, οι αθλητές επιδιώκουν ένα ξένο αναγνωρισμένο διεθνώς εμβόλιο, προκειμένου να συμμετάσχουν σε διεθνείς αγώνες. Οι περισσότεροι Ρώσοι  κάνουν αίτηση για εμβολιασμούς στην Ευρώπη (Εμβολιαστικός Τουρισμός) προκειμένου να μπορούν να μετακινούνται ελεύθερα σε όλο τον κόσμο.