Επτά φιναλίστ φιλοδοξούν να γίνουν μία από τις δύο ευρωπαϊκές πρωτεύουσες του Έξυπνου Τουρισμού 2022.  Υποψήφιες είναι Βαλένθια, Πάλμα, Μπορντό, Κοπεγχάγη, Δουβλίνο, Φλωρεντία, Λιουμπλιάνα. Ο έξυπνος τουρισμός, αναφέρεται σε πολύ συγκεκριμένες κατηγορίες στις οποίες αξιολογούνται οι υποψήφιες πόλεις.  Αυτή η πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στοχεύει να αναδείξει τα επιτεύγματα των πόλεων της ηπείρου σε τέσσερις τομείς.

  • Προσβασιμότητα.
  • Βιωσιμότητα.
  • Ψηφιοποίηση και πολιτιστική κληρονομιά.
  • Δημιουργικότητα.

Επτά πόλεις, δύο νικητές

Έξυπνου Τουρισμού 2022

Βαλένθια, Πάλμα, Μπορντό, Κοπεγχάγη, Δουβλίνο, Φλωρεντία και Λιουμπλάνα  φιλοδοξούν να γίνουν μία από τις δύο ευρωπαϊκές πρωτεύουσες του Έξυπνου Τουρισμού 2022. Πρόκειται για πρωτοβουλία της ΕΕ που στοχεύει να αναδείξει τα επιτεύγματα των πόλεων της ηπείρου για την προσβασιμότητα, τη βιωσιμότητα, την ψηφιοποίηση και πολιτιστική κληρονομιά και τη δημιουργικότητα

Αυτές οι επτά πόλεις -τόσο τόσο διαφορετικές μεταξύ τους- επιλέχθηκαν ανάμεσα σε 30 υποψηφιότητες από 16 χώρες.  Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι τοπικές αρχές αναζητούν τη σφραγίδα ποιότητας ενός διαγωνισμού τρίτης έκδοσης.  Το βραβείο έχει ήδη απονεμηθεί στο Ελσίνκι και τη Λυών, το 2019 και στο Γκέτεμποργκ και τη Μάλαγα, το 2020.

Το έπαθλο που θα λάβουν οι δύο νικητές είναι η υποστήριξη ειδικών επικοινωνίας για την παραγωγή διαφημιστικού υλικού και την οργάνωση δραστηριοτήτων. Αυτά θα διευκολύνουν την προβολή τους σε ευρωπαϊκό επίπεδο.  Ο έξυπνος τουρισμός σχετίζεται με την καινοτόμο, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς τουριστική ανάπτυξη.

Οι νικητές θα ανακοινωθούν τον προσεχή Νοέμβριο. Μέχρι τότε οι εκπρόσωποι των φιναλίστ θα παρουσιάζουν τα προγράμματα και τις προβλέψεις τους για το 2022 στην Ευρωπαϊκή Κριτική Επιτροπή, τον ενδιάμεσο οργανισμό ταξινόμησης. Η Συνοπτική Ορθή Πρακτική θα χρησιμοποιείται ως αναφορά πρότυπο από τους αιτούντες.  Θα περιλαμβάνει μια λίστα λειτουργιών προσβάσιμων σε όλους τους ανθρώπους που εφαρμόζονται σε βασικές αστικές δημόσιες υπηρεσίες. 

Περιλαμβάνει επίσης πρωτοβουλίες όπως μια κάρτα πολλαπλών χρήσεων στην Κοπεγχάγη, η οποία επιτρέπει την πρόσβαση στα περισσότερα μουσεία και αξιοθέατα της πόλης και πρόσβαση στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Έξυπνου Τουρισμού 2022

Το έπαθλο που θα λάβουν οι δύο νικητές είναι η υποστήριξη ειδικών επικοινωνίας για την παραγωγή διαφημιστικού υλικού και την οργάνωση δραστηριοτήτων. Αυτά θα διευκολύνουν την προβολή τους σε ευρωπαϊκό επίπεδο

Πώς έγινε η επιλογή των 7

Εστιάζοντας στο 2022, η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τονίζει ότι η πόλη της Βαλένθια “έχει πρωτοποριακή αρχιτεκτονική, μια φουτουριστική Πόλη Τεχνών και Επιστημών”, καθώς και το γεγονός ότι “ο τουριστικός της τομέας απασχολεί περισσότερους από 30.000 επαγγελματίες”. 

Τονίζει επίσης τις “καινοτόμες πρακτικές” που εφαρμόζονται για τη μέτρηση του αποτυπώματος άνθρακα της τουριστικής δραστηριότητας.

Από την άλλη πλευρά, η Πάλμα, επισημαίνει τις ανησυχίες για την προσβασιμότητα και την περιβαλλοντική πιστοποίηση των παραλιών της. Καθώς και την ανάπτυξη τεχνολογίας που επιτρέπει την πρόβλεψη της κατάληψης χώρων αναψυχής. 

Αναφέρει επίσης την προσπάθεια επαναχρησιμοποίησης του νερού, μεταξύ άλλων υγιεινών πρακτικών για την προστασία των αστικών δασών. Το γαλλικό Μπορντό, η μεγαλύτερη περιοχή στον κόσμο που έχει καταγραφεί στην UNESCO με 347 μνημεία, αξιοποιεί τους υπάρχοντες πόρους της και τους επανατοποθετεί για να ωθήσει τις έξυπνες τουριστικές πρακτικές της στην κορυφή. 

Ένα παράδειγμα αυτού είναι το οικοσύστημα του Δαρβίνου, με συλλογικό προσανατολισμό προς μια πράσινη οικονομία. Αυτός ο πρώην στρατώνας τώρα ένας από τους πιο επισκέψιμους χώρους στο Μπορντό. Φιλοξενεί ένα αστικό αγρόκτημα και το μεγαλύτερο εστιατόριο με βιολογικά προϊόντα στη Γαλλία, όλα δείχνουν έναν τρόπο «διαφορετικής κατανάλωσης».

Η Κοπεγχάγη στη Δανία από την άλλη στοχεύει να είναι η πρώτη πρωτεύουσα στον κόσμο με ουδέτερο CO2 έως το 2025. Η νέα εφαρμογή Planet Copenhagen θα συμβάλει σε μια βιώσιμη επίσκεψη. Η εφαρμογή θα επισημάνει βιώσιμες εμπειρίες και μεταφορές για να κάνει τη βιώσιμη επιλογή την πιο εύκολη.  Επιπλέον, τα εμβληματικό λιμάνι της μεταφέρει έως και 700.000 επιβάτες ετησίως και τροφοδοτείται αποκλειστικά από ηλεκτρική ενέργεια. 

Το πρόσφατα ανοιχτό Μουσείο της Κοπεγχάγης χρησιμοποιεί νέα τεχνολογία για να εμπλουτίσει την εμπειρία των επισκεπτών. Πλέον οι επισκέπτες μπορούν να βιώσουν τρισδιάστατα μοντέλα ιστορικών στοιχείων και ένα νέο διαδραστικό μοντέλο πόλης που δημιουργήθηκε με τεχνολογία λέιζερ και ήχο.

Λιουμπλιάνα
Έξυπνου Τουρισμού 2022

Το 2020, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δουβλίνου, το Failte Ireland και το Smart Dublin συγκεντρώθηκαν για να ξεκινήσουν μια νέα στρατηγική συνεργασία. Το πρώτο και δικό τους Πρόγραμμα Έξυπνου Τουρισμού της πόλης. Ο στόχος αυτού του προγράμματος είναι να καταστήσει το Δουβλίνο έναν έξυπνο τουριστικό προορισμό και να αξιοποιήσει την ευκαιρία να συνδυάσει την τεχνογνωσία της πόλης στην τεχνολογία, τον τουρισμό και τη συνεργασία έξυπνων πόλεων. 

Συγκεντρώνοντας τις έξυπνες τουριστικές προσπάθειες τους, το Δουβλίνο έχει ξεκινήσει μια σειρά έργων και επενδύσεων σε βασικές ιδέες και υποδομές. Αυτές έχουν σχεδιαστεί για να ενισχύσουν την εμπειρία των επισκεπτών μέσω προοδευτικής συνεργασίας τόσο με εσωτερικούς όσο και με εξωτερικούς εταίρους.

Η Φλωρεντία στην Ιταλία έχει εφαρμόσει πολύγλωσσες εφαρμογές και πόρους. Έχει προχωρήσει στην αλλαγή των παλαιότερων και πιο απαιτητικών περιοχών της πόλης, για να αυξήσει την προσβασιμότητα.  Η Φλωρεντία έχει τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή περιοχή πεζών στο κέντρο της πόλης και τον μεγαλύτερο αριθμό θέσεων στάθμευσης για άτομα με ειδικές ανάγκες στην Ιταλία.

Έχει επενδύσει στον εκσυγχρονισμό του δικτύου μεταφορών και της υποδομής του, καθώς και στην προώθηση της φιλικής προς το περιβάλλον συμπεριφοράς, αυξάνοντας την ευαισθητοποίηση σχετικά με τις συνέπειες ορισμένων μεταφορικών συνηθειών.

Η Σλοβενία η Λιουμπλιάνα κυκλοφόρησε την έξυπνη κάρτα URBANA και την εφαρμογή URBANA. Χρησιμοποιούνται σε δημόσια λεωφορεία, στο σύστημα κοινής χρήσης ποδηλάτων, για τα τέλη στάθμευσης καθώς και στις βόλτες με τελεφερίκ στο Κάστρο της πόλης.  Η Λιουμπλιάνα διαθέτει επί του παρόντος πάνω από 300 χιλιόμετρα ποδηλατόδρομων, οι οποίοι αυξάνονται συνεχώς. 

Έξι ηλεκτρικά οχήματα για ηλικιωμένους και άτομα με ειδικές ανάγκες βρίσκονται επίσης στην πόλη. Αυτά προσφέρουν δωρεάν βόλτες στο κέντρο. Με ένα ηλεκτρικό τρένο χωρίς εκπομπές ρύπων άτομα με ειδικές ανάγκες να ξεναγούνται με ακουστικά στα αξιοθέατα. Επίσης, η εφαρμογή Ljubljana Wheelchair App παρέχει πληροφορίες για περισσότερες από 130 τοποθεσίες προσβάσιμες σε αναπηρικά αμαξίδια.

24 25 exypnes poleis
Έξυπνου Τουρισμού 2022 https://itnnews.gr/2021/10/itn-issue-12/