Ο Υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας επισκέφθηκε σήμερα τα γραφεία της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας.

Εκεί ο Β. Κικίλιας πραγματοποίησε σύσκεψη εργασίας με τον Πρόεδρο Γιώργο Καρανίκα και αντιπροσωπεία της ΕΣΕΕ αποτελούμενη από τον Γενικό Γραμματέα της ΕΣΕΕ Νίκο Μπόνη, τον Γ΄ Αντιπρόεδρο της ΕΣΕΕ και Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρο Καφούνη, τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΣΕΕ Κωνσταντίνο Μουζακίτη και Εύη Αποστολάκη, τη Διευθύντρια του ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ Βάλια Αρανίτου, τον Διευθυντή του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σωτήρη Αντωνίου και τον Επιστημονικό Συνεργάτη του ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ Μανώλη Μανιούδη.

Ο Υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ευχαριστώ πάρα πολύ τον Πρόεδρο της ΕΣΕΕ για τη φιλοξενία. Είχα την ευκαιρία να ακούσω πολύ ενδιαφέρουσες απόψεις.

Οι Έλληνες πάντα ανά τους αιώνες ήταν έμποροι, είναι μέσα στη φύση μας. Ο Τουρισμός και το Εμπόριο είναι άρρηκτα συνδεδεμένα στις τουριστικές περιοχές της χώρας, όπου αναπτύσσονται σημαντικές πρωτοβουλίες εμπορικού ενδιαφέροντος.

Η πρωτογενής παραγωγή μέσα από το εμπόριο, η μεταποίηση, η αργυροχρυσοχοΐα και άλλοι κλάδοι, είναι εξαιρετικοί τρόποι εξωστρέφειας, ανάπτυξης και προβολής του τουριστικού μας προϊόντος.

Αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες για να ενισχύσουμε το city break, στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στο Ηράκλειο και σε άλλες μεγάλες πόλεις.

Το ίδιο θα κάνουμε και σε αμιγείς τουριστικές περιοχές, τα νησιά μας, όπου φιλοδοξούμε να μπορούν οι επισκέπτες μας να έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν, να ψωνίσουν, να καταναλώσουν τα ελληνικά ποιοτικά προϊόντα, σε πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από τους 1-2 καλοκαιρινούς μήνες.

Ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ Γιώργος Καρανίκας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η συνάντηση με τον Υπουργό Τουρισμού κ. Κικίλια μάς έδωσε την ευκαιρία να επισημάνουμε πως αντί για την επιστροφή μετά την πανδημία στην πρότερη “κανονικότητα της ανισορροπίας” στις σχέσεις τουρισμού – εμπορίου, απαιτείται η χάραξη μίας νέας, αναπτυξιακής τουριστικής πολιτικής, που θα βασίζεται σε νέα “χαρτογράφηση” και διασύνδεση των δύο κλάδων.

Ως καταλύτη επιτυχίας αυτής της νέας αρχής για τον τουρισμό και το εμπόριο, προτείνουμε τη νομική κατοχύρωση της τουριστικής εμπορικής επιχείρησης. Η θέσπιση της θα διορθώσει μία διαχρονική στρέβλωση στο εμπορικό-τουριστικό επιχειρείν, που κατέστη εξόφθαλμη λόγω της πανδημίας.

Παράλληλα, εξυπηρετεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις ανάγκες που θα προκύψουν το αμέσως επόμενο διάστημα για σημαντικές επενδύσεις και συνέργειες στους δύο κορυφαίους οικονομικούς κλάδους, τις οποίες προτάσσει και το Ταμείο Ανάκαμψης.

Β. Κικίλιας ΕΣΕΕ