Με τεστ αντιγόνου αντί για PCR θα εξετάζονται οι πλήρως εμβολιασμένοι ταξιδιώτες των χωρών εκτός κόκκινης λίστας από τις 24 Οκτωβρίου, κατά τη στιγμή της άφιξής τους στη Βρετανία.

Έπειτα από οριστική απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης, οι πλήρως εμβολιασμένοι ταξιδιώτες που φτάνουν στη Βρετανία από χώρες όπου δεν περιλαμβάνονται στην «κόκκινη» λίστα, θα τους ζητείται να πραγματοποιούν τεστ αντιγόνου μετά την άφιξή τους και όχι το πολύ δαπανηρό PCR τεστ.

Το συγκεκριμένο τεστ, αν και ονομάζεται «τεστ 2ης ημέρας», μπορεί στην πραγματικότητα να γίνει την ημέρα άφιξης στη Βρετανία (ημέρα 0) ή δυο μέρες μετά, που σημαίνει ότι ο ταξιδιώτης έχει στη διάθεσή του ουσιαστικά 3 ημέρες για να κάνει την εξέταση αντιγόνου.

Η αλλαγή αυτή ισχύει τόσο για τους πλήρως εμβολιασμένους ταξιδιώτες, όσο και για τους περισσότερους ανήλικους ταξιδιώτες που φτάνουν στην Αγγλία από χώρες εκτός κόκκινης λίστας.

Τα τεστ θα είναι διαθέσιμα για κράτηση μέσω μιας λίστας ιδιωτικών παρόχων στον ιστότοπο GOV.UK, από τις 22 Οκτωβρίου, όπου οι επιβάτες θα πρέπει να τραβήξουν μια φωτογραφία το τεστ και την αναφορά κράτησης που παρέχεται από τον ιδιωτικό πάροχο και να τα στείλουν πίσω για να επαληθεύσουν το αποτέλεσμα. Αλλιώς με την άφιξή τους στην Βρετανία, μπορούν να απευθυνθούν στα ειδικά κέντρα που υπάρχουν στα περισσότερα αεροδρόμια της χω΄ρας, ώστε να υποβληθούν εκείνη τη στιγμή σε τεστ αντιγόνου.

PCR
Τα τεστ αντιγόνου θα αντικαταστήσουν τα PCR τεστ της 2ης ημέρας για τους επιβάτες που ταξιδεύουν στη Βρετανία

Η απόφαση αυτή της βρετανικής κυβέρνησης ανακούφισε ολόκληρη τη βιομηχανία των αερομεταφορών, με τον Τιμ Άλντερσλεϊντ, διευθύνοντα σύμβουλο της Airlines UK, να λέει ότι: «Αυτά είναι υπέροχα νέα και είμαστε στην ευχάριστη θέση να αφήσουμε πίσω ένα κρίσιμο εξάμηνο, καθώς τώρα θα είναι τεράστια ανακούφιση για τις οικογένειες που θέλουν οπωσδήποτε να «αποδράσουν» φθινόπωρο

Οι εμβολιασμένοι επιβάτες δεν χρειάζεται να κάνουν ένα ακριβό τεστ PCR όταν επιστρέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, κάτι που θα μειώσει περαιτέρω το κόστος ταξιδιού. Αυτό προστίθεται στα θετικά νέα της περασμένης εβδομάδας με τη σημαντική μείωση της κόκκινης λίστας και την ανακοίνωση περαιτέρω αμοιβαίας αναγνώρισης των εμβολίων, που μαζί όλα αυτά αποτελούν ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για την αναγκαία ανάκαμψη του τομέα μας”.

Στο παρελθόν, το βρετανικό σύστημα των PCR τεστ δέχθηκε επικριτικά σχόλια για την υπέρ-τιμολόγηση των τεστ που θεωρήθηκε εκμεταλλεύσιμη, καθώς ο μέσος έλεγχος θα κόστιζε 75 £ (89 €) ανά άτομο, μια τετραμελής οικογένεια θα έπρεπε να πληρώσει τουλάχιστον 300 £ (355 €), επιπλέον των πτήσεων και των καταλυμάτων για διακοπές μόλις μιας εβδομάδας.

PCR
Ευκολότερες οι διεθνείς αφίξεις στη Βρετανία

Οι νέοι κανόνες ισχύουν επί του παρόντος μόνο στην Αγγλία – όχι ακόμα στη Σκωτία, την Ουαλία ή τη Βόρεια Ιρλανδία, καθώς η πολιτική για τα ταξίδια μεταφέρεται στα έθνη του Ηνωμένου Βασιλείου.

Υπενθυμίζεται ότι τα Self και Rapid τεστ δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ταξίδια, ενώ όσοι ταξιδιώτες φτάνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο από χώρες της κόκκινης λίστας πρέπει να παραμείνουν σε ξενοδοχεία καραντίνας για 10 ημέρες και να κάνουν τεστ PCR την ίδια μέρα ή δύο μέρες μετά την άφιξή τους στη χώρα, καθώς και την ημέρα άφιξης ή μετά την 8η ημέρα καραντίνας. Αυτά περιλαμβάνονται στο πακέτο του ξενοδοχείου του ταξιδιώτη.