Άρχισε η περίοδος υποβολής ενδιαφέροντος για την εκπαίδευση νέων στις 7 Πειραματικές Επαγγελματικές Σχολές Μαθητείας του ΟΑΕΔ, στον κλάδο του τουρισμού και της φιλοξενίας.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και να κατέχουν απολυτήριο τίτλο Γυμνασίου, καθώς και γνώση ξένης γλώσσας σε επίπεδο Β2.

Τα προγράμματα, που υποστηρίζονται από το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο και το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ), θα υλοποιηθούν στις (Π. ΕΠΑΣ) Μαθητείας του ΟΑΕΔ στις εξής πόλεις:

– Αθήνα                    ΕΠΑΣ ΚΑΛΑΜΑΚΙΟΥ

– Ηράκλειο Κρήτης    ΕΠΑΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ

– Θεσσαλονίκη          1η ΕΠΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

– Πάτρα                    ΕΠΑΣ ΠΑΤΡΑΣ

– Ρόδο                      ΕΠΑΣ ΡΟΔΟΥ

– Μυτιλήνη               ΕΠΑΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ (ΛΕΣΒΟΣ)

– Κέρκυρα                ΕΠΑΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε τρεις ειδικότητες και πιο συγκεκριμένα:

  • Του τεχνίτη μαγειρικής τέχνης
  • Του τεχνίτη επισιτισμού
  • Του υπαλλήλου υποδοχής πελατών ξενοδοχείου

Οι Πειραματικές ΕΠΑΣ εφαρμόζουν το σύστημα της διττής επαγγελματικής εκπαίδευσης, συνδυάζοντας, σε διάστημα δύο ετών, τη θεωρητική και εργαστηριακή εκπαίδευση με τη μαθητεία. Στον πρώτο κύκλο σπουδών, το θεωρητικό και εργαστηριακό μέρος της εκπαίδευσης θα πραγματοποιηθεί στις σχολές από Νοέμβριο 2021 έως Απρίλιο 2022, για να ακολουθήσει η υλοποίηση της μαθητείας, που θα λάβει χώρα σε διακεκριμένες  ξενοδοχειακές επιχειρήσεις 4 και 5 αστέρων, σε όλη την Ελλάδα, κατά την τουριστική σεζόν (Μάιος 2022 – Οκτώβριος 2022).

Τον Νοέμβριο 2022 θα αρχίσει το 2ο έτος, ενώ στο τέλος της εκπαίδευσης, οι νέοι θα έχουν τη δυνατότητα συμμετοχής στις «γερμανικές εξετάσεις», ώστε να λάβουν πιστοποίηση από την Κεντρική Ένωση Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων Γερμανίας (DIHK) και το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο.

Η μαθητεία των εκπαιδευομένων στις ξενοδοχειακές μονάδες είναι εξασφαλισμένη κι η επιλογή τους θα γίνεται στο πλαίσιο συνεντεύξεων με εκπροσώπους των ξενοδοχειακών ομίλων, που συμμετέχουν στο πρόγραμμα εκπαίδευσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τα έτη 2013-2017, ο ΟΑΕΔ και το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο υλοποίησαν το πιλοτικό πρόγραμμα διττής επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης MENDI. Το πρόγραμμα εφαρμόστηκε σε δύο σχολές του ΟΑΕΔ στην Αθήνα και το Ηράκλειο Κρήτης με ιδιαίτερα ενθαρρυντικά αποτελέσματα, αφού το 97% των 140 αποφοίτων εργάζεται σήμερα σε υπεύθυνες θέσεις στον ξενοδοχειακό τομέα.

Για περισσότερες πληροφορίες αλλά και για υποβολή ενδιαφέροντος, κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να ανατρέξει στην ιστοσελίδα του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου: https://griechenland.ahk.de/gr/ekpaideysi/peiramatikes-epas-toyrismoy ή να απευθυνθεί στο τηλ. 2170002030 και στην ηλεκτρονική διεύθυνση: info(at)dual.com.gr.

ΟΑΕΔ-7
ΟΑΕΔ-7-1