Ο Δήμος Κερατσινίου – Δραπετσώνας και οι Μωβ Εκδόσεις σας προσκαλούν στην παρουσίαση του μυθιστορήματος του Ντίνου Διον. Γκιώνη «Για λόγους τιμής», τη Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2021 και ώρα 19.30, στο θέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου «Αντώνης Σαμαράκης», Μικράς Ασίας 24, Ταμπούρια – Κερατσίνι.*

Έμφυλη βία θα μπορούσε να είναι ο εύστοχος υπότιτλος του πρώτου μυθιστορήματος των ΜΩΒ εκδόσεων. Ο συγγραφέας Ντίνος Διον. Γκιώνης μέσα από τις σελίδες του πρώτου του συγγραφικού έργου θίγει το ζήτημα της γυναικείας κακοποίησης σε μια κοινωνία όπου η γυναίκα ως μάνα, αδελφή, σύζυγος ή ερωμένη αποτελεί το στοχοποιημένο θύμα εκφυλισμένων κοινωνικών συμβάσεων.

Με έντεχνο τρόπο σχολιάζει τις κοινωνικές συνθήκες που υπάρχουν μέχρι και σήμερα οι οποίες παρουσιάζουν τους θύτες ως θύματα. Η τιμή, ζήλεια, κτητικότητα είναι τα «ευαίσθητά» σημεία της πατριαρχίας, τα άλλοθι τους απέναντι στη βίας και την παραβατικότητας τους. Οι γυναικοκτονίες που γίνονται καθημερινά διπλά μας και η κοινωνία αρνείται να τις ονομάσει. Μονάχα σιωπά και υποστηρίζει πως η «αγάπη» και το «πάθος» θόλωσαν τα μυαλά τους σαν να ήταν ένα ρομαντικό μυθιστόρημα.

proskilsi
Εκδόσεις Μωβ

Θα μιλήσουν:

Στέλλα Μιχάλογλου, αντιδήμαρχος Κερατσινίου – Δραπετσώνας

Κατερίνα Μαυρομιχάλη, επιμελήτρια της έκδοσης

Έλενα Βράιλα, κοινωνιολόγος

Αποσπάσματα θα διαβάσει η Αναστασία Μητρούση

Την εκδήλωση θα πλαισιώσουν οι μουσικοί Γιάννης Λάρδης (κιθάρα) και Ντίνος Χερουβείμ (μπουζούκι)

* Η είσοδος στον χώρο θα γίνεται με την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης

Επισυνάπτονται η πρόσκληση, η φωτογραφία εξωφύλλου και το δελτίο τύπου της έκδοσης.

Εκδόσεις Μωβ – «Για λόγους τιμής» ΠΛΟΚΗ

Ο Άγγελος, διακεκριμένος καθηγητής πανεπιστημίου, φτάνει στη μικρή παραλιακή πόλη αναζητώντας ηρεμία για να ολοκληρώσει το δοκίμιό του. Όμως, μέσα στη δημιουργική απομόνωση του τόπου κάποια ακατανίκητη δύναμη τον σπρώχνει να γράψει μυθιστόρημα. Εκεί έκπληκτος παρακολουθεί τα γεγονότα να νικούν τη φαντασία. Οι ήρωες πετάγονται από το βιβλίο και γίνονται ένα με τους ανθρώπους που τον φιλοξενούν. Υποταγμένοι στο πεπρωμένο θέλουν να φτάσουν στα άκρα και να τιμωρήσουν. Ο Άγγελος -έστω και άθελα- θα επηρεάσει τις καταιγιστικές εξελίξεις; …

Οι λόγοι τιμής παίρνουν τον αναγνώστη από το χέρι και τον ταξιδεύουν στο τραχύ φυσικό περιβάλλον και την ελληνική κοινωνική πραγματικότητα του Μεσοπολέμου. Μέσα σε έντονη δράση και αμείωτη αγωνία, στήνεται ένα αριστοτεχνικό σκηνικό στο οποίο και η παραμικρή λεπτομέρεια είναι σημαντική. Με επίκεντρο τη γυναίκα αποτυπώνονται νοοτροπίες, σχέσεις, συναισθήματα, ψυχισμός και αδυσώπητα ηθικά πρέπει.

Ο Ντίνος Διον. Γκιώνης γεννήθηκε και ζει στον Πειραιά. Οι λόγοι τιμής αποτελούν το πρώτο του συγγραφικό έργο. Αυτήν την περίοδο ολοκληρώνει το δεύτερό του μυθιστόρημα.

logoi timis exofyllo 1
Εκδόσεις Μωβ