Σκάνδαλο-Ναυάγιο: Κάτοικοι κοινοτήτων της ορεινής Ζακύνθου και συγκεκριμένα, 121 άτομα από την Βολίμα, τις Μαριές και την Αναφωνήτρια εξέδωσαν ανακοίνωση, στην οποία αναφέρουν ότι κανένας δεν μπορεί να αγοράσει τη γη και την ψυχή τους και πως μόνο απογοήτευση και δυσαρέσκεια νιώθουν για τον χειρισμό της πολιτείας για το ζήτημα της αγοροπωλησίας .
Στην ανακοίνωση αναφέρεται συγκεκριμένα:
«Όλοι εμείς οι εκατοντάδες κάτοικοι των Ορεινών Κοινοτήτων της Ζακύνθου, οι οποίοι είδαμε μέσα σε ένα βράδυ να ξεπουλούν τις πατρογονικές περιουσίες μας σε μια παράκτια (off shore) εταιρεία, δηλώνουμε πως είμαστε πλήρως δυσαρεστημένοι και απογοητευμένοι, από τον τρόπο που η Ελληνική Πολιτεία χειρίζεται το Σκάνδαλο Αγοραπωλησίας της Ορεινής Ζακύνθου.
Φοβόμαστε δε, ότι σύντομα θα έρθει η στιγμή, όπoυ θα πρέπει να ζητάμε άδεια από την Ανώνυμη Εταιρεία ΠΙΜΑΝΑ για να ζήσουμε στα χωριά μας και για να καλλιεργούμε τις περιουσίες μας. Ενώ, είναι πολύ πιθανό, τα παιδιά μας, να μην έχουν ούτε το δικαίωμα να επισκεφθούν τη γη μας.
Επτά ολόκληρα χρόνια βρισκόμαστε στο στόχαστρο μιας σπείρας απατεώνων, όπως πρόσφατα αποκάλυψε η Ελληνική Δικαιοσύνη. Το Μάιο του 2014, εμφανίστηκε ο Χάρος, παριστάνοντας τον ιδιοκτήτη των χωριών μας και πούλησε συνολικά 14.500 στρέμματα γης, στα ορεινά Ζακύνθου, σε μεσιτική εταιρεία.
Από τη γη που πούλησε δεν κατείχε ούτε ένα πετραδάκι, σύμφωνα με το υπ’ αριθ. 1679/2020 (11-6-2020) Βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών. Πώς θα μπορούσε, άλλωστε, να κατέχει γη, αφού στα χιλιάδες αυτά πωληθέντα στρέμματα περιέχονται οι περιουσίες μας, τα μοναστήρια μας, ναοί και ορθόδοξα μνημεία, δρόμοι, αιγιαλοί, παραλίες και άκουσον άκουσον… το περίφημο Ναυάγιο! Παρόλο που η ανακριτική διαδικασία για κακουργηματικές πράξεις αρκετών προσώπων ολοκληρώθηκε το φθινόπωρο του 2020, ακόμα περιμένουμε την απόφαση της Δικαιοσύνης…
Γιατί, όμως, εμείς μπορούμε και βλέπουμε αυτά που η ίδια η Πολιτεία αδυνατεί ή αρνείται να δει; Γιατί εμείς οι θιγόμενοι κάτοικοι αντιλαμβανόμαστε τα παιχνίδια, ενώ η Πολιτεία όχι; Ποιοι και γιατί έκαψαν το 2009 το 90% της έκτασης, που μόλις πέντε χρόνια αργότερα, δηλαδή το 2014, ΠΩΛΕΙΤΑΙ με πλαστά έγγραφα από τον κ. Χάρο σε μεσιτική παράκτια εταιρεία;
Γιατί κάποιοι βάφτιζαν επίμονα την παράνομη αυτή αγοραπωλησία των δικών μας χωριών, ως επένδυση υπέρ της τοπικής κοινωνίας; Γιατί η Πολιτεία δεν είναι στο πλευρό μας; Μήπως είμαστε παρίες, είλωτες, σκλάβοι ή μήπως πολίτες δεύτερης κατηγορίας;
Ενωμένοι σαν γροθιά, δηλώνουμε, λοιπόν, ότι θα αξιοποιήσουμε κάθε δημοκρατικό και συνταγματικό μέσο για την υπεράσπιση της Ιστορίας μας των ενδόξων προγόνων μας. Καλούμε όσους επιθυμούν να συμπαραταχθούν μαζί μας σε αυτόν τον αγώνα ενάντια στη διαφθορά και στην παρανομία.
Είναι θέμα τιμής για εμάς να αμυνθούμε σθεναρά περί των πάτριων εδαφών, μέχρι της τελευταίας ρανίδας του αίματος μας! Είναι θέμα τιμής για εμάς να αποδείξουμε ότι ΚΑΝΕΝΑΣ δεν μπορεί να αγοράσει τη γη και την ψυχή μας. Είναι, τέλος, θέμα τιμής για εμάς να δώσουμε τη δυνατότητα στα παιδιά μας… να περπατούν με ψηλά το κεφάλι στα χωριά μας».
Γνωστό και ως το «Βατοπέδι της Ζακύνθου» η υπόθεση μεγατόνων που συντάραξε το 2014 την ελληνική κοινωνία ακόμα να κλείσει με τους κάτοικους της Ζακύνθου να προσπαθούν αγωνιωδώς να βρουν το δίκιο τους. Η υπόθεση αφορά της πώληση 15.000 στρεμμάτων γύρω από τη φημισμένη παραλία της Ζακύνθου «Ναυάγιο».
Με το ζήτημα αυτό έχει ασχοληθεί εκτενώς η τουριστική εφημερίδα ΙΤΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ στο τεύχος 6 https://itnnews.gr/web-view/ κάνοντας αφιέρωμα για την Ναυάγιο-Ζάκυνθος ΑΕ.
Στο αφιέρωμα υπάρχουν τοποθετήσεις πολιτικών και τοπικών φορέων, εκτενής αναφορά για το ρόλο της εκκλησία επί του θέματος καθώς και μια ολοκληρωμένη ματιά πάνω στο ζήτημα σωστής αξιοποίηση και επένδυση της περιοχής.
Όλα αυτά χωρίς να παραλείπεται να αναφερθεί η πλευρά της τοπικής κοινωνίας της Ζάκυνθου αφού το μεγάλο τμήμα της αντιμετωπίζει με ιδιαίτερη επιφύλαξη την επιλογή της κυβέρνησης, θεωρώντας πως εκχωρούνται σε μια υπόίδρυση Ανώνυμη Εταιρεία με έδρα εκτός Ζακύνθου και συγκεκριμένα στην Αθήνα, όλα τα κυριαρχικά δικαιώματα του κράτους στο Ναυάγιο, καθώς και επί του Αιγιαλού και της Παραλίας, η οποία σημειωτέων δεν έχει ακόμα οριστεί σε μια ακτογραμμή περί των 4,5 χιλιομέτρων.