Από την Αθήνα θα λάμψει ο Ελληνικός Πολιτισμός. Ρεκόρ συμμετοχών στο 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2021 .Θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά με δωρεάν συμμετοχή από 30 Σεπτεμβρίου έως 3 Οκτωβρίου 2021.

Υπό την Αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας και του Οικουμενικού Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως.

Εντονότατο είναι το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας,  για το 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2021, που, φέτος  λόγω κορονοϊού, θα γίνει διαδικτυακά  στις 30/9-3/10/2021, σημειώνοντας ρεκόρ συμμετοχών.

Τα  πρωτοπόρα αυτά Συνέδρια έχουν  θεσμοθετηθεί και διοργανώνονται στην Ελλάδα κάθε δύο (2) χρόνια, μετά από απόφαση των διοργανωτών Φορέων, που είναι: το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου,  το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και ο Πολιτιστικός Οργανισμός «Δίκτυο ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ».

Στα πλαίσια του 4ου Πανελλήνιου Συνεδρίου προσκαλείται  όλη η επιστημονική και ερευνητική κοινότητα, από την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και Έλληνες και Κύπριοι ερευνητές ανά την υφήλιο, να δηλώσουν συμμετοχή τους ως Σύνεδροι,  αλλά και  ως εισηγητές, υποβάλλοντας τις εισηγήσεις τους,  μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του Συνεδρίου www.euromed-dch.eu .

Η υποβολή των εργασιών ολοκληρώθηκε, ενώ οι δωρεάν εγγραφές των συνέδρων θα συνεχίζονται μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου 2021 στο link  http://conf.euromed-dch.eu/backend/enroll/el .

Σημαντικοί ομιλητές από τον χώρο της επιστήμης

Αξίζει να σημειωθεί ,ότι λόγω των σημαντικών θεμάτων που το 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2021 αυτό εξετάζει , πέρα από τον επετειακό χαρακτήρα των 200 ετών Ελευθερίας, έχουν προκληθεί σημαντικές προσωπικότητες ως Key Note Speakers , όπως είναι ο τ. Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος, , οι καθηγητές πανεπιστημίου κ.κ. Κώστας Καρτάλης, Νίκος Ζαχαριάς, Σπύρος Συρόπουλος, Μαρίνος Ιωννίδης, Χρίστος Αναγνωστόπουλος, η διευθύντρια του ΕΚΤ κ. Εύη Σαχίνη, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Δημ Παπαστεργίου, υψηλόβαθμα στελέχη της Ε.Ε. και άλλοι.

Το σημαντικό αυτό Συνέδριο, συγκεντρώνει το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας, κάθε δύο χρόνια και αποτελεί τη μεγάλη συνάντηση της Επιστήμης με τον Ελληνικό Πολιτισμό, με κέντρο την παιδεία, την έρευνα, την καινοτομία, τις ψηφιακές τεχνολογίες και τον πολιτιστικό τουρισμό, αξιοποιώντας την απήχηση και σεβασμό, που τρέφει η παγκόσμια κοινότητα στον Ελληνικό Πολιτισμό και που πρέπει να διεκδικήσει τη θέση που του αξίζει.

Τελεί υπό την Αιγίδα της ΑΕ της  Προέδρου της  Δημοκρατίας  Κατερίνας Σακελλαροπούλου και της Α.Θ. Παναγιότητος του  Οικουμενικού Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως κ.κ.  Βαρθολομαίου,  ενώ  έχει και την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού , της Κυπριακής Πρεσβείας στην Ελλάδα ,του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, πολλών παγκόσμιων επιστημονικών Οργανισμών (ICOMOS,ICOM,UNESCO, Ε.Ε. κ.ά.)” και μεγάλων Δικτύων Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών από όλη την Ευρώπη.

Έχει χαρακτηριστεί από τα αρμόδια Υπουργεία, αλλά κυρίως από την επιστημονική κοινότητα, ως καινοτόμο και πρωτοπόρο για την Ελλάδα και έχει καταστεί θεσμός εθνικής σημασίας από το 2015, γιατί παρουσιάζει , όχι μόνο το τεράστιο έργο που επιτελείται από σημαντικούς Έλληνες και Κυπρίους επιστήμονες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, αλλά και γιατί παρουσιάζει  τις παγκόσμιες εξελίξεις στον μεγάλο τομέα της Ψηφιοποίησης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Ανθρώπου, στο σύνολό του.

Ιδιαίτερα, μετά και τη μεγάλη καταστροφή στο παγκόσμιο μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς , της Παναγίας των Παρισίων ,αλλά και τόσων άλλων μνημείων αυτά τα χρόνια, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αναδεικνύεται η αξία και η σημασία της Ψηφιοποίησης και της διοργάνωσης τέτοιων επιστημονικών Συνεδρίων, που αναδεικνύουν την καινοτομία, την έρευνα, τις Νέες Τεχνολογίες και την μεγάλη προσπάθεια της επιστημονικής κοινότητας για τη διάσωση του Πολιτιστικού Αποθέματος του Ανθρώπου.

Επίκαιρα θέματα στο μικροσκόπιο της Επιστήμης

Από πλευράς Διοργανωτών τονίζεται ότι το Πανελλήνιο Συνέδριο θα πρέπει να επικαιροποιεί, κάθε δύο χρόνια, τα θεματικά του  πεδία, λαμβάνοντας υπόψη τις παγκόσμιες εξελίξεις, αλλά και τις ιστορικές επετείους, που ως χώρα διανύουμε.  Παράλληλα αποτελεί ένα εξαιρετικό εργαλείο προβολής της χώρας μας στην παγκόσμια κοινότητα και της δημιουργίας ρεύματος πολιτιστικού τουρισμού.

Για τον λόγο αυτό , στο φετινό 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2021, έχει προβλεφθεί ,ειδική θεματική ενότητα ,που θα φωτίσει τον πολιτισμό της εποχής της επανάστασης του 1821  και θα τιμήσει την εθνική μας επέτειο, συμμετέχοντας στον εορτασμό των 200 ετών Ελευθερίας, παρουσιάζοντας την πολιτιστική μας κληρονομιά και τη συνέχειά μας, ως Έθνους, τα τελευταία 200 χρόνια.

Οι θεματικοί άξονες  εργασιών του Συνεδρίου  είναι οι ακόλουθοι:

  1. Ελλάδα 1821-2021: 200 Χρόνια Ελευθερίας – Τιμώντας την Ιστορία χτίζουμε την Ελλάδα του 21ου αιώνα
  2. Τρισδιάστατη απεικόνιση και Εκτύπωση -Νέες τεχνολογίες στις ανθρωπιστικές επιστήμες​
  3. Ψηφιοποίηση στην Αρχαιολογία και ​ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς στο ψηφιακό   

  πολυμεσικό περιβάλλον και διαδίκτυο (Εκπαίδευση κ.ά.)

  • Πολιτιστικός και Θρησκευτικός Τουρισμός-Ψηφιακή Πολιτιστική κληρονομιά και  η διαχείριση τ​ης
  • Κλιματική Αλλαγή – ​Συντήρηση, Προστασία  ​Πολιτιστικών αγαθών ​
  • Μουσεία, Βιβλιοθήκες και Ψηφιακές Τεχνολογίες
  • Εμπειρίες, Νέες Προκλήσεις και Προοπτικές για την ψηφιακή κοινωνία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς-Πόροι και χρηματοδοτικά εργαλεία.
  • Τοπική Αυτοδιοίκηση και Πολιτιστική Κληρονομιά–  Δημιουργία έξυπνων Πόλεων μέσα από τον Πολιτισμό-Κόμβοι Καινοτομίας –Βιομηχανική Αρχαιολογία
  • Δημιουργική Βιομηχανία και επιχειρηματικές ευκαιρίες στον Πολιτισμό

Το 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2021, θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά και οι δωρεάν εγγραφές των συνέδρων θα γίνονται μέχρι 27 Σεπτεμβρίου 2021 στο link : http://conf.euromed-dch.eu/backend/enroll/el .

Πληροφορίες  για τα προηγούμενα συνέδρια στην Ελλάδα στο εξής Link: www.euromed-dch.eu .

Δείτε το τηλεοπτικό ΣΠΟΤ του Συνεδρίου  στο Link

Για  συνεννοήσεις που αφορούν οργανωτικά θέματα : κ. Κων. Σκριάπας, Πρόεδρος Δικτύου “Περραιβία”, τηλ. 6974-881944 ,  EMail:euromed.greece@gmail.com.

Χορηγοί Επικοινωνίας : ΕΡΤ, Πρώτο Πρόγραμμα 105,8 και Φωνή της Ελλάδας.

Η Οργανωτική Επιτροπή

ΜΑΡΙΝΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ  -Καθηγητής Τεχνολογικού Πανεπιστήμιου Κύπρου-ΤΕΠΑΚ

ΘΕΟΔ. ΓΚΑΝΕΤΣΟΣ- Καθηγητής  Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής 

ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΑΡΑΛΗΣ –Αναπλ.. Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ,

ΗΛΙΑΣ ΝΟΜΠΙΛΑΚΗΣ  – τ. Αν. Καθηγητής Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής  ,

ΚΩΝ/ΝΟΣ ΣΚΡΙΑΠΑΣ -Οικονομολόγος -Σύμβουλος Ανάπτυξης –Πρόεδρος Δικτύου “ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ” – Ελλάδα

4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2021 2