Στην Ιταλία αναμένεται το 80% του πληθυσμού να έχει ολοκληρώσει τον εμβολιαστικό κύκλο μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου. Η Ιταλική Κυβέρνηση θα προχωρήσει σε υποχρεωτικούς εμβολιασμούς για όσους δεν θα έχουν εμβολιαστεί έως εκείνη την περίοδο.

Σε συνέντευξη Τύπου ο Ιταλός Πρωθυπουργός, Μάριο Ντράγκι κάλεσε και πάλι όλους τους Ιταλούς να εμβολιαστούν. «Συνεχίζουμε το έργο μας. Θα χρειαζόταν ίσως μεγαλύτερη σύγκλιση αλλά αυτό αφορά τις διάφορες πολιτικές δυνάμεις», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ντράγκι.

Η ιταλική κυβέρνηση καλείτε να αντιμετωπίσει, εκτός από το μείζων ζήτημα της δημοσίας υγεία και του κορονοϊού , και τα προβλήματα που υπάρχουν στο εσωτερικό της κυβέρνησης.

Η Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι, στην αρμόδια επιτροπή του κοινοβουλίου τάχθηκε κατά του πράσινου πάσου και του υποχρεωτικού εμβολιασμού. Πολλοί δήμαρχοι και περιφερειάρχες του κόμματος όμως έχουν διαφορετική άποψη και επιμένουν ότι προέχει η προστασία της υγείας των πολιτών.

Ο Ιταλός Πρωθυπουργός έχει κατέστη σαφές πως σκοπεύει να διευρύνει και τη χρήση του πράσινου πάσου εμβολιασμένου, αρχίζοντας, πιθανότατα, από το σύνολο της δημόσιας διοίκησης.

Όσο για τα σχολεία, όπου το πάσο είναι ήδη υποχρεωτικό, άρχισαν να τίθενται σε αναστολή καθηγητές και διοικητικοί υπάλληλοι που δεν το έχουν.

Οι λυκειάρχες και διευθυντές σχολείων, από το Μιλάνο μέχρι και τη Σικελία, δεν δέχονται δικαιολογίες, εκτός και αν πρόκειται για αποδεδειγμένα σοβαρό πρόβλημα υγείας.

Μέχρι τώρα, πάντως, έχει εμβολιαστεί το 91% των Ιταλών δασκάλων και καθηγητών και το 95%των γιατρών, νοσηλευτών και του βοηθητικού προσωπικού των νοσοκομείων της χώρας.