Χαλάρωση των μέτρων για τους εμβολιασμένους ξένους ταξιδιώτες τον Νοέμβριο ανακοίνωσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες (ΗΠΑ). Όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος τη Δευτέρα, οι ΗΠΑ θα ανοίξουν τις «πόρτες» τους για ταξιδιώτες από 33 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, της Ινδίας, της Βραζιλίας και του μεγαλύτερου μέρους της Ευρώπης, οι οποίοι θα είναι πλήρως εμβολιασμένοι κατά του COVID-19, χαλαρώνοντας έτσι τους αυστηρούς περιορισμούς που τέθηκαν σε ισχύ λόγω της πανδημίας στις αρχές του περασμένου έτους.

Την απόφαση ανακοίνωσε ο Jeff Zients συντονιστής του Λευκού Οίκου για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, χωρίς να δώσει ακριβή ημερομηνία έναρξης των νέων κανόνων πέραν του ότι είπε “αρχές Νοεμβρίου” και πολλές λεπτομέρειες της νέας πολιτικής εξακολουθούν να είναι υπό συζήτηση.

Πρόκειται για μια απότομη αλλαγή για την κυβέρνηση Biden, η οποία την περασμένη εβδομάδα δήλωνε ότι δεν ήταν η κατάλληλη στιγμή για την άρση των περιορισμών εν μέσω της αύξησης των κρουσμάτων COVID-19. Η πολιτική των Ηνωμένων Πολιτείων είχε ως αποτέλεσμα να αποκλειστούν χιλιάδες ταξιδιώτες από το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων δεκάδων χιλιάδων ξένων υπηκόων με συγγενείς ή επαγγελματικούς δεσμούς στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα δέχονται πλήρως εμβολιασμένους αεροπορικούς ταξιδιώτες από τις 26 λεγόμενες χώρες Σένγκεν στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Ελβετίας και της Ελλάδας, καθώς και της Βρετανίας, της Ιρλανδίας, της Κίνας, της Ινδίας, της Νότιας Αφρικής, του Ιράν και της Βραζιλίας.

Οι Αμερικανοί που ταξιδεύουν από το εξωτερικό και δεν έχουν εμβολιαστεί θα αντιμετωπίσουν αυστηρότερους κανόνες από τους εμβολιασμένους πολίτες, μεταξύ άλλων θα πρέπει να προσκομίσουν απόδειξη αρνητικής εξέτασης COVID-19 εντός μιας ημέρας από το ταξίδι και αρνητικό τεστ που θα γίνει μετά την άφιξη.

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι η τελική απόφαση σχετικά με τα εμβόλια που θα γίνονται δεκτά εναπόκειται στα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC).

“Το CDC θεωρεί ότι κάποιος είναι πλήρως εμβολιασμένος με όλα τα εγκεκριμένα ή εγκεκριμένα από τον FDA εμβόλια και όλα τα εμβόλια που (ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) έχει εγκρίνει”, δήλωσε η εκπρόσωπος Kristen Nordlund. Ο κατάλογος αυτός θα μπορούσε να αλλάξει εν αναμονή προσθηκών από οποιονδήποτε οργανισμό, δήλωσε η ίδια. Στις εξαιρέσεις περιλαμβάνονται τα παιδιά που δεν είναι ακόμη επιλέξιμα για εμβόλια. Οι αεροπορικές εταιρείες άσκησαν έντονες πιέσεις στον Λευκό Οίκο για την άρση των περιορισμών και εργάζονται από τον Αύγουστο για το νέο σχέδιο.

Ο εμπορικός όμιλος U.S. Travel Association είχε εκτιμήσει προηγουμένως ότι οι αμερικανικοί περιορισμοί, αν διαρκούσαν μέχρι το τέλος του έτους, θα κόστιζαν στην αμερικανική οικονομία 325 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Airlines for America δήλωσε ότι μέχρι τα τέλη Αυγούστου, τα διεθνή αεροπορικά ταξίδια μειώθηκαν κατά 43% σε σχέση με τα προ της πανδημίας επίπεδα.

ΠΗΓΗ: reuters

airplane itnnews