Οι εκδόσεις ΜΩΒ παρουσιάζουν το πρώτο λογοτεχνικό εγχείρημα του Ντίνου Διον. Γκιώνη που αγγίζει το κοινωνικό ζήτημα της συγκάλυψης της ενδοοικογενειακής βίας «Για Λόγους Τιμής».
Σε μια χρονιά που η ελληνική κοινωνία ήρθε αντιμέτωπή με την σκληρή αλήθεια της γυναικείας κακοποίησης και ο όρος γυναικοκτονία δυστυχώς έγινε κομμάτι της καθημερινότητάς μας, το βιβλίο «Για Λόγους Τιμής» παίρνει τον αναγνώστη από το χέρι και τον ταξιδεύουν στο τραχύ φυσικό περιβάλλον και την ελληνική κοινωνική πραγματικότητα του Μεσοπολέμου.
Μέσα σε έντονη δράση και αμείωτη αγωνία, στήνεται ένα αριστοτεχνικό σκηνικό στο οποίο και η παραμικρή λεπτομέρεια είναι σημαντική. Με επίκεντρο τη γυναίκα αποτυπώνονται νοοτροπίες, σχέσεις, συναισθήματα, ψυχισμός και αδυσώπητα ηθικά πρέπει.
Όπως και στις μέρες μας, η γυναίκα ως μάνα, αδελφή, σύζυγος ή ερωμένη αποτελεί το στοχοποιημένο θύμα εκφυλισμένων κοινωνικών συμβάσεων. Δίπλα τους παραμονεύουν φονικά άλλοθι γυναικοκτονίας.
Τιμή, ζήλεια, κτητικότητα σε απάνθρωπους συνδυασμούς με έναν όμως κοινό παρονομαστή: την παραβατικότητα η οποία πηγάζει από την πατριαρχία.
Ο Ντίνος Διον. Γκιώνης γεννήθηκε και ζει στον Πειραιά. Οι λόγοι τιμής αποτελούν το πρώτο του συγγραφικό έργο. Αυτήν την περίοδο ολοκληρώνει το δεύτερό του μυθιστόρημα.
Υπόθεση:
Ο Άγγελος, διακεκριμένος καθηγητής πανεπιστημίου, φτάνει στη μικρή παραλιακή πόλη αναζητώντας ηρεμία για να ολοκληρώσει το δοκίμιό του. Όμως, μέσα στη δημιουργική απομόνωση του τόπου κάποια ακατανίκητη δύναμη τον σπρώχνει να γράψει μυθιστόρημα. Εκεί έκπληκτος παρακολουθεί τα γεγονότα να νικούν τη φαντασία.
Οι ήρωες πετάγονται από το βιβλίο και γίνονται ένα με τους ανθρώπους που τον φιλοξενούν. Υποταγμένοι στο πεπρωμένο θέλουν να φτάσουν στα άκρα και να τιμωρήσουν. Ο Άγγελος -έστω και άθελα- θα επηρεάσει τις καταιγιστικές εξελίξεις;