Η τομεάρχης και ο αναπληρωτής τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού επισημαίνουν την ανάγκη οικοδόμησης ενός νέου τουριστικού μοντέλου με ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς

«Η φετινή παγκόσμια ημέρα τουρισμού, βρίσκει την τουριστική βιομηχανία να αγωνιά να ανακτήσει τη δυναμική της μετά από μία πρωτόγνωρη κρίση», σημειώνει σε ανακοίνωσή της για την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού η τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για τον τουρισμό Κατερίνα Νοτοπούλου. Η κυρία Νοτοπούλου συνεχίζει λέγοντας πως «βρίσκει τον ελληνικό τουρισμό σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, θέτοντας επιτακτικά την ανάγκη χάραξης μιας νέας αναπτυξιακής στρατηγικής, που θα εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα του και την προστασία του από μελλοντικές κρίσεις.

Οι περιβαλλοντικές  προκλήσεις, η αξιοποίηση της ‘παγιδευμένης’ αξίας των προορισμών, η χρονική και χωρική επέκταση της τουριστικής δραστηριότητας, η διασύνδεση με τους παραγωγικούς τομείς της οικονομίας, σε συνδυασμό με την αξιοποίηση των ψηφιακών ευκαιριών και την ανάπτυξη νέων υπηρεσιών, συνθέτουν το στοίχημα της νέας αναπτυξιακής προοπτικής του τουριστικού κλάδου. 

Είναι η στιγμή, να απομακρυνθούμε από την απόλυτη εξάρτηση στην ελκυστικότητα των προορισμών και την ανεξέλεγκτη προσέλκυση επισκεπτών και να ανασχεδιάσουμε την αναπτυξιακή πορεία του κλάδου. Με μια στρατηγική που θα έχει στην κορυφή των στόχων της τη βιωσιμότητα των προορισμών, αναπτύσσοντας ένα πλέγμα υποδομών και υπηρεσιών σε  πλήρη συνάρτηση με την φέρουσα ικανότητα τους.

Η σταδιακή επανέναρξη των διεθνών ταξιδιών, μετά από μια μακρά περίοδο σκληρών περιορισμών, δημιουργεί συνθήκες συγκρατημένης αισιοδοξίας. Η ενθαρρυντική κινητικότητα των ταξιδιωτών, δείχνει τα σημάδια μια σταδιακής επαναφοράς της επιθυμίας των πολιτών να ξανα-ταξιδέψουν.

Ταυτόχρονα, αποδεικνύει τη δυναμική του ελληνικού τουριστικού προϊόντος και την ικανότητα των ανθρώπων του τουρισμού να παρέχουν υπηρεσίες υψηλής ποιότητας.

Με αυτά τα θεμέλια, είναι η ώρα, να οικοδομήσουμε τον τουρισμό του μέλλοντος μέσα από ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης χωρίς αποκλεισμούς, αναγνωρίζοντας τη συμβολή του στην επίτευξη των στόχων της Βιώσιμης Ανάπτυξης», καταλήγει η τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ.

Αλ. Αυλωνίτης

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δήλωσε: «Η Παγκόσμια ημέρα Τουρισμού σηματοδοτεί για όλο τον κόσμο την ανάγκη επιστροφής στην ελευθερία των μετακινήσεων χωρίς κινδύνους.

Ο Τουρισμός αποτελεί ένα σπουδαίο πυλώνα πολιτισμού και ανάπτυξης για όλα τα κράτη, ιδιαίτερα για τη χώρα μας, στον οποίο συγκλίνουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, σχεδόν όλοι οι υπόλοιποι τομείς της εθνικής μας οικονομίας.

Για αυτό και ο ρόλος του είναι κρίσιμος και καταλυτικός. Η χώρα μας ήταν και είναι ένας από τους δημοφιλέστερους προορισμούς. Η ανάγκη στήριξης του σήμερα, εντοπίζεται στην οικοδόμηση των προϋποθέσεων εκείνων που θα μας κάνουν πιο ανθεκτικούς και λιγότερο ευάλωτους στις διεθνείς πιέσεις ανταγωνισμού, αλλά και κρίσεις όπως αυτή, του covid-19. 

Μόνον με στρατηγικό σχέδιο στις υποδομές, στις επικοινωνίες, στις μεταφορές και στο περιβάλλον θα κατορθώσουμε να συνεχίσουμε την παράδοση του εθνικού μας τουριστικού προορισμού. Μόνον έτσι, θα ξεπερνούσε, μέσα στο επισφαλές παγκόσμιο περιβάλλον, τα τεράστια οικονομικά πλήγματα που θα προκαλούν πρωτόγνωρες καταστάσεις για όλη την ανθρωπότητα και θα εμποδίζουμε τη διάψευση των προσδοκιών των ανθρώπων του ελληνικού τουρισμού. Αυτό είναι το ρεαλιστικό και πρακτικό μας καθήκον. 

Η συνδρομή του Κράτους στην προσπάθεια αυτή είναι κεφαλαιώδης. Όπως και η στήριξή του στον κλάδο τους μήνες που έχουμε μπροστά μας, ενισχύοντας τους εργαζόμενους του Τουρισμού και Επισιτισμού στον αγώνα επιβίωσης που θα δώσουν και στο δύσκολο δρόμο που έχουν να διανύσουν, δεδομένων των ανορθόδοξων καταστάσεων που βίωσαν εδώ και σχεδόν δύο χρόνια. 

Τα παραδοσιακά μοντέλα λειτουργίας των τουριστικών επιχειρήσεων βάσει των καταναλωτικών αναγκών που επιδιώκει να ανατρέψει η κυβέρνηση της ΝΔ μέσα στο νεοφιλελεύθερο πλαίσιο, που ιδεολογικά ζει και αναπνέει, χωρίς τους εμπλεκόμενους φορείς και την ανοιχτή συζήτηση μαζί τους, θα αποτύχουν να εναρμονίσουν τα τοπικά χαρακτηριστικά με το εντελώς καινούργιο και συνεχώς μεταβαλλόμενο ανταγωνιστικό περιβάλλον.

Η εδραίωση όμως, αυτών των μοντέλων και η αποτελεσματικότητά τους με όρους βιώσιμης ανάπτυξης θα εξαρτηθεί από τη δυνατότητα συγκερασμού των σημερινών δυσκολιών και σύνθεσης των απόψεων σε ένα πλαίσιο στήριξης της παράδοσης, αλλά και της εναλλακτικότητας στο προϊόν των διακοπών. 

Η ενεργή συμμετοχή της Πολιτείας στη χάραξη αυτού του πλαισίου και στον ανοικτό διάλογο με όλους όσοι ενδιαφέρονται για την τουριστική Ελλάδα, εντός και εκτός της χώρας είναι καθοριστική. 

Το ενδιαφέρον του διεθνούς τουριστικού κοινού είναι δεδομένο, όπως επιβεβλημένη είναι και η υποχρέωσή μας να διαμορφώσουμε και να αναδείξουμε μία ενιαία ταυτότητα για τον τουριστικό προορισμό μας που θα μας επιτρέψει να αντιμετωπίσουμε με τις μικρότερες απώλειες τις νέες απαιτήσεις και προκλήσεις των εποχών. 

Η συνεισφορά όλων στο έργο αυτό και η επίτευξη συνεργειών είναι εθνικής σημασίας», καταλήγει ο κύριος Αυλωνίτης.